. 2017; 23: 98-102

Fibromyalji sendromu olan kadın hastalarda provake vulvodini,pelvik taban kasları ve seksüel fonksiyonların değerlendirilmesi

Hatice Reşorlu1, Fatma Beyazit2, Davut Döner1, Sibel Oymak3, Coşkun Zateri1
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi,Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı,Çanakkale,
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı,Çanakkale
3Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi,Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı,Çanakkale

Giriş ve amaç: Çalışmamızın amacı fibromyalji sendromlu (FMS) kadın hastalarda başta provake vulvodini (PVD) olmak üzere genital kaynaklı ağrıları araştırmak ve PVD ile pelvik taban kas fonksiyonları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve hastaların seksüel fonksiyonlarını değerlendirmektir.
Gereç ve yöntem: Çalışmamıza FMS tanısı alan ve henüz tedavi başlanmamış, cinsel olarak aktif, 24 kadın hasta ve 24 kontrol olgusu kabul edildi. Disparoni ve dismenore şiddeti VAS ile, PVD vulvanın pamuklu çubuk muayenesi ile, cinsel fonksiyonlar Female Sexual Function Index (FSFI) ile değerlendirildi. İlaveten pelvik taban kasları Brink skorlaması kullanılarak derecelendirildi.
Bulgular: Hastalarda menstrüel dönemdeki ağrı ve disparoni şiddeti ortalamaları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.003, 0.006). Hasta ve kontrol grubu arasında pamuklu çubuk muayenesinde vulvar ağrı ve toplam Brink skorları açısından belirgin farklılık mevcuttu (her ikisi de p<0.001).
Pamuklu çubuk muayenesi sonucu ile brink skoru arasında negatif yönde güçlü bir korelasyon saptandı (p<0.001, r= -0,575).
Sonuç: Çalışmamızın sonuçları FMS hastalarında dismenore, disparoni ve PVD’nin kontrol grubuna göre anlamlı oranda daha fazla olduğunu gösterdi. FMS hastalarında pelvik taban kas fonksiyonları etkilenmişti ve PVD ile pelvik taban kas fonksiyonları yakından ilişkiliydi.

Anahtar Kelimeler: Fibromyalji sendromu, provake vulvodini, pelvik taban kas fonksiyonları


An evaluation of provoked vulvodynia, pelvic floor muscles and sexual functions in female patients with fibromyalgia syndrome

Hatice Reşorlu1, Fatma Beyazit2, Davut Döner1, Sibel Oymak3, Coşkun Zateri1
1Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty Of Medicine, Canakkale, Turkey
2Department Of Obstetrics And Gynecology, Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty Of Medicine, Canakkale, Turkey
3Department Of Public Health, Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty Of Medicine, Canakkale, Turkey

Aim: We investigated pains of genital origin, and particularly provoked vulvodynia (PVD), in female patients with fibromyalgia syndrome (FMS). In addition, we intended to reveal the association between PVD and pelvic floor muscle functions and to evaluate patients’ sexual functions.
Materials and Methods: 24 women diagnosed with FMS and 24 control cases were included. Severity of dyspareunia and dysmenorrhea was evaluated with a visual analogue scale, PVD was assessed using the cotton swab exam of vulva and sexual functions using the Female Sexual Function Index (FSFI). Additionally, pelvic floor muscles were assessed using Brink scoring.
Results: Mean severity of dysmenorrhea and dyspareunia were significantly higher in the patients compared to the control group (p=0.003, 0.006). Significant differences were observed between the patient and control groups in cotton swab exam and total Brink scores (p<0.001). FSFI score was lower in the patient group than in the control group (p=0.001). Powerful negative correlation was determined between the cotton swab exam and Brink score (p<0.001, r= -0,575).
Conclusion: Our findings showed significantly high dysmenorrhea, dyspareunia and PVD in the FMS patients compared to the control group, Pelvic floor muscle functions were affected, and PVD was closely associated with pelvic floor muscle functions.

Keywords: Fibromyalgia syndrome, provoked vulvodynia, pelvic floor muscle functions


Hatice Reşorlu, Fatma Beyazit, Davut Döner, Sibel Oymak, Coşkun Zateri. An evaluation of provoked vulvodynia, pelvic floor muscles and sexual functions in female patients with fibromyalgia syndrome. . 2017; 23: 98-102

Sorumlu Yazar: Hatice Reşorlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar