Volume: 3  Issue: 5 - 2006
Hide Abstracts | << Back
1.Endometriosis during adolescent’s period
İbrahim Esinler, Hulusi Bülent Zeyneloğlu
Pages 331 - 337
Endometriozis genellikle üreme çağı kadınlarda görülmekle birlikte menarş sonrası adolesanları da etkileyen bir patolojidir. Kesin insidans asemptomatik olguların tanısı yapılamadığından bilinmemektedir. Kronik pelvik ağrı, dismenore, disparanü, pelvik kitle, ya da nadir olarak infertilite şikâyeti ile başvuran adolesanlarda endometriozis varlığından şüphelenilmelidir. Endometriozisin kesin tanısı yine de lezyonların direkt olarak görülmesi ile konulur ki bu yöntem için en iyi araç laparoskopidir (L/S). Laparoskopi özellikle, kronik pelvik ağrı ve dismenorenin standart tedavilere cevap vermediği olgularda uygulanmalıdır. Endometriozis tedavisinde temel amaç, semptomların kontrolü ve hastalığın ilerlemesinin durdurulması ve fertilitenin korunmasıdır. Medikal tedavi modaliteleri olarak non-steroidal anti-enflamatuar ilaçlar, oral kontraseptifler, progestinler, siproteron asetat, danazol ve gonadotropin-salgılayıcı hormon agonistleri kullanılabilir. Medikal tedaviye dirençli kronik pelvik ağrı ya da dismenore ile başvuran olgularda cerrahi tedavi düşünülmelidir. Cerrahi tedavi olarak L/S yapılmalı ve L/S’de endometriozis odakları görüldüğünde cerrahi rezeksiyon veya destrüksiyon yapılmalıdır.
Although endometriosis is usually diagnosed in reproductive aged women, adolescents after menarche may also effected by endometriosis. Since the diagnosis of all asymptomatic cases is impossible, the exact incidence of adolescent’s endometriosis is not known. Chronic pelvic pain, dysmenorrhea, dyspareunia, pelvic mass and rarely infertility may be associated with adolescent’s endometriosis. The exact diagnosis was performed by directly seeing endometriosis lesions. The most preferred method for this is laparoscopy (L/S). The L/S should be performed to the patients in whom chronic pelvic pain and dysmenorrhea are persistent despite medical treatment. The main goal of treatment is to decrease the severity of symptoms and to preserve the fertility. Non-steroidal antiinflammatory drugs, oral contraceptives, progestins, cyproterone acetate, danazol and gonadotrophin releasing hormone agonists are used for medical treatment. If the symptoms are resistant to the medical treatment, surgical treatment with L/S should be considered. The endometriosis lesions should be coagulated with electrocautery or laser.
Abstract | Full Text PDF

2.Heterotopic pregnancy whıch corse with tubal ectopic and ıntrauterıne trıplet pregnancy
Mehmet Güney, Yunus Çavuş, Mesut Özsoy, Tamer Mungan
Pages 338 - 341
Heterotopik gebelik intrauterin ve ekstrauterin gebeliğin birlikte bulunduğu nadir bir durumdur. Ovulasyon indüksiyonu ve yardımcı üreme tekniklerindeki artış, heterotopik gebelik insidansını arttırmıştır. Heterotopik gebeliklerin erken tanısı maternal-fetal mortalite ve morbidite açısından önemlidir. Klomifen sitrat ile ovulasyon induksiyonuna bağlı 8 haftalık çoğul gebeliği bulunan olgumuz, akut batın ve vajinal kanama ile üniversite hastanemize başvurmuştur. Yapılan transvaginal ultrasonografide (TV-USG) intra abdominal yaygın serbest sıvı, intra uterin üçüz gebelik ve sol tubal fetal kardiyak aktivitesi müsbet canlı gebelik tespit edildi. Akut batın ön tanısıyla laparotomi yapıldı. Laparotomide batın içerisinde yaklaşık 2000 ml kanama ve sol tubal rüptüre olmamış ektopik gebelik tespit edildi. Sol salpenjektomi uygulandı. Operasyon sonrası gebeliğin prenatal takipleri yapıldı. Ovulasyon indüksiyonu ve yardımcı üreme teknikleri ile olan gebeliklerde ilk trimesterdeki vaginal kanama ve karın ağrılarında heterotopik gebelik akılda tutulmalıdır.
Heterotopic pregnancies, simultaneous precence of intrauterine and extrauterine pregnancies is rare condition. Heterotopic pregnancies incidance is increasing with the use of asisted reproductive technology and ovulation induction methods. The early diagnosis of the heterotopic pregnancies is very important for maternal-fetal mortality and morbidity. An 8 week multipl pregnant women with clomiphene citrate ovulation induction, admitted to our hospital with complaints of acute abdomen and vaginal bleeding. Transvaginal USG revealed intraabdominal wide free fluid, intrauterine triplet pregnancy, and fetal cardiac activity positive, living fetus in left fallopian tube. Explaratory laparotomy was made for the cause of acute abdomen. Laparatomy revealed 2000 cc blood, and unruptured left tubal ectopic pregnancy. Left salpengectomy was done. After discharge patient was controlled with follow up visits. As a result if first trimester pregnancies of asisted reproductive technologies and ovulation induction, with complaint of abdominal pain and vaginal bleeding, heterotropic pregnancies also be discarded.
Abstract | Full Text PDF

3.Heterotopic cornual pregnancy resulting with a live fetus; a case report
Kemal Özerkan, Osman H. Develioğlu, Aylin Akşan, Yalçın Kimya
Pages 342 - 346
Heterotopik gebelik, intrauterin ve ekstrauterin gebeliğin birlikte bulunduğu oldukça nadir rastlanan bir durumdur. Son yıllarda yardımcı üreme tekniklerindeki (YÜT) gelişmeler sonucu heterotopik gebelik insidansında artış meydana gelmiştir (%1-3). İnvitro fertilizasyon-embriyo transferi (IVF-ET) sonrası rutin antenatal takipleri için kliniğimize başvurmuş olan olguda kornual heterotopik gebelik tespit edildi. 10. gebelik haftasında kornual fetusa intrakardiyak potasyum klorid (KCl) enjeksiyonu uygulandı. Takip edilen intrauterin gebelik işlemden 16 hafta sonra canlı bir doğum ile sonuçlandı. Heterotopik gebeliği olan seçilmiş vakalarda laparoskopi ve laparotomiye alternatif olarak medikal tedavi seçeneği de göz önüne alınmalıdır.
Heterotopic pregnancy is an uncommon situation that consists of simultaneous intrauterine and extrauterine pregnancies. The incidence of heterotopic pregnancy has increased recently with the improvement of artificial reproductive technologies (1-3%). We report a case of heterotopic cornual pregnancy diagnosed during routine antenatal examination after a successful invitro fertilization-embryo transfer cycle. Potassium chloride was injected into the heart of the cornual fetus at 10 weeks of gestation. After 16 weeks of the fetocide procedure, the intrauterine fetus was born by cesarean section. In selected cases of heterotopic pregnancy medical treatment could be an alternative approach to laparoscopy or laparotomy.
Abstract | Full Text PDF

4.Unilateral complete uterovaginal duplication with hematocolpos and hematometra and ipsilateral renal agenesis: a case report
Selim Büyükkurt, M. Sucu, İ. F. Ürünsak, A. B. Güzel, O. Kadayıfçı
Pages 347 - 348
Müller kanalının birçok gelişimsel anomalisi tanımlanmıştır. Menstruasyon kanının drene olmaması ile ilgili olarak en sık görülen anomali hymen imperforatus olsa da, menstruasyon kanının kapalı bir boşlukta biriktiği başka anomalilerde de vardır. Bu makalede tek taraflı hematokolpos ve hematometrayla birlikte olan tam uterovajinal duplikasyona eşlik eden aynı taraftaki renal agenezi olgusunu sunmak istiyoruz.
Several Mullerian abnormalities have been described. Although the most frequent abnormality related to the retention of the menstrual blood is imperforate hymen, others abnormalities with collection of the menstrual blood have been also defined. In this article we want to present a case of unilateral complete uterovaginal duplication with hematocolpos and hematometra associated to ipsilateral renal agenesis.
Abstract | Full Text PDF

5.Laparoscopic management of coexisting bilateral endometriomas and unilateral dermoid cyst
Ulun Uluğ, Hande Akbaş, Mustafa Bahçeci
Pages 349 - 352
Endometriozis ve dermoid kistin bir arada görülmesi oldukça enderdir. Bu vakada bilateral çoğul over kisti için uygulanan laparoskopik cerrahi uygulanan nulligravid, asemptomatik bir kadın olgu olarak sunulmaktadır. Bilateral endometriomaların kapsüllerine ablatif yöntem uygulanmış olup, dermoid kist de çıkarılmıştır. GnRH analoğuyla tedavinin ardından hasta spontan gebe kalmıştır. Bu sunumda, üreme çağındaki bayanlarda dermoid kist ve endometriomanın ayırıcı tanısı ve yaklaşımı tartışılmaktadır.
Coexistence of endometriosis and dermoid cyst is extremely rare. This report describes a nulligravid asymptomatic woman who had undergone operative laparoscopy for bilateral multiple ovarian cysts. Inner wall of bilateral endometrioma capsules were vaporized and a unilateral dermoid cyst was removed. Following treatment of GnRH analogue treatment, the patient spontaneously conceived. Differential diagnosis and management of dermoid cyst and endometrioma in reproductive aged women were discussed.
Abstract | Full Text PDF

6.Hysterescopıc management of endometrıal ossıfıcatıon as a cause of ınfertılıty: case report
Kubilay Vicdan, Cem Akarsu, Ahmet Zeki Işık, Gamze Çağlar, Görkem Tuncay
Pages 353 - 355
Endometriyal ossifikasyon çok nadir görülen patoloji olup genellikle önceki abortusa bağlı fetal kemiklerin retansiyonu sonucunda gelişir. Bu durum nadiren osseöz metaplazi ile açıklanabilir. En belirgin klinik tablo anormal vajinal kanama, akıntı, dismenore, pelvik ağrı ve sekonder infertilitedir. Önerilen tedavi yöntemleri küretaj, histerektomi ve son zamanlarda bildirildiği gibi histerekopik rezeksiyondur. Bu yazıda endometrial ossifikasyon saptanan bir olgu sunuldu. 25 yaşındaki hasta, 2 yıl önce 12 haftalık bir gebeliğin sonlandırılmasını izleyerek menoraji, akıntı ve sekonder infertilite yakınmaları ile bir başka merkeze başvurmuş. Yapılan ultrasonografik incelemede endometriumda yoğun ekojenite artışı ve kalsifiye kitle saptanması üzerine D&C uygulanmış ve patolojide matur osteoid doku tespit edilerek merkezimize refere edilmiş. Yapılan histeroskopide endometriyal kavitede serbest halde ve endometriuma gömülü çok sayıda lameller kemik parçası saptandı ve forseps yardımı ile tek tek çıkarıldı. Kavite tamamen normal görünümde iken işleme son verildi. Patoloji raporunda kalın kemik trabekülleri ve normal endometrial bez yapısının varlığı bildirildi. Yapılan ultrasonografide kavite normaldi. Hasta işlemden sonra 1 yıl kendi isteği ile korundu ve daha sonra spontan olarak gebe kaldı ve sağlıklı bir bebek doğurdu. Bu olgu, nadir görülen endometriyal ossifikasyonun yol açtığı infertilite sorununda histeroskopik tedavi yaklaşımının başarılı olduğunu göstermektedir.
Endometrial ossification is a rare pathology, most commonly caused by retention of fetal bones following termination of pregnancy. The most frequent presentation is abnormal vaginal bleeding and discharge, dismenore, pelvic pain and secondary infertility. Here we present a new case of endometrial ossification. A 25 year old woman had attended to a gynecology clinic with a complaint of menorrhagia and vaginal discharge lasting for 3 months. Her medical history revealed a voluntarily termination of pregnancy at 12 weeks of gestation two years ago. The transvaginal ultrasonographic examination showed increased echogenity of the endometrium and calcified mass and the patient underwent D&C. The patient was referred to our clinic with a histopathological diagnosis of mature bony tissue. Hysterescopic evaluation of the patient confirmed the diagnosis and lameller bone fragments were removed. Pathology of the removed material was reported as thick trabekuller bone within endometrial glands. Posthysterescopic transvaginal sonography was normal. After hysterescopic management, the patient decided to use contraceptive pill for one year. She became pregnant spontaneously within 3 months after quiting contraceptive pill. In conclusion, endometrial ossification is a rare, iatrogenic cause of infertility which can be easily diagnosed and managed by histeroscopy.
Abstract | Full Text PDF

7.Giant Endometrioma Mimicking Ovarian Carcinoma; Case Report
Cem Baykal, P. Arıoğlu, M. Kalaycı, F. Özkan, N. Çetinkaya, C. Fıçıcıoğlu
Pages 356 - 358
AMAÇ: Bazı benign over patolojileri klinik olarak over kanserini taklit edebilir.Ayırıcı tanıda bu kitlelerin yer almasıyla, gereksiz girişimler önlenebilir. TARTIŞMA: Yüksek düzeyde CA125’in eşlik ettiği, aynı zamanda asit ve trombositozun gözlendiği dev endometriomanın preoperatif olarak over kanserinin ayırıcı tanısında düşünülmesi oldukça zor olup, tanının mutlaka laparotomi ile kesinleştirilmesi gerekmektedir.
OBJECTIVE: Some benign ovarian pathologies may mimick ovarian carcinoma in clinical practice. Differential diagnosis of these masses may limit unnecessary preoperative tests.
CONCLUSION: A giant endometrioma together with elevated CA125 values, ascites and thrombocytosis is very difficult to differentiate preoperatively.
Abstract | Full Text PDF

8.Labial fusion developing in a 40-year old premenopausal woman
Serkan Erkanlı, Erhan Şimşek, Bülent Haydardedeoğlu, Ayşe Parlakgümüş, Esra Kuşçu
Pages 359 - 361
Bu çalışmada menstrual düzeni normal olan, üreme çağındaki bir kadında gelişen labial füzyon olgusunu sunmaktayız. Tam labial füzyon, liken sklerosis zemininde gelişmişti ancak hastanın vulvar kaşıntı şikayeti yoktu. Kliniğimize başvurmadan once başka bir merkezde estrojen tedavisi başlanmış fakat hasta fayda görmemişti. Hastanın önde gelen şikayeti idrar yapmada zorluktu. Cerrahi olarak labiaların ayrılması ve takiben estrojen ve devamında klobetasol propionate tedavisi sonrasında hastanın şikayetleri tamamen ortadan kalktı. Labial füzyon üreme çağındaki kadınlarda oldukça nadirdir, ancak liken sklerosis ile ilişkili olarak ortaya çıkabilir ve bu durumda cerrahi sonrası tedavi düşük estrojen seviyelerine bağlı labial füzyon geliştiren menapoz hastalarından farklıdır.
We report a case of labial fusion in a reproductive age woman with normal menses. Complete labial fusion developed on the background of lichen sclerosis although she had no symptoms of vulvar pruritus. She had been put on estrogen cream treatment before presenting to our unit without any benefit. Her primary complaint was difficulty voiding, which was resolved with surgical separation and treatment with a combination of estrogen and clobetasol propionate. Labial fusion is very rare in reproductive years; however it might be associated with lichen sclerosis where treatment after surgery differs from that of postmenopausal patients with labial fusion where estrogen levels are low.
Abstract | Full Text PDF

9.Unclassified sex kord stromal tumors: case report
Ali Koyuncuer, Ebru Zemheri, Erol R. Bozkurt
Pages 362 - 366
Overin seks kord-stromal tümörleri primer over tümörlerinin %5’ini oluşturur. Over veya testis yönünde yeterli diferansiyasyonu olmayan veya farklı diferansiyasyon gösteren ancak ginandroblastom tanısı için yeterli bulgusu olmayan tümörlere sınıflandırılamayan seks kord-stromal tümörler adı verilir. Bu tümörler seks kord-stromal tümörlerin yaklaşık %10 ‘unu oluşturur. 22 yaşında gebe kadın (25 haftalık) epigastrik bölgede ağrı şikayetiyle başvurdu. Overde kitle tespit edilen hastaya sınıflandırılamayan seks kord-stromal tümör tanısı konuldu. Olgu nadir görülmesi nedeniyle sunuldu.
Ovarian sex-cord stromal tumors account for about 5% of primary ovarian neoplasm. Tumors lacking sufficient differentiation to be classified furter along ovarian or testicular lines or showing divergent differentiation but to an insufficient degree to be diagnosed as a gynandroblastoma are placed in a unclassified sex-cord stromal tumor category. This tumor account for 10% of sex-cord stromal tumors. 22 years-old pregnant women (in 25 weeks of gestation) was admitted with complaint of epigastric pain. Patient detected ovarian mass was diagnosed as unclassified sex-cord stromal tumor. We presented case because of rarity.
Abstract | Full Text PDF

10.IMMUNE THROMBOCYTOPENIC PURPURA IN PREGNANCY: A CASE REPORT
Gökhan Yıldırım, Kemal Güngördük, Özge İdem
Pages 367 - 369
Trombositopeni gebelikte sık görülen hematolojik komplikasyonlardan biridir. Bir çok vakada neden gestasyonel trombositopenidir.Gestasyonel trombositopeninin anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Gebelikte görülen trombositopenilerden bir diğeri olan, immün trombositopenik purpura (ITP) ise hem annede hemde fetusta ciddi hematolojik sekellere neden olabilir.Bu nedenle gebelikte ITP tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir.
Thrombocytopenia is a common hematologic complication of pregnancy. Most cases are the result of gestational thrombocytopenia, which poses no threat to mother or fetus. In contrast, other cases may be secondary to immune thrombocytopenic purpura (ITP), which may cause significant hemorrhagic morbidity in both. For this reason, diagnosing and treating ITP in pregnancy is important.
Abstract | Full Text PDF

11.SINGLE UMBILICAL ARTERY: A REPORT OF SIX CASES AND REVIEW OF THE LITERATURE
Nermin Karahan, Mehmet Güney, Gülsün İnan, Şirin Başpınar, Nilgün Kapucuoğlu, Tamer Mungan
Pages 370 - 373
Umblikal kord, fetusun büyüme ve gelişmesi için yaşamsal bir yapı olan, gebeliğin sonuna doğru 50- 60 cm uzunluğa ulaşan ve Wharton jeli içinde 3 damardan oluşan helezon şeklindeki oluşumdur. Tek umblikal arter ile multipl organ anomalilerinin, plasental yetmezlik ve intrauterin gelişme geriliğinin birlikteliği sıktır. Burada altı olgu literatur bulguları eşliğinde klinik ozellikleri ile birlikte gözden geçirilmiştir.
The umbilical cord, a structure vital to growth and well-being of the fetus, is 50-60 cm long at term gestation and three blood vessels course through Wharton’s jelly in a helical fashion. Single umbilical artery is associated with multiple organ malformations, placental insufficiency and intrauterin fetal growth retardation. In this study we analyzed six cases and reviewed the present literature.
Abstract | Full Text PDF

12.Tetra-amelia and Bilateral pulmonary hypoplasia: Case report
Kemal Özerkan, Yalçın Kimya, Murat Özdil, Tahsin Yakut, Ulviye Yalçınkaya
Pages 374 - 376
Son adet tarihine göre 27 haftalık gebeliği bulunan ve kliniğimizde yapılan ultrasonografide tetra-ameli (konjenital ekstremite agenezisi) saptanan olgu sunulmuştur. Olgunun postmortem incelenmesi sonucunda tetra-amelinin yanısıra, bilateral pulmoner hipoplazi ve mikrognati saptanmıştır. Bu olgu, konjenital ekstremite anomalilerinin çok nadir görülen bir formudur. Ultrasonografik inceleme bu tür ekstremite anomalilerinin tanısında en iyi yöntemdir.
A 27 week pregnant woman, which we demostrated tetra amelia (congenital agenezi of extremities) by clinical ultrasonography, is evaluated. The case is an antenatally demonstrated tetra amelia, additionally; bilateral pulmonary hypoplasia and micrognatia which were found during post-mortem evaluation. This case is an exteremely uncommon form of congenital extremity anomalies. Ultrasound imaging is the best procedure for this kind of extremity anomalies.
Abstract | Full Text PDF

13.ASYMPTOMATIC CONGENITAL SYPHILIS: CASE SERİES
Özgür Olukman, Demet Tumay, Gürol Yendur, Şükrü Cangar
Pages 377 - 379
Konjenital sifiliz gebeliğin tüm evrelerinde transplasental geçiş ile ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Gebeliğin evresi, fetusun gestasyonel haftası, maternal tedavinin yeterliliği ve fetusun immünolojik yanıtı hastalığın değişik klinik prezentasyonlar ile ortaya çıkmasına neden olur. Doğum sırasında enfekte olan fetusların 2/3’ü asemptomatiktir. Bu nedenle hastalık için yapılacak olan antenatal tarama asemptomatik yenidoğanların yakalanması açısından önemlidir. Çoğu gelişmiş ülkede konjenital sifiliz sıklığı giderek azalmaktadır. Ancak, gelişmekte olan ülkelerde hala önemli bir halk sağlığı sorunudur.Hastalığın hala ortaya çıkıyor olması yetersiz ya da inefektif antenatal bakım programları ve cinsel yolla geçen hastalıkları kontrol eden hizmetlerin aksamasından dolayıdır. Hastalık sonucu sinir gelişimi ve iskelet-kas sistemi sorunları ve ölüm ortaya çıkabileceği için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde antenatal tarama maliyet ve yarar açısından etkili olmaktadır.
Congenital syphilis is a serious disease which occurs by transplacental infection at any stage of pregnancy. The stage of maternal syphilis, gestational age of the fetus, adequacy of the maternal treatment and the immunological response of the fetus cause a variety of different clinical presentation. Two thirds of infected infants are completely asymptomatic at the time of birth. Therefore antenatal screening for the disease becomes important for determining asymptomatic newborns. Congenital syphilis is currently declining in most of the developed countries. However it still remains to be an important public health problem in underdeveloped countries. The continued occurrence of the disease may be an indicator of the inadequate or ineffective antenatal care services and poor quality of programmes to control sexually transmitted diseases. Because the disease remains an important cause of neurodevelopmental and musculoskeletal disability and death in infants in resource-poor settings, antenatal screening is cost-beneficial and cost-effective in both developed and underdeveloped countries.
Abstract | Full Text PDF

14.A fetal loss with junctional epidermolysis bullosa
Dağıstan Tolga Arıöz, Gülengül Nadirgil Köken, Reşit Köken, Figen Kır Şahin, Çiğdem Tokyol
Pages 380 - 382
Epidermolizis bülloza(EB), fetal yaşamda minimal travmada deri ve muköz membranlarda bül oluşumuyla sonuçlanan, heterojen mekanobüllöz bir hastalıktır. Dermal-epidermal bazal membran zonundaki doku ayrılmasının düzeyine göre 3 gruba ayrılır: EB Simpleks(EBS); intraepidermal deri ayrılması, Junctional EB(JEB); lamina lusidada ayrılma ve Distrofik EB(DEB); sublamina densa bazal membran zonu ayrılması. JEB, nadir görülmesi ve özellikle yaşamın ilk yılında yüksek mortaliteyle seyretmesi nedeniyle önem kazanmaktadır.
21 yaşında, primigravid, 30 haftalık gebelikte oligohidramnios tanısıyla merkezimize refere edilen ve takibinde intrauterin dönemde kaybedilen, postpartum patolojik inceleme sonucu JEB tanısı alan bir olguyu sunuyoruz.
Sebebi bilinmeyen intrauterin fetal kayıplarda genodermatozlar da akılda tutulmalı ve tanı alan olgulara ileride oluşabilecek gebelikleri için mutlaka genetik danışmanlık verilmelidir.
Epidermolysis bullosa(EB), a heterogenous group of mechanobullous disease in which minimal trauma during fetal life results in blisters at skin and mucous membranes. EB is divided into three groups on the basis of the level of tissue separation within the dermal-epidermal basement membrane zone. EB simplex(EBS); intraepidermal skin separation, Junctional EB(JEB); separation in lamina lucida and Dystrophic EB(DEB); sublamina densa basement membrane zone separation. JEB is important so that rare and especially high during the first year of the life.
Our case was a 21-year-old primigravida and was referred to our department of obstetrics and gynecology because of oligohydramniosis at 30 weeks of gestation. After that intrauterine fetal loss was occurred and postpartum pathologic diagnosis was JEB
Genodermatoses should be kept in mind at unknown cause of intrauterine fetal loss and must be given genetic counselling at diagnosed as JEB
Abstract | Full Text PDF

15.Late onset postpartum preeclampsia presented with severe vulvar edema
Salih Taşkın, Aslı Yarcı, Elif Aylin Taşkın, Cem Atabekoğlu, Feride Söylemez
Pages 383 - 385
GİRİŞ: Antenatal eklampsi insidansı azalıyor olsa da, postpartum eklampsi insidansı göreceli olarak artmaktadır.
OLGU: Şiddetli vulvar ödem, massif proteinüri ve erken doğum tehdidi olan hastada gelişen geç başlangıçlı postpartum eklampsi sunulmuştur.
YORUM: Hastaların eğitimi ve erken eklamptik belirtilerin dikkatlice değerlendirilmesi ile geç postpartum eklampsi önlenebilir.
OBJECTIVE: Although the incidence of the antenatal eclampsia is decreasing, the incidence of the postpartum eclampsia is increasing relatively.
CASE: Late onset postpartum eclampsia with severe vulvar edema, massive proteinuria, preterm labor was presented.
CONCLUSION: Late onset postpartum eclampsia can be prevented with patient’s education and pay attention to the early eclamptic symptoms.
Abstract | Full Text PDF

16.
Kongre Takvimi

Page 386
Abstract | Full Text PDF