. 2006; 3(5): 353-355

Hysterescopıc management of endometrıal ossıfıcatıon as a cause of ınfertılıty: case report

Kubilay Vicdan, Cem Akarsu, Ahmet Zeki Işık, Gamze Çağlar, Görkem Tuncay
Özel Ankara Tüp Bebek Merkezi, Ankara, Turkey

Endometrial ossification is a rare pathology, most commonly caused by retention of fetal bones following termination of pregnancy. The most frequent presentation is abnormal vaginal bleeding and discharge, dismenore, pelvic pain and secondary infertility. Here we present a new case of endometrial ossification. A 25 year old woman had attended to a gynecology clinic with a complaint of menorrhagia and vaginal discharge lasting for 3 months. Her medical history revealed a voluntarily termination of pregnancy at 12 weeks of gestation two years ago. The transvaginal ultrasonographic examination showed increased echogenity of the endometrium and calcified mass and the patient underwent D&C. The patient was referred to our clinic with a histopathological diagnosis of mature bony tissue. Hysterescopic evaluation of the patient confirmed the diagnosis and lameller bone fragments were removed. Pathology of the removed material was reported as thick trabekuller bone within endometrial glands. Posthysterescopic transvaginal sonography was normal. After hysterescopic management, the patient decided to use contraceptive pill for one year. She became pregnant spontaneously within 3 months after quiting contraceptive pill. In conclusion, endometrial ossification is a rare, iatrogenic cause of infertility which can be easily diagnosed and managed by histeroscopy.

Keywords: Endometrial ossification, hysterescopy, infertility


İnfertiliteye neden olan endometriyal ossifikasyonun histeroskopik tedavisi: olgu sunumu

Kubilay Vicdan, Cem Akarsu, Ahmet Zeki Işık, Gamze Çağlar, Görkem Tuncay
Özel Ankara Tüp Bebek Merkezi, Ankara, Türkiye

Endometriyal ossifikasyon çok nadir görülen patoloji olup genellikle önceki abortusa bağlı fetal kemiklerin retansiyonu sonucunda gelişir. Bu durum nadiren osseöz metaplazi ile açıklanabilir. En belirgin klinik tablo anormal vajinal kanama, akıntı, dismenore, pelvik ağrı ve sekonder infertilitedir. Önerilen tedavi yöntemleri küretaj, histerektomi ve son zamanlarda bildirildiği gibi histerekopik rezeksiyondur. Bu yazıda endometrial ossifikasyon saptanan bir olgu sunuldu. 25 yaşındaki hasta, 2 yıl önce 12 haftalık bir gebeliğin sonlandırılmasını izleyerek menoraji, akıntı ve sekonder infertilite yakınmaları ile bir başka merkeze başvurmuş. Yapılan ultrasonografik incelemede endometriumda yoğun ekojenite artışı ve kalsifiye kitle saptanması üzerine D&C uygulanmış ve patolojide matur osteoid doku tespit edilerek merkezimize refere edilmiş. Yapılan histeroskopide endometriyal kavitede serbest halde ve endometriuma gömülü çok sayıda lameller kemik parçası saptandı ve forseps yardımı ile tek tek çıkarıldı. Kavite tamamen normal görünümde iken işleme son verildi. Patoloji raporunda kalın kemik trabekülleri ve normal endometrial bez yapısının varlığı bildirildi. Yapılan ultrasonografide kavite normaldi. Hasta işlemden sonra 1 yıl kendi isteği ile korundu ve daha sonra spontan olarak gebe kaldı ve sağlıklı bir bebek doğurdu. Bu olgu, nadir görülen endometriyal ossifikasyonun yol açtığı infertilite sorununda histeroskopik tedavi yaklaşımının başarılı olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Endometrial ossifikasyon, histeroskopi, infertilite


Kubilay Vicdan, Cem Akarsu, Ahmet Zeki Işık, Gamze Çağlar, Görkem Tuncay. Hysterescopıc management of endometrıal ossıfıcatıon as a cause of ınfertılıty: case report. . 2006; 3(5): 353-355

Corresponding Author: Gamze Çağlar, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar