. 2015; 21(2): 59-65 | DOI: 10.5505/pajes.2014.50023  

Otomatik Yönlendirmeli Bir Aracın Gövde Hızı ve Gövde Açısının Bulanık Mantık ile Gerçek Zamanlı Kontrolü

Abdullah Başçi1, Adnan Derdiyok1, Emrah Mercan2
1Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü
2Düzce Üniversitesi Akçakoca Meslek Yüksek Okulu

Bu çalışmada, Otomatik Yönlendirmeli Aracın (OYA) gövde hızı ve gövde açısı kontrolü gerçek zamanlı olarak bulanık mantık kontrolcü ile gerçekleştirilmiştir. OYA’nın gövde hızı ve gövde açısı denetimi ile aracın iki boyutlu düzlemde istenilen yörüngeyi takip etmesi sağlanmıştır. Ayrıca, bulanık mantık kontrolcünün performansı PI kontrolcü ile mukayese edilmiş ve deneysel sonuçlar bulanık mantık kontrolcünün PI kontrolcüye oranla daha kararlı ve daha uygun kontrol işaretleri ürettiğini ve dinamik değişimlere daha hızlı cevap verdiğini göstermiştir. Kontrolcü performansları ayrıca ani harici bozucu etki ve ekstra yük için incelenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Araç sistemi, Yön kontrolü, Yörünge takibi, Bulanık kontrol


Real Time Fuzzy Based Speed and Direction Angle Control of an Automated Guided Vehicle

Abdullah Başçi1, Adnan Derdiyok1, Emrah Mercan2
1Atatürk University Department Of Electrical&electronics Engineering
2Düzce University Akçakoca Vocational School

In this paper a fuzzy controller is applied to velocity and direction angle control of a certain type of wheeled mobile robots called Automated Guided Vehicles (AGVs). The velocity and direction angle of the AGV are controlled to keep the vehicle on desired path. A PI controller is also applied to AGV in order to show the robustness of the fuzzy controller. Experimental results prove that the fuzzy controller shows better tracking performance than the PI controller in terms of robustness, smoothness and fast dynamics. Results are also given for sudden disturbance and extra load conditions and satisfied results are obtained.

Keywords: Vehicle system, Direction control, Path tracking, Fuzzy control


Abdullah Başçi, Adnan Derdiyok, Emrah Mercan. Real Time Fuzzy Based Speed and Direction Angle Control of an Automated Guided Vehicle. . 2015; 21(2): 59-65

Sorumlu Yazar: Abdullah Başçi, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar