. 2023; 21(3): 234-238

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için Alternatif Tedavi Yöntemi: Birleştirilmiş Plazma Filtrasyonu ve Adsorpsiyon

Dilsat Tepe1, Gürdal YILMAZ1, Ahmet Oğuzhan KÜÇÜK2, Mehtap PEHLİVANLAR KÜÇÜK2
1Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
2Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı

Giriş: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), bağışıklık sisteminin hiperaktivasyonu ile çoklu organ yetmezliğine neden olabilen viral bir hemorajik ateş sendromudur. KKKA için kanıtlanmış bir tedavi yoktur, yönetim için destek tedavisi şarttır. Ekstrakorporeal depuratif teknikler inflamatuar mediyatörleri kan dolaşımından uzaklaştırmak için kullanılır. Bu rapor, KKKA hastalarında Birleştirilmiş Plazma Filtrasyon ve Adsorpsiyon (BPFA) kullanımını sunmayı amaçlamaktadır.
Olgu Sunumu: 35 yaşında kadın hasta kene temasından bir hafta sonra başvurdu. Destek tedavisine rağmen hastada yaygın damar içi kanama (YİK) nedeniyle mukozal ve gastrointestinal kanama gelişti. BPFA sonrası klinik durumu ve laboratuvar sonuçları düzeldi. Dokuz gün önce kene ısırması öyküsü olan 54 yaşında kadın hasta mukozal kanama ve hipotansiyon nedeniyle yoğun bakıma alındı. YİK’nın eşlik ettiği çoklu organ yetmezliği vardı, BPFA tedavisine rağmen hasta tedaviye yanıt vermedi ve exitus oldu. 69 yaşında erkek hasta kene maruziyetinden bir hafta sonra hastaneye başvurdu. Eşlik eden Diabetes Mellitus, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı vardı. Ertesi gün hastada alveoler hemoraji gelişti, karaciğer enzimleri yükseldi ve pıhtılaşma parametreleri bozuldu. BPFA uygulandı ancak tedaviye yanıt vermeyen hasta öldü.
Sonuç: BPFA’ya yalnızca bir hasta olumlu yanıt verdi, bu durum genç olmak, hastaneye erken başvurmuş olmak ve komorbidite olmaması ile ilişkili olabilir. Şiddetli KKKA hastalarında sitokin fırtınasını tedavi etmek için BPFA iyi bir seçenek olabilir. Ancak bu tedaviyi ne zaman uygulamamız gerektiği ve erken uygulamanın mortaliteyi önleyip önlemediği konusunda ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Terapötik Plazma Adsorpsiyonu, Terapötik Plazmaferez


Alternative Treatment Method For Crimean Congo Hemorrhagic Fever: Coupled Plasma Filtration And Adsorption

Dilsat Tepe1, Gürdal YILMAZ1, Ahmet Oğuzhan KÜÇÜK2, Mehtap PEHLİVANLAR KÜÇÜK2
1Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology
2Karadeniz Technical University, Faculty Of Medicine, Department Of Pulmonary Medicine, Division Of Intensive Care Medicine

Background: Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a viral hemorrhagic fever syndrome that can cause multi-organ failure with hyperactivation of the immune system.There is no proven treatment for CCHF,supportive care is essential for management.Extracorporeal depurative techniques have been used to remove inflammatory mediators from the bloodstream.This report aims to present the use of Coupled Plasma Filtration and Adsorption(CPFA) in CCHF patients.
Case Descriptions: We performed CPFA on three patients with CCHF, all of which were confirmed with PCR.A 35-year-old female was admitted one week after tick-exposure.Despite supportive treatment, patient developed mucosal and gastrointestinal bleeding due to disseminated intravascular coagulation(DIC).After CFPA,her clinic situation and laboratory results improved. A 54-year-old female was admitted to the Intensive Care Unite due to severe bleeding and had a history of tick bite nine-days-ago. She had multiple organ failure with DIC,we started CPFA.Patient didn’t respond to the treatment and died.A 69-year-old male was admitted to the hospital on the seventh-day of exposure to tick. He had diabetes, hypertension and coronary artery disease.Next day,patient developed alveolar hemorrhage and his liver enzymes,coagulation parameters deteriorated.We performed CFPA,however,the patient didn’t respond to treatment and died.
Conclusion: We suggested that CPFA may have positive effects on the outcome and prognosis of critically ill CCHF patients.Only one patient responded well which can be a result of being young, early admission to the hospital and lack of comorbidity.CPFA may be an option to treat severe CCHF infection with cytokine storm.However,there is a need for further studies on when we should apply this treatment and whether early application prevents mortality.

Keywords: Crimean-Congo Hemorrhagic Fever, Therapeutic Plasma Adsorption, Therapeutic Plasmapheresis


Dilsat Tepe, Gürdal YILMAZ, Ahmet Oğuzhan KÜÇÜK, Mehtap PEHLİVANLAR KÜÇÜK. Alternative Treatment Method For Crimean Congo Hemorrhagic Fever: Coupled Plasma Filtration And Adsorption. . 2023; 21(3): 234-238

Sorumlu Yazar: Dilsat Tepe, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar