. 2017; 15(2): 45-52

Unutulan elementin bilinmeyen mucizesi: ‘Magnezyum ve İmmünite’

Zerrin Demirtürk, Figen Esen
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı

Amaç: Bu derleme magnezyumun pekçok kullanım alanına ek olarak kritik hastada inflamasyon sürecine etkisi, immün sistem ile olan ilişkilerini göstermeyi amaçlamıştır.
Bulgular: Magnezyum insan vücudunda hücre ekstrasellüler alanda 4.sırada, hücre içinde de ikinci olarak en sık bulunan katyonu olup; nükleik asit ve protein sentezi gibi birçok temel reaksiyonda enzim kofaktörü olarak rol alması, hücre membran stabilizasyonunu sağlaması gibi görevleri göz önüne alındığında son derece önemli bir elementtir Diğer pek çok elektrolite kıyasla en önemli özelliği immün sisteme ve canlı immünitesine olan etkisidir.
Sonuç: Yoğun bakımda yatan immünosupresif ya da immünokompetan olan her grup hastada magnezyum eksikliği desteklenmeli ve pekçok yararına ek olarak magnezyumun immmün sisteme katkısı akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Magnezyum, İmmünite


The secret miracle of the forgotten element: ‘Magnesium and immunity’

Zerrin Demirtürk, Figen Esen
Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Anaesthesiology And Reanimation Department

Aim: This review is aimed to show that effects of magnesium to immune system and inflammation process in critical illness, addition to, many other clinical uses of magnesium
Results: Magnesium is fourth most common cation and second most common intracellular cation in the body. Magnesium is an extremely important element as an enzyme cofactor in the numerous reactions, such as nucleic acid and protein synthesis, cell membrane stabilization. Compared to other electrolytes, effect of magnesium to immunity is distinctive.
Conclusion: Magnesium deficiency should be supplemented in all immunocompetent and immunocompromised patient in intensive care. In addition to other clinical benefits, its positive effects souldbe kept in mind.

Keywords: Magnesium, Immunity


Zerrin Demirtürk, Figen Esen. The secret miracle of the forgotten element: ‘Magnesium and immunity’. . 2017; 15(2): 45-52

Sorumlu Yazar: Zerrin Demirtürk, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar