Cilt: 21  Sayı: 2 - 2015
Özetleri Gizle | << Geri
1.
Kapak-İçindekiler
Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Sayfalar I - III
DOWNLOAD

2.
Şebekeye Bağlı Fotovoltaik Sistemler İçin Flyback Mikro-evirici Tasarımı
Design of Flyback Micro-inverter for Grid Connected Photovoltaic Systems
Sinan Zengin, Fırat Deveci, Mutlu Boztepe
doi: 10.5505/pajes.2014.44265  Sayfalar 30 - 36
Kesikli iletim kipinde çalışan flyback mikro-eviriciler açık çevrim kontrol edilebilmeleri ve akım algılayıcısı olmadan çalışabilmeleri nedeniyle oldukça ilgi görmektedirler. Bu makalede flyback dönüştürücü tabanlı şebekeye bağlı bir fotovoltaik mikro-eviricinin çalışma karakteristikleri incelenmiş ve tasarım detayları verilmiştir. Maksimum güç noktası izleme için “değiştir ve gözle” algoritması kullanılmıştır. 80 Wp gücünde bir prototip mikro-eviricinin tasarımı yapılmış ve üretilmiştir. Maksimum güç noktası izleme, adalama koruması, seri haberleşme, güç kontrolü gibi eviricinin bütün kontrolleri PIC24FJ64GA002 mikrodenetleyicisi ile gerçekleştirilmiştir. Mikro-eviriciden alınan ölçümlerin tasarım değerleriyle uyumlu olduğu görülmüştür. Tasarlanan eviricinin maksimum verimi %80 olarak ölçülmüş ve oluşan kayıpların nedenleri irdelenmiştir.
The flyback micro-inverters operating at discontinuous conduction mode are very attractive due to the operation in open loop and working without current sensor. In this paper, the working characteristics of a grid-connected photovoltaic micro-inverter based on flyback converter are investigated and design details are presented. “Perturbation and observation” method is used for maximum power point tracking. A micro-inverter prototype of 80 Wp is designed and produced. All the inverter functions, such as maximum power point tracking, islanding protection, serial communication, power control etc., are implemented by PIC24FJ64GA002 microcontroller. The measurements taken from protyped micro-inverter are compatible with design values. The highest efficiency of the converter was found as 80% and the loss mechanisms are discussed.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

3.
Gerilim-Frekans ve Frekans-Gerilim Çevirici Tümdevreleri Kullanarak FSK Optik MODEM Tasarımı Prensipleri
Principles of a FSK Optical MODEM Designed with Voltage-Frequency and Frequency-Voltage Converter Integrated Circuits
Erdem Özütürk
doi: 10.5505/pajes.2014.26349  Sayfalar 37 - 40
Bu çalışmada frekans ötelemeli anahtarlama kullanan optik MODEM’in tasarım prensipleri araştırılmaktadır. Bu MODEM’de sayısal veri, verici ile alıcı arasında serbest ortamda ışık ile aktarılmaktadır. Vericide kızılötesi bir LED’in ışığı FSK modülasyonlu bir işaretle modüle edilmektedir ve modülasyonlu bu ışık alıcı uçta fotodedektör kullanılarak elektriksel işarete dönüştürülmektedir. İletişim mesafesi hem LED’in ışık şiddetine hem de fotodedektörün duyarlılığına bağlıdır. Birçok uygulamada iletişim uzaklığını arttırmak için fotodedektörün duyarlılığı ve alıcının kazancı arttırılmaktadır. Bu çalışmada ise fotodedektörün duyarlılığından ziyade LED’in ışık şiddeti artırılmaktadır. Bu şekilde LED’in darbeli yüksek akımla sürülmesiyle iletişim mesafesinin arttırılmasıyla birlikte fon gürültüsü etkisi de azaltılmaktadır.
In this study the principles of a frequency shift keying optical MODEM design have been investigated. In this MODEM modulated digital data has been transmitted between transmitter and receiver via light in the free space. An infrared LED light has been modulated by FSK modulated signal at the transmitter and this modulated light has been converted to an electrical signal using a photo detector at the receiver end. The communication distance depends on both LED’s radiant power and photo detector sensitivity. In many available applications the photo detector sensitivity and receiver gain have been increased to increase communication distance. In this study LED’s radiant power has been increased rather than photo detector sensitivity. Beside of increasing communication distance the background noise effect has been decreased by driving LEDs with pulsed high currents.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

4.
Yeraltı Kablolarında Silindirik Ekranlamanın Performans Analizi
Performance Analysis of Cylindrical Shielding in Underground Cables
Selim Köroğlu, Nurettin Umurkan, Selami Kesler
doi: 10.5505/pajes.2015.64872  Sayfalar 41 - 46
Üç fazlı yeraltı kabloları için silindirik ekranlama etkinliği, sonlu elemanlar yöntemi (SEY) kullanarak çeşitli ekran malzemeleri için incelenmiştir. Bu SEY modeli ferromanyetik ekran malzemelerinin doğrusal olmayan histerezis davranışlarını da dikkate almaktadır. Kullanılan ekranlar silindir yapılı ve ekran içerisinde kabloların yerleştirilmesi ise düz şekildedir. Aynı ekran geometrisinde farklı ekran malzemelerinin ekranlama etkinliği karşılaştırılmıştır. Burada kullanılan ekran malzemelerinden ikisi ferromanyetik özellikli lineer olmayan histerezis davranışlarını sahip (Arceler-Mittal tarafından üretilen Magnetil ve DX52) ekranlardır. Diğeri ise ferromanyetik olmayan yüksek iletkenlikli ekran (Alüminyum) malzemesidir. Bu çalışmada; ekran yarıçapı, kablolardan geçen akımın genliği ve ekran kalınlığı gibi parametrelerin ekranlama etkinliği üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Ekranlama etkinliği açısından en iyi ekran malzemesinin Magnetil olduğu görülmüştür. Sayısal yöntem ekransız durum için deneysel sonuçlarla da doğrulanmıştır.
The shielding efficiency of cylindrical shields for three phase underground cable is investigated for several shields material using finite element method (FEM). This FEM model takes into account the nonlinear hysteretic behavior for ferromagnetic material in the shield. The shields are cylindrical shaped and the power cables are positioned in flat configuration. The shielding efficiency is compared for shields with the same geometry but several shielding materials with nonlinear hysteretic behavior (Magnetil and DX52, both from Arcelor-Mittal firm) and a non-ferromagnetic and electrically conducting shielding material (Aluminium). The paper investigates the influence of several parameters on shielding efficiency: the size of the shield radius, the current amplitude in the cable and the thickness of the shield. Magnetil shield material is the best in terms of shielding performance.
The numerical models are validated with experimental results for without shield.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

5.
Karekök Ortamlı İkinci Dereceden Geçiş-İletkenliği Türü Evrensel Süzgeç Tasarımı
Square-Root-Domain Second-Order Trans-Admittance Type Universal Filter Design
Mehmet Serhat Keserlioğlu
doi: 10.5505/pajes.2015.17362  Sayfalar 47 - 51
Bu çakışmada, kare-kök-ortamlı, elektronik olarak ayarlanabilen, girişi gerilim çıkışı akım olan ikinci dereceden bir geçiş-iletkenliği türü süzgeç sunuldu. Önerilen süzgeç bir gerilim girişi ve iki akım çıkışına sahiptir ve devre üzerinde bir değişiklik yapılmaksızın alçak geçiren (AG) ve bant geçiren (BG) cevaplar elde edilebilir. İlave olarak, bir devre eklenerek, alçak geçiren, bant geçiren, yüksek geçiren (YG), tüm geçiren (TG) ve çentik (Ç) süzgeç çıkışlarına sahip geçiş-iletkenliği türü ikinci dereceden bir evrensel süzgeç gerçeklendi. Geçiş iletkenliği türü süzgecin geçiş-iletkenliği parametresi g0, doğal frekansı f0 ve kalite faktörü Q doğru akım kaynaklarının değerleri değiştirilerek elektronik olarak ayarlanabilir. Geçiş iletkenliği türü süzgecin zaman ve frekans ortamı benzetimleri PSPICE kullanılarak gerçeklenmiştir.
In this study, a square-root-domain (SRD) electronically-tunable second-order trans-admittance type filter is proposed. The proposed filter has one voltage input and two current outputs and can simultaneously realize low-pass (LP) and band-pass (BP) responses without any changes in the circuit topology. Additionally, trans-admittance type second-order universal filter that has low-pass, band-pass, high-pass (HP), all-pass (AP) and notch (N) outputs is realized by adding a circuitry. The transfer admittance parameter g0, natural frequency f0 and quality factor Q of the trans-admittance type filter can be electronically tuned by changing DC control current sources. Some time and frequency domain simulations are performed using PSPICE program for the proposed trans-admittance type filters.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

6.
Çift Yanlı Doğrusal Hareketli Sürekli Mıknatıslı Senkron Motorun Parametrelerinin Belirlenmesi
Determination of Parameters for Double-Side Linear Permanent Magnets Synchronous Motor
Özcan Otkun, Adem Sefa Akpınar
doi: 10.5505/pajes.2014.74745  Sayfalar 52 - 58
Bu çalışmada, bir Çift Yanlı Doğrusal Hareketli Sürekli Mıknatıslı Senkron Motorun tasarımı yapılarak parametreleri belirlenmiş ve belirlenen parametreler ile test sonuçları karşılaştırılmıştır. İlk olarak motorun tasarım detayları verilmiş ardından motor parametrelerinin elde edilmesinde kullanılan yöntemler aktarılmıştır. Parametrelerin bulunmasında üç farklı yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemlerden birincisi klasik yöntem olan deneysel yöntemdir. İkinci olarak hassas bir dijital LCR metreden elde edilen sonuçlardır. Üçüncü olarak ürün kodu LG-SV022İG5A-4 olan motor sürücüsünden elde edilen sonuçlardır. Bu sonuçlarla hazırlanan bilgisayar programı yardımı ile motor test edilmiştir. Test sonuçlarından elde edilen akım, frekans, itme kuvveti ve hız grafikleri verilmiş ve bu sonuçlar değerlendirilmiştir.
In this study, the test results were compared with the parameters specified and determination of parameters of the design Double-Side Linear Permanent Magnet Synchronous Motor. Firstly given the design details of the motor and then transferred to the methods used to obtain the parameters of the motor. Three different methods were used in finding the parameters. The first of these methods, the classical method, the experimental method. The second is a digital LCR meter sensitive results obtained. The third one the motor drive
LG-SV022İG5A-4 results obtained from the product code. With these results, the motor was tested with the help of computer software is prepared. From the results of the test current, frequency, and the results were evaluated given pushing force and speed graphics.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

7.
Otomatik Yönlendirmeli Bir Aracın Gövde Hızı ve Gövde Açısının Bulanık Mantık ile Gerçek Zamanlı Kontrolü
Real Time Fuzzy Based Speed and Direction Angle Control of an Automated Guided Vehicle
Abdullah Başçi, Adnan Derdiyok, Emrah Mercan
doi: 10.5505/pajes.2014.50023  Sayfalar 59 - 65
Bu çalışmada, Otomatik Yönlendirmeli Aracın (OYA) gövde hızı ve gövde açısı kontrolü gerçek zamanlı olarak bulanık mantık kontrolcü ile gerçekleştirilmiştir. OYA’nın gövde hızı ve gövde açısı denetimi ile aracın iki boyutlu düzlemde istenilen yörüngeyi takip etmesi sağlanmıştır. Ayrıca, bulanık mantık kontrolcünün performansı PI kontrolcü ile mukayese edilmiş ve deneysel sonuçlar bulanık mantık kontrolcünün PI kontrolcüye oranla daha kararlı ve daha uygun kontrol işaretleri ürettiğini ve dinamik değişimlere daha hızlı cevap verdiğini göstermiştir. Kontrolcü performansları ayrıca ani harici bozucu etki ve ekstra yük için incelenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
In this paper a fuzzy controller is applied to velocity and direction angle control of a certain type of wheeled mobile robots called Automated Guided Vehicles (AGVs). The velocity and direction angle of the AGV are controlled to keep the vehicle on desired path. A PI controller is also applied to AGV in order to show the robustness of the fuzzy controller. Experimental results prove that the fuzzy controller shows better tracking performance than the PI controller in terms of robustness, smoothness and fast dynamics. Results are also given for sudden disturbance and extra load conditions and satisfied results are obtained.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

8.
Fotonik Kristal Temelli Sıcaklık Algılayıcısının Duyarlılığının İyileştirilmesi
Enhancement of Sensitivity of Photonic Crystal Based Temperature Sensor
Fulya Bağcı, Seda Tezcan, Barış Akaoğlu
doi: 10.5505/pajes.2014.94695  Sayfalar 66 - 71
Üçgen örgülü GaAs fotonik kristal yapısı kullanılarak sayısal ortamda bir sıcaklık algılayıcısı önerilmiş ve algılayıcının duyarlılığı kavite çevresinde yapısal değişimler yapılarak ve yavaş ışık özelliği kullanılarak iyileştirilmiştir. Fotonik kristal dalga kılavuzunun bir sıra ilerisinde bir noktasal kusur oluşturularak kavite rezonans frekanslarındaki ışık bu noktasal boşluğa bağlaştırılmış ve sıcaklığa bağlı olarak rezonans frekansın değişimi incelenmiştir. Duyarlılığın artırılması için kavitenin yanlarındaki deliklerin yarıçapı ve kavite alanı değiştirilmiştir. 0.1001 nm/ºC olan sıcaklık algılayıcısının duyarlılığı yapısal iyileştirmeler ile 1.4%±0.1% artırılmıştır. Dalga kılavuzu çevresindeki ilk sıra deliklerin yarıçapı değiştirilerek ve dalga kılavuzuna paralel doğrultuda kaydırılarak kavite rezonans dalga boyunu da içeren 20.23 nm'lik aralıkta ışık 14 kat yavaşlatılmıştır. Yavaş ışık etkisi ile kipin kavite ile daha fazla optiksel olarak örtüşmesi sonucu algılayıcının duyarlılığı %2.8±%0.1 artmıştır.
A temperature sensor is proposed in the computational environment using triangular lattice GaAs photonic crystal structure and the sensitivity of the sensor is enhanced by employing structural improvements around the cavity and by using slow light feature. By creating a point defect one row ahead from the photonic crystal waveguide, light in the cavity resonance frequencies is coupled to this point defect and the change of the resonance frequency related to the temperature is investigated. The radius of the holes around the cavity and the cavity area are changed to enhance the sensitivity. 0.1001 nm/ºC sensitivity of the temperature sensor is increased by 1.4%±0.1% with structural optimizations. Light is slowed down by 14 times in a 20.23 nm range including the cavity resonance wavelength by changing the radius of the first rows of holes surrounding the waveguide and shifting them in a direction parallel to the waveguide. The sensitivity of the sensor is increased by 2.8%±0.1% as a result of increasing optical overlap of the mode with the cavity by slow light effect.
Makale Özeti | Tam Metin PDF