. 2018; 34(2): 57-65 | DOI: 10.5222/otd.2018.59140  

Feokromositoma tanılı hastalarda I-123-MIBG sintigrafisinde, planar görüntüleme ile SPECT-BT görüntülemenin karşılaştırılması

İlhan Tumar1, Filiz Özülker2
1Kartal Yavuz Selim Hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada feokromositomalı hastalarda I-123 MIBG sintigrafisinde planar sintigrafi ile SPECT-BT görüntülemenin karşılaştırılması ve planar sintigrafiye hibrid SPECT-BT ‘nin katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak 24 feokromositoma tanılı hasta değerlendirildi. Tüm hastalara I-123 MIBG tüm vücut planar sintigrafisi ve adrenal bölge SPECT-BT görüntüleme yapıldı. Planar sintigrafi, SPECT ve SPECT-BT görüntüleri 10 yıldan fazla tecrübesi olan nükleer tıp uzmanı tarafından değerlendirildi. Planar görüntülerde izlenen lezyon sayısı ile SPECT-BT’ de izlenen lezyon sayıları kaydedildi. SPSS 12 paket programı Wilcoxon Signed Rank Test ile aradaki farkın anlamlılık düzeyi sınandı. Özellikli olgular lezyon bazlı analiz ile incelenerek yorumları yapıldı.
BULGULAR: Planar görüntülerde 21 adet, SPECT-BT görüntülerinde 36 adet lezyon saptandı. Saptanan lezyonların sayıları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0,001<0,05). SPECT-BT 24 hastanın 11’inde planar görüntülemeye tanısal katkı sağlamıştır.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Feokromasitoma hastalarında, tüm vücut planar görüntülerde saptanan lezyon sayıları ile SPECT-BT ile saptanan lezyon sayılarının arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır.

Anahtar Kelimeler: Adrenal, I-123 MIBG, SPECT-BT


Comparison of Planar Imaging with I-123 MIBG Scintigraphy and SPECT-CT Imaging for Pheochromocytoma

İlhan Tumar1, Filiz Özülker2
1Kartal Yavuz Selim Hospital, Department of Nuclear Medicine
2Health Science University, Okmeydanı Hospital, Department of Nuclear Medicine

INTRODUCTION: This study aimed to compare planar imaging with I-123 MIBG sintigraphy and SPECT-CT imaging for pheochromocytoma and evaluate the incremental value of I-123 MIBG hybrid SPECT-CT over planar scintigraphy.
METHODS: 24 patients with a diagnosis of pheochromocytoma were retrospectively evaluated. All patients had undergone I-123 MIBG whole body planar scintigraphy and SPECT-CT of adrenal region. The planar scintigraphy, SPECT and SPECT-CT images were evaluated by a nuclear medicine specialist with over 10 years experience. The number of lesions assessed with planar images and the number of lesions SPECT-CT were recorded. The difference between the level of significance was tested using Wilcoxon Signed Rank Test, SPSS 12 software package. Special cases were evaluated by investigating with lesion based analysis.
RESULTS: 21 foci were detected on planar images and 36 foci were detected on SPECT-CT images. Difference between the number of detected lesions was found to be a statistically significant (p=0.001<0.05). SPECT-CT added diagnostic value in 11 of 24 patients over planar imaging.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In patients with pheochromocytoma, there was a statistically significant difference between the number of lesions detected on whole body scan planar imaging and the number of lesions detected on SPECT-CT.

Keywords: Adrenal, I-123 MIBG, SPECT-CT


İlhan Tumar, Filiz Özülker. Comparison of Planar Imaging with I-123 MIBG Scintigraphy and SPECT-CT Imaging for Pheochromocytoma. . 2018; 34(2): 57-65

Sorumlu Yazar: İlhan Tumar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar