. 2018; 48(4): 241-246 | DOI: 10.5222/TMCD.2018.241  

Lavanta, Ada Çayı, Kekik ve Papatya Ekstrelerinin Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması

Halil İlkimen1, Aysel Gülbandılar2
1Dumlupınar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 43100, Kütahya, Türkiye.
2Dumlupınar Üniversitesi, Altıntaş Meslek Yüksek Okulu, 43800, Kütahya, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Günümüzde bitki ekstrelerinden elde edilen bileşenlerin kullanımı özellikle ilaç sanayiinde hızla artmaktadır. Bu çalışmada, lavanta (Lavendula stoechas ), ada çayı (Salvia officinalis), kekik (Thymus vulgaris), papatya (Matricaria chamomilla) gibi tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ekstrelerin antimikrobiyal ve antifungal etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bitkilerden elde edilen ekstrelerin antimikrobiyal ve antifungal etkileri, gram (+) bakteri olan Staphylococcus aureus (ATCC 29213), gram (-) bakteri olan Escherichia coli (ATCC 25922) bakterilerine, Candida krusei (ATCC 6258) ve Candida parapisilosis (ATCC 22019) mayalarına karşı belirlenmiştir.
BULGULAR: Sonuçlar; antimikrobiyal özellikleri açısından Vankomisin, Cefepim, Levoflaksasin antibiyotikleriyle, antifungal özellikleri açısından ise Flukonazol ile karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda özellikle ada çayı (Salvia officinalis) bitkisi ekstresinin hem gram (+) ve gram (-) bakteri türlerine hem de maya türlerine karşı aktivite gösterdiği bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmada kullanılan bitki ekstrelerinin tümü Staphylococcus aureus’a karşı etkili bulunurken, en fazla etkiyi lavanta (Lavendula stoechas) ve papatya (Matricaria chamomilla) bitkileri ile en düşük etkiyi Kekik (Thymus vulgaris) bitkisi göstermiştir. Aynı şekilde bu ekstrelerinin tümü Escherichia coli’ye de etkili bulunmuş, sırasıyla papatya (Matricaria chamomilla) ve kekik (Thymus vulgaris) bitkileri ile ada çayı (Salvia officinalis), Lavanta (Lavendula stoechas) bitkilerinin daha düşük etkili oldukları belirlenmiştir. Bitki ekstreleri antifungal yönden değerlendirildiğinde ise; Candida. krusei maya türüne karşı sadece ada çayı (Salvia officinalis) bitkisinin etki gösterdiği, Candida parapisilosis maya türüne karşı ise; tümünün etkili olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Tıbbi bitki, aromatik bitki, antimikrobiyal aktivite.


Investigation of Antimicrobial Effects of Lavender, Sage Tea, Thyme and Chamomile

Halil İlkimen1, Aysel Gülbandılar2
1Department Of Chemistry, Faculty Of Arts And Sciences, Dumlupınar University, 43100, Kütahya, Turkey
2Department Of Food Technology, Altıntaş Vocational School, Dumlupınar University, 43800, Altıntaş, Kütahya, Turkey

INTRODUCTION: The use of components derived from plant extracts today is rapidly increasing, especially in the pharmaceutical industry In this study, it is aimed to investigate antimicrobial and antifungal effects of extracts from medicinal and aromatic plants such as lavender (Lavendula stoechas), island tea (Salvia officinalis), thyme (Thymus vulgaris) and chamomile (Matricaria chamomilla).
METHODS: Extracts from these plants were determined for their antibacterial and antifungal activities against Staphylococcus aureus (ATCC 29213) (Gram (+)), Escherichia coli (ATCC 25922), (Gram (-) and Candida krusei (ATCC 6258), Candida parapisilosis (ATCC 22019) (yeast). The results were compared with the control compounds, Vancomycin, Cefepime, Levofloxasin as antibacterial, and Fluconazole as antifungal agents.
RESULTS: In our study, it was found that especially the extract of the plant of the Salvia officinalis has activity against both gram (+) and gram (-) bacterial strains and yeast strains.
DISCUSSION AND CONCLUSION: All of the plant extracts used in the study were found to be effective against the Staphylococcus aureus, while Lavendula stoechas and Matricaria chamomilla plants were the most effective and the least effective Thymus vulgaris plant was shown. Likewise, all of these extracts were found to be effective against the Escherichia coli, and Matricaria chamomilla and Thymus vulgaris plants and Salvia officinalis and Lavendula stoechas plants were found to be less effective. Of the plant extracts, only Salvia officinalis plant extract is effective against Candida krusei yeast extract, whereas Candida parapisilosis yeast extract; it has been determined that all of them are effective.

Keywords: Medicinal plant, aromatic plants, antimicrobial activity


Halil İlkimen, Aysel Gülbandılar. Investigation of Antimicrobial Effects of Lavender, Sage Tea, Thyme and Chamomile. . 2018; 48(4): 241-246

Sorumlu Yazar: Halil İlkimen, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar