. 2021; 19(2): 98-104

Septik Şok ve Akut Böbrek Hasarı Olan Böbrek Nakil Alıcısında Yeni Bir Terapötik Yaklaşım: Bir Olgu ile

Fatma İrem Yeşiler1, Beyza Meltem Yurtsever1, Ender Gedik1, Pınar Zeyneloğlu1, Mehmet Haberal2
1Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, Ankara
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Transplantasyon Bölümü, Ankara

oXiris® hemofiltre gibi ekstrakorporeal tedavi (ET) yöntemlerinini kullanımı, özellikle yoğun bakım ünitelerinde septik akut böbrek hasarı (ABH) olan hastaların yönetiminde giderek artmaktadır. Sepsis ve ABH olan immünsüprese böbrek nakil alıcısında oXiris® hemofiltre ile sürekli renal replasman tedavisinin (SRRT) etkin kullanımını göstermeyi amaçladık.
2015 yılında kadavradan böbrek transplantasyonu yapılan 45 yaşında kadın hasta, akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) ve Escherichia Coli’ye bağlı idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle septik şok ile yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Akut fizyoloji ve kronik sağlık değerlendirme skoru 23, sepsise bağlı organ yetmezliği skoru 11 ve Glasgow koma skalası 15 idi. Orta derecede ARDS nedeniyle entübe edildi ve hemodinamik disfonksiyon nedeniyle vazopresör desteği başlandı. İmmünsüpresif tedavi için metilprednizolon 2x 40 mg uygulandı. İntravenöz meropenem, linezolid, trimetoprim-sülfametoksazol, vorikonazol ve oseltamivir ile çoklu antimikrobiyal tedavi uygulandı. Septik ABH ve metabolik asidozu mevcuttu. Böbrek Hastalığı; Küresel Sonuçları İyileştirilmesi (KDIGO) Çalışma grubuna göre evre 3 olarak sınıflandırıldı ve YBÜ’ ye kabulden sonraki 11. saatte oXiris® hemofiltre ile SRRT başlandı. Kabulden 7 gün sonra transplante böbrek fonksiyonunda ve diürezde tam bir iyileşme gözlendi. Dokuz gün sonra servise devredildi ve 2 hafta sonra renal replasman tedavisi ihtiyacı olmadan taburcu edildi
ET, sepsis ve ABH için adjuvan bir tedavi olarak önerilmektedir. Yeni bir tedavi yöntemi olarak oXiris® hemofiltre ile SRRT’ nin erken kullanımı, septik ABH olan solid organ nakil alıcılarında sağkalımı ve klinik sonuçları iyileştirebilir.

Anahtar Kelimeler: Sepsis, akut böbrek hasarı, renal replasman tedavisi, böbrek nakil alıcısı, ekstrakorporeal tedavi


A novel therapeutic approach for renal transplant recipient with septic shock and acute kidney injury: A case report

Fatma İrem Yeşiler1, Beyza Meltem Yurtsever1, Ender Gedik1, Pınar Zeyneloğlu1, Mehmet Haberal2
1Department of Anesthesiology and Critical Care, Başkent University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey
2Department of General Surgery, Division of Transplantation, Başkent University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

The use of extracorporeal blood purification (EBP) therapies such as oXiris® hemofilter for management of septic acute kidney injury (AKI) patients is more popular worldwide in intensive care units. We present a successful clinical report of an immunocompromised renal transplant recipient with sepsis and AKI treated with CRRT using a oXiris® hemofilter.
A 45-year-old female who underwent cadaveric renal transplantation in 2015 was admitted with septic shock secondary to escherichia coli urinary tract infection- bacteremia and acute respiratory distress syndrome (ARDS). The acute physiology and chronic health assessment score was 23, sepsis-related organ failure score was 11 and Glasgow coma scale was 15. She was intubated because of moderate ARDS and given vasopressor support due to hemodynamic instability. For immunosuppressive therapy, methylprednisolone was administered 40 gm q12h. Antimicrobial therapy with intravenous meropenem, linezolid, trimethoprim-sulfamethoxazole, voriconazole and oseltamivir were administered. She exhibited metabolic acidosis and septic AKI. She was classified as Kidney Disease Improving Global Outcomes stage 3, so CRRT with oXiris® hemofilter was used on 11th hour after admission. A full recovery of transplant renal function and diuresis was observed after 7 days from the admission. She was transferred to ward after 9 days and discharged after 2 weeks without requirement for renal replacement therapy.
EBP is proposed as an adjuvant therapy for sepsis and AKI. Solid organ transplant recipients with septic AKI may benefit from early usage of oXiris® hemofilter with CRRT as a novel approach to improve survival and clinical outcomes.

Keywords: Sepsis, acute kidney injury, renal replacement therapy, renal transplant recipient, extracorporeal blood purification


Fatma İrem Yeşiler, Beyza Meltem Yurtsever, Ender Gedik, Pınar Zeyneloğlu, Mehmet Haberal. A novel therapeutic approach for renal transplant recipient with septic shock and acute kidney injury: A case report. . 2021; 19(2): 98-104

Sorumlu Yazar: Fatma İrem Yeşiler, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar