Volume: 15  Issue: 2 - 2018
Hide Abstracts | << Back
1.Therapeutic protection from hepatic injury and chemical constituents of Buchanania angustifolia Roxb
Rajananda Swamy Tadi, Mallikarjuna Rao Talluri, Ganga Rao Battu
Page 0
Amaç: Geleneksel tıp yerine hastalıkların tedavisinde modern ilaçların kullanımı farklı yan etkilere neden oluyor. Bu nedenle, farklı hastalıkları kontrol etmek için yeni biyoaktif bileşikler aramak gerekir. Buchanania angustifolia, geleneksel tıpta farklı hastalıkların tedavisinde kullanmaktadır. Folklorik bilgilere dayanarak, B. angustifolia anten parçaları, antioksidan ve hepatoprotektif potansiyelleri ve fitokimyasal bileşenler için seçilmiştir.
Gereç ve Yöntem: B.angustifolia özütlerinin niteliksel fitokimyasal taramaları, steroidler, terpenoidler, flavonoidler, alkaloidler, glikozitler, taninler, karbonhidratlar, yağlar ve amino asitler gibi fitokimyasal bileşenlerin varlığını ortaya koydu. BA-1 ve BA-2 bileşikleri, hidroklorik asit ve Stigmasterol ve β-sitosterol karışımı olarak tanımlanır ve kromatografi kullanılarak hidroalkolik özünden izole edilir.
Bulgular: Antioksidan aktivitesi Süperoksit, Hidroksil ve, L- (2,6-dimetilfenoksi) -2- (3,4-dimetoksifeniletilamino) propan hidroklorür (DPPH) serbest radikalleri üzerinde gerçekleştirildi. B. angustifolia özleri, serbest radikallere doza bağımlı aktivite gösterdi. Hidroklorik asit ekstraktları arasında daha iyi aktivite görülmüştür. Ekstraktlar sıçanlarda tiyoasetamid kaynaklı karaciğer zehirlenmesinde hepatoprotektif etkinliği gösterdi ve hidroalkol özütü, tiyoasetamidin neden olduğu karaciğer zehirlenmesine bağlı olarak değişen biyokimyasal parametrelerin önemli restorasyonunu sergiledi.
Sonuç: B. angustifolia'nın test edilen ekstraktları arasında hidro-alkollü ekstrakt antioksidan ve hepatoprotektif etkinlik göstermiş ve stigamsterol ve β-sitosterol bileşiklerini izole etmiştir. B. angustifolia'dan en aktif biyoaktif bileşiklerin daha fazla farmakolojik aktivitesinin ve izolasyonunun değerlendirilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Objective: The uses of modern medicines in the treatment of diseases instead of traditional medicine are causing different side effects. Therefore, there is need to search new bioactive compounds to control different diseases. Buchanania angustifolia has been using in traditional medicine in the treatment of different diseases. On the basis of folkloric information the B. angustifolia aerial parts extracts selected for their antioxidant and hepatoprotective potentiality and phytochemical constituents.
Materials and Methods: Qualitative phytochemical screening of B.angustifolia extracts revealed presence of phytochemical constituents like steroids, terpenoids, flavonoids, alkaloids, glycosides, tannins, carbohydrates, oils and amino acids. BA-1 and BA-2 compounds isolated from hydroalcoholic extract using chromatography and are identified as linolenic acid and mixture of Stigmasterol and β-sitosterol.
Results: Antioxidant activity was carried out on Superoxide, Hydroxyl and 1-(2, 6-dimethylphenoxy)-2-(3, 4-dimethoxyphenylethylamino) propane hydrochloride (DPPH) free radicals. The B. angustifolia extracts showed dose dependent activity on free radicals. Among all the hydroalcoholic extract showed better activity. The extracts showed the hepatoprotective activity on thioacetamide induced liver intoxication in rats and hydroalcoholic extract exhibited the significant restoration of the altered biochemical parameters due to thioacetamide induced liver intoxication.
Conclusion: Among the tested extracts of B. angustifolia, hydro-alcoholic extract showed more antioxidant and hepatoprotective activity and isolated the compounds stigamsterol and β-sitosterol. Further research is needed to evaluate more pharmacological activities and isolation of most active bioactive compounds from B. angustifolia.
Abstract | Full Text PDF

2.Phytochemical analysis and antidepressant activity of Ixora coccinea extracts in experimental models of depression in mice
Ajaykumar Rikhabchand Surana, Rajendra Dayaram Wagh
Page 0
Objectives: Present study deals to access the antidepressant activity of Ixora coccinea extracts in mice and phytochemical analysis of active extract by GC-MS.
Materials and Methods: After oral administration of extracts, tail suspension test (TST), force swim tests (FST) and open field test (OFT) were performed to assess the antidepressant activity. GC-MS analysis of methanol extract of Ixora coccinea was performed to find out the chemical constituents in bioactive extract.
Results: The methanol extract of I. coccinea at dose of 100 and 200 mg/kg body weight, p.o. significantly reduced the total duration of immobility in the TST as well as FST (P<0.01). I. coccinea extracts not showed any significant changes in locomotor activity in OFT.
Conclusion: The methanol extract of I. coccinea possesses antidepressant-like properties in mice without any significant effect on locomotor activity in OFT.
Abstract | Full Text PDF

3.Preparation and Characterization of Caffeine Loaded Liposome and Ethosome Formulations for Transungual Application
Sakine Tuncay Tanrıverdi
Page 0
GİRİŞ ve AMAÇ: Tırnak plağı, etken maddelerin tırnaktan geçişini engelleyen bir yapıya sahiptir. Bu durum tırnak hastalıklarının tedavisini zorlaştırmaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada, ungual uygulama için kafein yüklü lipozom ve etazom formülasyonları hazırlanmıştır. Formülasyonlar, yükleme kapasitesi, partikül boyutları, mikroskopik görüntülemesi, pH değerleri ile karakterize edilmiştir. Formülasyonların ve deneysel koşulların tırnaklar üzerindeki etkisi ex-vivo geçiş çalışmaları öncesinde ve sonrasında yapılan tırnak karakterizasyonları ile test edilmiştir.
BULGULAR: Mikroskobik inceleme veziküllerin dairesel yapısını konfirme etmiştir. Partikül boyutları lipozomlar (FI-FII) ve etazomlar (FIII-FIV) için sırasıyla, 545.3±0.121, 610.2±0.943, 349.5±0.145 ve 337.9±0.088 olarak bulunmuştur.Partiküllerin polidispersite indeksi 0.5’in altında bulunmuştur ve formülasyonların pH’sı 7 civarındadır. Kafeinin hidrofilik karakterine bağlı olarak yükleme kapasitesi düşük bulunmuştur. Tırnak karakterizasyon çalışmaları deneysel koşulların tırnak plağı üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak, ex-vivo geçiş çalışmaları sonucunda birikimli ilaç miktarı etazomlarda lipozomlardan daha fazla bulunmuştur. Sonuçlar, lipozomal sistemlerin ungual ilaç taşıyıcı sistemler olarak umut verici sistemler olduğunu doğrulamıştır.
INTRODUCTION: The nail plate has a structure which prevents transungual delivery of active agents. This situation makes it difficult to treat the nail diseases.
METHODS: In this study, caffeine loaded liposome and ethosome formulations were prepared for ungual application. Formulations were characterized with size, microscopic observation, pH and entrapment efficiency measurements. The effects of formulations and experimental conditions on nails were tested with characterization of nails before and after ex-vivo permeation experiments.
RESULTS: The microscopic observation was confirmed the spherical structure of vesicles. The particle size of vesicles found 545.3±0.121, 610.2±0.943, 349.5±0.145 and 337.9±0.088 for liposomes (FI-FII) and ethosomes (FIII- FIV), respectively. Polydispersity index of particles were found under 0.5 and pH of formulations were around 7. The encapsulation efficiency was found low due to hydrophilic character of caffeine. Nail characterization studies were shown that experimental conditions had effect on nail plate.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Finally, the cumulative amount of drug after ex-vivo permeation studies was found higher for ethosomes than liposomes. The results confirmed liposomal systems could be promising systems for ungual drug delivery.
Abstract | Full Text PDF

4.Investigation of antimicrobial susceptibility profile, virulence genes and epidemiological relationship of clinical Salmonella isolates Short title: Susceptibility and virulence in Salmonella isolates
Yamaç Tekintaş, Fethiye Ferda Yılmaz, Sabire Şöhret Aydemir, Alper Tünger, Mine Hoşgör-limoncu
Page 0
Amaç: Bu çalışmanın amacı ampisilin dirençli klinik Salmonella enterica izolatlarında epidemiyolojik ilişkinin, beta-laktamaz ve virülans genlerinin araştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntmeler: Ege Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuvarı’nda 2011-2012 yıllarında izole edilen S. enterica kökenlerinin ampisilin duyarlılıkları “Clinical and Laboratory Standarts Institute” (CLSI) önerileri doğrultusunda disk difüzyon yöntemiyle değerlendirildi. Ampisilin dirençli izolatlardaki ampisilin MİK değerleri yine CLSI kriterlerine göre sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle belirlendi. Dirençli kökenler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından serotiplendirildi. Kökenlerin epidemiyolojik ilişkisi ERIC-PZR ile incelendi. Beta-laktamaz ve virülans genlerinin prevalansı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile tespit edildi.
Bulgular: İzole edilen 117 S. enterica kökeninde 10 izolat ampisilin dirençli olarak saptandı ve bu izolatların ampisilin MİK aralığı 512-128 μg/mL. olarak belirlendi. İzolatlar nalidiksik asit, siprofloksasin, sefotaksim ve sulfamethoksazol/trimethoprim antibiyotiklerine duyarlı bulundu. Dört farklı serotip belirlenirken, izolatlar ERIC-PZR’ ye göre 7 farklı epidemiyolojik grupta yer aldı. Kökenlerin 5 tanesinde blaTEM, iki tanesinde blaCTX-M geni saptandı. blaSHV ve blaPER genleri hiçbir izolatta saptanmadı. invA, pipD, sopB virülans genleri tüm kökenlerde belirlenirken, sifA, pefA and sopE genleri sırasıyla üç, dört ve yedi kökende belirlendi.
Sonuç: Verilerimiz, S. enterica izolatlarında iki yıllık dönemde ampisilin direnç oranının % 8,5 olduğunu ortaya koymakla birlikte bu oranın genel olarak yurtdışındaki oranlardan düşük olduğu göze çarpmaktadır. blaCTX-M ve blaTEM genleri ampisilin direncinden sorumlu olabilir. Ancak Ülkemizde oldukça yüksek oranda saptanan blaSHV genine hiçbir izolatta rastlanmamıştır. Βeta-laktam direnci ile ilişkili olabileceği düşünülen sopB ve pipD genleri tüm suşlarda bulunmuştur. Ayrıca epidemik vakalarla ilişkilendirilen sopE genini içeren üç izolatın aynı serotipe ve epidemiyolojik sınıfa ait kökenler olması dikkat çekicidir.

25th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID) 25-28 April 2015, Copenhagen, Denmark, Kongresi'nde sunulmuştur.
Objectives: The objectives of this study were to investigate the epidemiological relationship and prevalence of the beta-lactamase and virulence genes of clinical ampicillin resistant Salmonella enterica.
Materials and Methods: In vitro ampicillin susceptibilities of 117 Salmonella enterica isolates obtained between 2011-2012 from Ege University Hospital, Bacteriology Laboratory of Medical Microbiology Department were examined using disc diffusion method in accordance with CLSI. The MIC levels in the ampicillin resistant bacteria were determined by broth microdilution method. The resistant strains were serotyped by Public Health Institution. Epidemiological relations resistant strains were evaluated by using ERIC-PCR. Presence of beta-lactamase genes and virulence factors were detected by PCR.
Results: The 117 S. enterica strains had ten isolates which were resistant to ampicillin and MIC range of ampicillin were found as 512-128 μg/mL. Ampicillin resistant strains were susceptible to nalidixic acid, ciprofloxacin, cefotaxime, sulfamethoxazole/trimethoprim. Four different serotypes were identified and isolates were grouped into seven clusters. Five isolates carried blaTEM, two carried blaCTX-M gene. However, it was determined that blaSHV and blaPER genes were not exist in that strains. Virulence genes invA, pipD, sopB, were found in all isolates. sifA, pefA and sopE genes were found in seven, four, three isolates respectively.
Conclusion: Our data suggest that the rate of ampicillin resistance in S. enterica isolates is 8.5% in two year period, but this ratio is generally lower than the rates abroad. blaCTX-M and blaTEM genes could be responsible for ampicillin resistance. blaSHV gene which is highly prevelant in our country were not found in any strains. sopB and pipD genes that might be associated with beta-lactam resistance were found in all strains. It is also noteworthy that the three isolates containing the sopE gene which is associated with the epidemic cases were of the same serotypes and epidemiological clusters.

In 25th ECCMID 2015, Copenhagen, Denmark, was presented.
Abstract | Full Text PDF

5.Genotype and Allele Frequency of CYP3A4 -392A>G in Turkish patients with major depressive disorder
Zuhal Uçkun, Bora Baskak, Hatice Özdemir, Erguvan Tuğba Özel-kızıl, Halise Devrimci-özgüven, Sinan Halit Süzen
Page 0
Amaç: Genetik polimorfizmler, bireyselleştirilmiş ilaç dozlaması ve geliştirilmiş terapötikler için yardımcı olabilir. CYP3A4 yaygın olarak kullanılan ilaçların % 50'sinden fazlasının metabolizmasından sorumludur ve tipik olarak antipsikotik ilaçlar, antidepresan ilaçları metabolize eder. Bu çalışmanın amacı, herhangi bir seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) alan majör depresif bozukluğu olan Türk hastalarında CYP3A4 -392A>G'nin genotip ve alel frekanslarını değerlendirmek ve sonuçlarımızı diğer etnik gruplardaki frekanslarla karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler: CYP3A4 -392A>G'nin genotiplendirme analizi, 84 Türk hastasında polimeraz zincir reaksiyonu- restriksiyon fragman uzunluk polimorfizmi (PZR-RFLP) tekniği ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: CYP3A4 -392A>G için allel frekanslarının 0.982 (A) ve 0.018 (G) olduğu saptanmıştır. Genotip frekanslarının ise 0.976 (AA), 0.012 (AG) ve 0.012 (GG) olduğu tespit edilmiştir. Genotip frekansları Hardy-Weinberg dengesiyle uyumludur.
Sonuç: CYP3A4 -392A>G'nin düşük frekansı, CYP3A4 ilaç metabolize edici enzimin SSRI'lar üzerinde oldukça düşük bir etkisinin olacağı önerilmektedir. Bunun yanı sıra, araştırmanın sonuçları diğer etnik gruplarla karşılaştırılmış olup etnik grup farklılıklarının özellikle de siyah deneklerde belirlenmiştir.
Objectives: Genetic polymorphisms may help for individualized drug dosing and improved therapeutics. CYP3A4 is responsible for the metabolism of more than 50% of the commonly used drugs and metabolizes typical antipsychotic medications, antidepressant drugs. The objective of the study was to assess the genotype and allele frequencies of CYP3A4 -392A>G in a Turkish patients with major depressive disorder receiving any selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) and compare our results with the frequencies in other ethnic groups.
Materials and Methods: Genotyping analyses of CYP3A4 -392A>G was conducted on 84 Turkish patients by a polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) technique.
Results: The allele frequencies were found to be 0.982 (A) and 0.018 (G) for CYP3A4 -392A>G. The genotype frequencies were determined to be 0.976 (AA), 0.012 (AG), and 0.012 (GG). The genotype frequencies were consistent with Hardy–Weinberg equilibrium.
Conclusion: The low frequency of CYP3A4 -392A>G is suggested that there will be rather low impact of CYP3A4 drug metabolizing enzyme on SSRIs. Furthermore, the results of the study are compared with those of other ethnic groups, and they displayed pronounced ethnic group differences, especially the black subjects.
Abstract | Full Text PDF

6.Protective Effects of Ursolic Acid in The Kidneys of Diabetic Rats
Merve Bacanlı, Sevtap Aydın, Hatice Gül Anlar, Tuğbagül Çal, Ülkü Ündeğer Bucurgat, Nuray Arı, A. Ahmet Başaran, Nurşen Başaran
Page 0
Metabolik ve kronik bir hastalık olan diyabetin birçok ülkede önemli sağlık sorunu olma durumu artış göstermektedir. Diyabetin artmış serbest radikallerin üretimi ve azalmış antioksidan kapasiteyle ilişkili olduğu iddia edilmektedir. Diyabette oluşan oksiatif stres dokularda DNA hasarına neden olabilir. Antioksidan, antikanser, antiülser özellikler gibi sağlığa yararlı etkileri nedeniyle geleneksel Çin halk tıbbında yaygın olarak kullanılan ursolik asit çok iyi tanımlanmış pentasiklik triterpendir. Bu çalışmanın amacı, streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş Wistar albino sıçanların böbreklerine ursolik asidin etkisini değerlendirmektir. Bu amaçla, böbrek hücrelerindeki DNA hasarı alkali comet yöntemiyle araştırılmıştır. Katalaz (KAT), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon redüktaz (GR) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri ve toplam glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri gibi oksidatif stres parametreleri de ölçülmüştür. Ursolik asit tedavisinin DNA hasarını ve glutatyon redüktaz enzim aktivitelerini ve MDA düzeylerini önemli derecede azalttığı ve GSH düzeyleri ve CAT, SOD ve GSH-Px enzim aktivitelerini artırdığı bulunmuştur. Sonuçlarımıza göre, ursolik asidin diyabetin neden olduğu böbrek hasarında yararlı olabileceği görülmüştür.
Diabetes, a heteregenous metabolic and chronic disease, is a growing health problem in most countries. It has claimed that diabetes is associated with the increased formation of free radicals and decreased in antioxidant potential. Oxidative stress formed in diabetes may cause DNA damage in the tissues. Ursolic acid, a well-known pentacylic triterpene which is commonly used in traditional Chinese medicine due to its health beneficial effects such as antioxidant, anticancer, and antiulcer. The aim of this study was to investigate the effects of ursolic acid in the kidneys of Wistar albino rats with streptozotocin (STZ)-induced diabetes. For this purpose, DNA damage was evaluated in the kidney cells of rats by alkaline comet assay. The oxidative stress parameters such as catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione reductase (GR) and glutathione peroxidase (GSH-Px) enzyme activities and total glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) levels were also evaluated. Ursolic acid treatment was found to significantly decrease DNA damage, GR enzyme activities and MDA levels and significantly increase GSH levels and CAT, SOD and GSH-Px enzyme activities in diabetic rats. According to our results, it seems that ursolic acid may be beneficial against diabetes induced renal damage.
Abstract | Full Text PDF

7.Evaluation of the Anti-inflammatory and Antioxidant Parameters of Aqueous and Ethanolic Extracts of Roman chamomile in mice
Hoda Erjaee, Hamid Rajaian, Saeed Nazifi
Page 0
The injection of carrageenan in mouse paws causes inflammation and pain via enhancement of reactive oxygen species formation. In the present study, anti-inflammatory and antioxidant activities of the aqueous and ethanolic extracts of Chamaemelum nobile commonly known as Roman chamomile (RC) were assayed in carrageenan induced mice paw edema. Results showed that RC ethanolic extract is able to inhibit the development of paw edema. Moreover, oral pretreatment of RC ethanolic extract significantly decreased production of pro-inflammatory cytokines including interleukin (IL)-1𝛽, tumor necrosis factor-𝛼 (TNF-𝛼) and IL-6. RC ethanolic extract showed significant radical scavenging effect by inhibition of lipid peroxidation and increasing antioxidant enzyme activities including superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx), and catalase (CAT). However, the elevation of these enzyme activities by RC aqueous extract was not significant. Generally, RC ethanolic extract showed better inhibitory effect on inflammation, which is similar to the effect of the anti-inflammatory drug indomethacin. Thus, it is suggested that RC possesses anti-inflammatory effect by inhibiting the pro-inflammatory cytokines and reducing the oxidative damage. Therefore, this plant can be one of the alternatives for treating inflammatory conditions.
Abstract | Full Text PDF

8.Comparative Clinical Study of Effectiveness of “MEKRITEN” in Patients with Chronic Suppurative Otitis
Abror Mukhitdinov, Nemat Olimov, Shirinkhan Olimova
Page 0
Giriş. Kronik süpüratif otitis media (KSOM), orta kulakta bakteri enfeksiyonu bulunan ciddi bir hastalıktır. Dünya çapında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayan nüfusun 1% - % 46' sında kronik süpüratif otitis media muzdarip, yaklaşık 65-330 milyon insan, bunların % 60'ında önemli işitme kaybı var. Özbekistan Cumhuriyeti'nde klinik kullanım için uyuşturucuya tavsiyede bulunma olasılığını belirlemek için "Sarımsak Özü sıvısı" ilacının yara iyileştirme etkinliğinin ve tolere edilebilirliğinin incelenmesi.
Yöntemler. Çalışma ilacını alan ana grup 30 hasta, karşılaştırma ilaç alan hasta grubunda 20 hasta bulunmamaktadir. Ana grubun (30 kişilik) hastaları, Taşkent İlaç Enstitüsü tarafından geliştirilen "Sarımsak Özü sıvısı" olarak dış kulak yolu kanalında günde 2 damla 10 gün süreyle atandı. Karşılaştırma grubundaki şikayet edenler arasında (20 kişi) benzer şekilde diğer ilaçları (% 0.25 solüsyon Levomycetin) aldı. Hastalar, ağrı, sekresyon (puan olarak) gibi şikayetlerin ciddiyetini belirlemek için dikkatli bir şekilde incelendi ve gözlemlendi; Ayrıca gözlemciler biyokimyasal (ALT, AST, bilirubin), enstrümantal (karaciğer ultrasonu) ve ekineokoksik kapsüllerin fibröz dokusunun biyopsi analizlerini inceledi.
Sonuçlar. "MEKRITEN" puanlarındaki tolere edilebilirlik ve etkililiğin ortalama derecelendirmesi, 4.97 puanlık taşınabilirlik ve 4.77 puanlık etkililiği, sırasıyla 4.8 ve 3.35 puanlık Levomycetin çözeltisi için % 0.25'e düşürdü. "MEKRITEN" alırken hiçbir yan etki ve alerjik reaksiyon gözlenmedi. Bir hastanın ilacın kesilmesini veya bu hastadaki ilacın etkisizliğini gerektiren advers etkilere sahip olması veya ilacı almayı kaçırması veya hastanın çalışmaya devam etmesini reddetmesi durumunda, bazı hastalar için araştırma durdulabilir. Yukarıdaki nedenlerden hiçbiri yoktu; Bu nedenle, herhangi bir hastada çalışma durdurulmadı.
Netice. Kronik süpüratif otitis media hastalarında "MEKRITEN" (yağlı sarımsak özütü) ile yapılan lokal terapi, % 0.25'lik Levomisetin solüsyonunun lokal uygulanmasından daha etkilidir. Kronik süpüratif otitis media tedavisinde "MEKRITEN" ile lokal terapi, otorrinin daha çabuk kesilmesine ve daha az advers ilaç reaksiyonuna neden olur.
Background. Chronic suppurative otitis media (CSOM) is a serious disease with the presence of bacterial infection in the middle ear. The study of wound healing efficacy and tolerability of the drug "Garlic Extract liquid" is dedicated to identify the possibility of issuing recommendations to the drug for clinical use in the RUz. The main group of patients, who received the study-drug, consisted of 30 patients; in the group of patients who receiving the comparison drug, there were 20 patients. Patients of the main group (30 persons) were appointed "Garlic Extract liquid" which was developed by the Tashkent Pharmaceutical Institute, and it was used to 2 drops 2 times a day for 10 days in the external auditory canal. Patients in the comparison group (20 people), took other drugs (0.25% solution of Levomycetin) in a similar way. Patients were inspected and observed carefully for determining severity of the complaints such as pain, secretion (in points); and checked clinical analyses: GBA, urine etc. Additionally, observers studied biochemical (ALT, AST, bilirubin), instrumental (ultrasound of the liver) and special (fibrous tissue biopsy and echinococcal capsules) analyses. The average rating of the tolerability and effectiveness in the points for "MEKRITEN" made portability of 4.97 points, and the effectiveness was 4.77 points, for 0.25% Levomycetin solution they were 4.8 and 3.35 points, respectively. While receiving "MEKRITEN", no side effects and allergic reactions were observed. The research for a particular patient can be stopped if patient has adverse reactions requiring discontinuation of the drug, or the ineffectiveness of the drug in this patient, or if he missed taking the drug, or refusal of the patient from further participation in the study. Local therapy with the drug "MEKRITEN" (Garlic Extract liquid) in patients with chronic suppurative otitis media is more effective than local application of 0.25% Levomycetin solution.
Abstract | Full Text PDF

9.Development of andrographolide – carboxymethyl chitosan nanoparticles: characterization, in vitro release and in vivo antimalarial activity study
Retno Sari, Aty Widyawaruyanti, Franciscus B. Tedy Anindita, Sinta Kusuma Astuti, Dwi Setyawan
Page 0
Objective
The purpose of this study was to investigate the effect of andrographolide-carboxymethyl chitosan nanoparticles formation on the physical characteristics, in vitro release profile and in vivo antimalarial activity of andrographolide.
Methods
Nanoparticles were prepared by ionic gelation method-spray drying using CaCl2 as the crosslinker with a composition of drug: polymer: CaCl2 = 40: 250: 100. The obtained particles were evaluated for its size and morphology; physical state, drug content, in vitro drug release and in vivo antimalarial activity on Plasmodium berghei infected mice.
Results
The results of DTA and XRD showed that nanoparticle systems had a lower melting point and lower crystallinity degree. The drug dissolved from the nanoparticles was increased up to 6.5 times and the in vivo antimalarial activity was 1.65 times higher compared to andrographolide.
Conclusion
The formation andrographolide-carboxymethyl chitosan nanoparticles affected the physical characteristics of andrographolide. The decrease crystallinity of andrographolide resulted in a lower melting point of andrographolide. Such changes provided a positive impact to the drug dissolution and then its activity.
Abstract | Full Text PDF

10.Phytochemical screening for various secondary metabolites, antioxidant and anthelmintic activity of Coscinium fenestratum fruit pulp- A new bio source for the novel drug discovery
Kuntal Das, Raman Dang, Gokul Sivaraman, Rajasekharan Perrier
Page 0
Coscinium fenestratum (Gaertn.) Colebr. (CF, Family: Menispermaceae) is an important endangered woody plant in India. The plant contains various major secondary metabolites for treatment of various disease conditions. In this present study the dried fruit pulp was subjected to aqueous, methanol and mixed aqueous and methanol (1: 1) solvents extraction followed by phytochemical investigations, estimation of alkaloids, phenolics, flavonoids, antioxidant potentiality and anthelmintic activity was carried out. Preliminary phytochemical screening of CF fruit extracts revealed the presence of alkaloids phenols, flavonoids, tannins, steroids and resins which are responsible for biological properties. Combined aqueous and methanol extract resulted significant anthelmintic and antioxidant properties in a dose-dependent manner. DPPH free radical scavenging assay and H2O2 assay exhibited IC50 values of 42.38 ± 0.012 μg/ml and 46.80 ± 0.011 μg/ml respectively. Thereafter the anthelmintic activity was carried out against Pheretima posthuma and Taenia solium with the extract at varied concentrations of 25, 50, 100 and 150 mg/ml and compared with standard albendazole (25 and 50 mg/ml) and saline water (0.9%) as control. All the extracts exhibited concentration dependent paralytic effect, followed by death on the test organism but significant activity showed by combined methanol and aqueous extract. The findings of this study indicate first time that the CF fruit pulp has therapeutic values with prominent antioxidant and anthelmintic property in order to find possible isolated compounds as a bio sources for future novel antioxidants in food and pharmaceutical formulations.
Abstract | Full Text PDF

11.Opinions Of Community Pharmacists About Collaboration With General Practitioners: A Descriptive Pilot Study After A New Legislation In Turkey
Aygin Bayraktar Ekincioglu, Kutay Demirkan
Page 0
Hedefler: Birinci basamak sağlık hizmetlerinde yapılan yasal düzenlemeler, serbest eczacılık hizmetlerinde bazı hususların ve ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde eczacılar ve aile hekimleri arasındaki profesyonel işbirliği, sağlık bakım hizmetinin devamlılığının sağlanması için gereklidir. Bu nedenle bu çalışma, serbest eczacıların birinci basamak sağlık hizmetlerindeki yeni düzenlemeler ile, işbirliği şeklindeki bakım hizmetleri hakkındaki görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Yöntem: İnternet sayfası tabanlı anket çalışması, 5 ay süre ile, gönüllü olarak katılım sağlayan bir serbest eczacı örneklemine uygulanmıştır. Anket, çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır ve gerektiğinde katılımcıların birden fazla seçenek seçmesine olanak sağlamaktadır.

Bulgular: Çalışmada, 197 serbest eczacı soruları cevaplamıştır; katılımcıların %66’sı >39 yaş ve 15 yıldan daha az tecrübesi olan eczacılardır. Genel olarak, eczacılar bakımın devamlılığını sağlamak konusunda, özellikle hasta danışmanlığında, katılımcı olmaya istekli olduklarını belirtmiştir. Ancak, katılımcıların %10.7’si, aktif olarak hasta bakımına katılamamanın temel nedeninin; ‘reçete geri-ödeme prosedürleri ile uğraşmak’ ve ‘diğer sağlık çalışanları tarafından teşvik edici olmayan tavırlar’ olduğunu belirtmiştir. Katılımcılar, bu katkılarının varolan yasal düzenlemeler (%14.2) ve toplumda azalan saygınlık (%53.8) nedeniyle kısıtlandığına inanmaktadır.

Sonuç: Hastalar ve sağlık çalışanları arasında varolan yanlış algıların açığa çıkarılması, varolan hizmetteki sınırlamaları ortadan kaldıracak ve her mesleğin sorumluluklarının anlaşılması, yeni ve daha etkin bir bakım modelinin oluşturulmasına yardımcı olacaktır.
Objectives: Committed legal regulations in primary healthcare services have resulted in certain issues and requirements about community pharmacy practices in Turkey. A professional collaboration between general practitioners and pharmacists are essential for the continuity of care in primary care settings. Therefore, tThis study aims to explore community pharmacists’ opinions on collaborative care along with new primary care regulations.
Materials and Methods: A web-based questionnaire was implemented during a period of five months to a voluntary sample of community pharmacists. The questionnaire was consisted of multiple-choice questions that allowed participants to select more than one answer wherever appropriate.
Results: One hundred ninety-seven community pharmacists answered the questions; 66% were younger than 39 years and had less than 15 years’ experience in the profession. In general, the pharmacists are willing to involve in maintaining continuity of care, especially in patient counselling. However, 10.7% of participants indicated main reasons for not being actively involved in patient care as ‘mainly deal with explaining prescription co-payment procedures’ and ‘having unfavourable attitudes of other health care professionals’. They believed that their contributions were restricted by laws and regulations (14.2%) as well as declined perceived reputation (53.8%) of the profession among the public.
Conclusion: Revealing misperceptions among patients and healthcare professionals, overcome limitations of current practice and understanding of each profession’s responsibilities may lead to formation of new and more effective model of care.
Abstract | Full Text PDF

12.A Comparative Study on The In Vitro Antioxidant and Antimicrobial Potentials of Three Endemic Ononis L. Species From Turkey
Ayşe Baldemir, Ayşegül Köroğlu, Nurten Altanlar, Maksut Coşkun
Page 0
Bu çalışmada üç endemic Ononis L. (Leguminosae) türünün (O. sessilifolia Bornm., O. basiadnata Hub. & Mor., O. macrosperma Hub. & Mor) antimikrobiyal aktivite, antioksidan kapasite ve fenolik içerikleri ilk kez araştırılmıştır. Ekstrelerin (su ve etanol) ve fraksiyonların (diklorometan (DCM), etil astetat (EtOAc) ve n-butanol (BuOH)) fenolik içerikleri Folin-Ciocalteu'nun fenol reaktifi kullanılarak belirlendi. Ayrıca, antioksidan kapasiteleri kalitatif DPPH˙ (1, 1-difenil-2-pikrilhirazil radikal) ve TBA (tiyobarbitürik asit) deneyleri ile çalışıldı. Ekstre ve fraksiyonların antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon tekniği kullanılarak standart antibiyotiklere kıyaslanarak çeşitli Gram pozitif, Gram negatif ve mantara karşı çalışıldı. Su ekstrelerinin toplam fenol içerikleri 14.78- 80.33 mg/g aralığında değişirken, etanol ekstreleri 67.19-145.33 mg/g aralığında bulunmuştur. Üç türün EtOAc fraksiyonları, diğer ekstrelerle (242.56-620.89 mg / g) karşılaştırıldığında toplam fenol içeriği bakımından zengindir. TBA metodundaki en önemli sonuçlar, O. macrosperma herba (IC50 = 0.13 ± 0.17 μg / mL), O. sessilifolia herba (IC50 = 1.41 ± 0.58 μg / mL) ve kök (IC50 = 1.96 ± μg / mL) EtOH ekstraktlarında elde edildi. Su ekstrelerinin antimikrobiyal aktivitesi olmamasına rağmen, türlerin etanol ekstreleri ve n-butanol fraksiyonları, bakterilere karşı genellikle orta düzeyde etkinlik gösterdi. O. sessilifolia dışında bazı etil asetat fraksiyonları, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, MRSA ve Candida albicans'a karşı daha az aktivite gösterdi.
In this study, the antioxidant capacity, antimicrobial activity and phenolic contents of aerial parts and roots extracts of three endemic Ononis L. (Leguminosae) species (O. sessilifolia Bornm., O. basiadnata Hub. & Mor., O. macrosperma Hub. & Mor.) have been investigated for the first time. The phenolic contents of the extracts (water and ethanol) and fractions (dichloromethane (DCM), ethyl acetate (EtOAc) and n-buthanol (BuOH)) were determinated using Folin-Ciocalteu’s phenol reagent. Also, their antioxidant capacities were studied by qualitative DPPH˙ (1,1-diphenyl-2-picrylhdrazyl radical) and TBA (thiobarbituric acid) assays. Antimicrobial activity of these extracts and fractions compared to standard antibiotics have been studied with disc diffusion technique against various Gram positive and Gram negative bacteria and fungus. Total phenolic contents of the water extracts were found to range 14.78- 80.33 mg/g, the EtOH extracts ranged 67.19-145.33 mg/g. EtOAc fractions of three species are rich in terms of total phenolic contents when compared to other extracts (242.56-620.89 mg/g). The most significant results in the TBA method were obtained in EtOH extracts of O. macrosperma herb (IC50= 0.13 ± 0.17 µg/mL), O. sessilifolia herb (IC50= 1.41 ± 0.58 µg/mL) and root (IC50= 1.96 ± 0.39 µg/mL). While all water extracts had no antimicrobial activity, ethanol extracts and n-buthanol fractions showed generally moderate activity against bacteria. Some ethyl acetate fractions exclude from O. sessilifolia showed less activity against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, MRSA and Candida albicans.
Abstract | Full Text PDF

13.Carbon Quantum Dots: Synthesis, Characterization and Biomedical Applications
Inderbir Singh, Riya Arora, Hardik Dhiman, Rakesh Pahwa
Page 0
Carbon Quantum Dots (CQD) are small carbon nanoparticles having size less than 10nm comprising distinctive properties and have become an obligatory tool for traceable targeted delivery, biomedical research and different therapy applications. The objective of the present work was to consolidate the up to date literature on synthesis, characterization techniques and biomedical applications of CQD. Two types of synthetic methods viz. top-down approach and bottom-up approach were utilized for the synthesis of CQD. Top-down approach includes the arc-discharge method, laser ablation method and electrochemical method. On the other hand bottom-up approach includes the thermal method, microwave assisted method, hydrothermal and aqueous method and template method. In this review, we have explained the recent progress of CQD in the biomedical field, focusing on their synthetic methods, characterization followed by the different applications. Carbon dots have extensive adequacy for in-vivo and in-vitro bioimaging and drug delivery studies. Although more cytotoxicity studies of carbon dots are needed to be carried out still the data above suggest the bright future of carbon dots in drug delivery and bioimaging studies.
Abstract | Full Text PDF

14.Quantification of tamsulosin hydrochloride and solifenacin succinate by discriminative derivative synchronous emission spectroscopy
Swathi Naraparaju, Pani Kumar D Anumolu, Sunitha Gurrala, Rajeshwari Galennagari
Page 0
Bu çalışmada, tamsulosinhidroklorürve solifenasinsüksinat’ın eşzamanlı miktar tayini için basit, güvenilir ve tekrarlanabilir birbirinci türev senkronize spektroflorimetrik yöntem önerilmiştir.Tamsulosinhidroklorürtayini, 322 nmdalga boyunda (solifenasinsüksinatiçin sıfır noktası) ve solifenasinsüksinattayini, 570 nmdalga boyunda (tamsulosinhidroklorüriçin sıfır noktası) gerçekleştirilmiştir. Kalibrasyon doğruları, tamsulosinhidroklorüriçin 2-10 μg/mL ve solifenasinsüksinatiçin 30-150 μg/mLkonsantrasyonaralığında oluşturuldu.Yöntem valide edildiğinde doğrusallık, özgünlük, doğruluk, kesinlik, LOD ve LOQ açısından ICH kurallarına göre tatmin edici sonuçlar verdi. Ticari formülasyonlarda önerilen yöntemle elde edilen deney sonuçları, tamsulosinhidroklorüriçin %95.0 ve solifenasinsüksinatiçin %103.5 aralığında bulundu. Bu sonuçlar, belirtilen etiket miktarlarıyla uyumludur. Önerilen senkronize analitik yöntem, tablet dozaj formlarında tamsulosinhidroklorürve solifenasinsüksinat’ınrutin kalite kontrol analizi için kullanılabilir.
Anahtar kelimeler: Tamsulosinhidroklorür, Solifenasinsüksinat, senkronize spektroflorimetri, yöntemvalidasyonu.
The present study describes a simple, reliable and reproducible first derivative synchronous spectrofluorimetric method for the simultaneous quantification of tamsulosin hydrochloride and solifenacin succinate. Tamsulosin hydrochloride was quantified at a wavelength of 322 nm (zero-crossing wavelength point of solifenacin succinate) and solifenacin succinate was measured at 570 nm (zero-crossing wavelength point of tamsulosin hydrochloride). Calibration plots were constructed over the concentration range of 2-10 µg/mL for tamsulosin hydrochloride and 30-150 µg/mL for solifenacin succinate. The method gave satisfactory results when it is validated for linearity, specificity, accuracy, precision, LOD and LOQ as per International Conference on Harmonization (ICH) guidelines. The assay values in commercial formulation were found to be in the percentage range of 95.0 for tamsulosin hydrochloride and 103.5 for solifenacin succinate by the proposed method. These results were well in agreement with their label claimed. The proposed synchronous analytical method can be employed for routine quality control analysis of tamsulosin hydrochloride/ solifenacin succinate in tablet dosage forms.

Key words: Tamsulosin hydrochloride, Solifenacin succinate, Synchronous spectrofluorimetry, Method validation.
Abstract | Full Text PDF

15.Traditional techniques applied in olive oil production results in lower quality products in Northern Cyprus
Amirhossein Fallah, Hayrettin Ozan Gülcan, Canan Gülcan, Tugba Erçetin, Seray Kabaran, İmge Kunter, Mustafa Gazi, Gönül Şahin, Mustafa Fethi Şahin
Page 0
Zeytinyağı üretiminin ve beslenmesinin tarzı Kuzey Kıbrısın da dahil olduğu Kıbrıs Adasının karakteristik özelliklerinden biridir. Yoğun tüketimine rağmen, Kuzey Kıbrıs'ta geleneksel olarak üretilen ve tüketilen zeytinyağının niteliklerini belirlemek için yapılan bilinen bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada, bölgesel olarak üretilen ve tüketilen zeytinyağının kalitesini araştırmayı hedefledik. Uluslararası zeytinyağı konseyi (IOOC) ve Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından sunulan prensipler ve ilgili yöntemler, sanayileşmiş teknikler olmadan geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağı kalite endekslerini taramak için kullanılmıştır. Bölgesel inanç ve değerlendirmenin aksine, sonuçlar, yerel olarak üretilen zeytinyağının oksidasyona aşırı maruz kaldığını ve dolayısıyla ISO talimatlarına göre daha düşük kalitede olduğunu ortaya koymuştur.
The manner of olive oil production and its dietary is one of the characteristics of the Cyprus Island, including the Northern Cyprus. Despite its extensive consumption, there has not been known scientific research carried out so far to qualify the olive oil traditionally produced and consumed within the Northern Cyprus. Therefore, in the present study, we aimed to screen the quality of the olive oil produced and consumed regionally. The guidelines and the related methods offered by International olive oil council (IOOC) and International Organization for Standardization (ISO) were employed to screen the quality indices of the olive oil produced employing traditional methods without the presence of industrialized techniques. In contrast to the regional belief and consideration, the results have indicated that the olive oil produced locally is highly exposed to oxidation and therefore, it is of lower quality according to the ISO guidelines.
Abstract | Full Text PDF

16.Development and pre-clinical study of anti-allergic cream containing dexamethasone and chlorpheniramine
Duy Toan Pham, Ngoc Nha Thao Nguyen
Page 0
Objectives: In this study, we aimed to develop and optimize the anti-allergic cream containing dexamethasone and chlorpheniramine using the design of experiments (DoE) method. The optimized product was investigated the physicochemical properties and in vivo therapeutic effects in rabbits.
Materials and Methods: The creams were formulated by the simple mixing process, which was optimized by the Design Expert software. The products were then evaluated the properties such as pH, skin diffusion profile, short-term stability, qualitative, and assay, using the newly validated UV-Vis spectrophotoscopy quantitative method. In vivo efficacy test in rabbits of the best products were compared with the marketed Phenergan® (promethazine 2%).
Results: The UV-Vis method to simultaneously determine the amount of both dexamethasone and chlorpheniramine was successfully developed and validated. Using DoE method, it was clear that the release profile of dexamethasone was depended on the amount of sodium lauryl sulfate, propylene glycol, and DMSO. Whereas, only DMSO affected the release pattern of chlorpheniramine. Also, the best formulation was optimized by the software. The product showed acceptable parameters in pH (5.7 ± 0.1), short-term stability in 10 days, skin diffusion profiles of 20.47 ± 1.25% and 4.92 ± 0.42%, after 40 minutes, for dexamethasone and chlorpheniramine, respectively. In addition, the product demonstrated no observable inflammatory response in experimental animals. Also, it illustrated 2-fold better anti-allergic efficacy than the marketed product (i.e., 27.2 compared to 43.4 minutes in the recovery time).
Conclusion: We were successful in developing and optimizing the anti-allergic cream containing dexamethasone and chlorpheniramine. The best product satisfied all required parameters. Interestingly, our product showed higher efficacy than the Phenergan®. These results can be a background for further study in clinical trials.
Abstract | Full Text PDF