. 2019; 49(2): 55-60 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.055  

Enfeksiyöz Ajanlarla Mücadelede Yenilikçi Bir Molekül: Skualamin

Emine Merve Alan, Mehmet Erman Or, Banu Dokuzeylül
İstanbul Üni̇versi̇tesi̇ Cerrahpaşa Veteri̇ner Fakültesi̇, İç Hastalıkları Anabi̇li̇m Dalı, İstanbul, Türkiye

İnsan ve hayvan sağlığı için önemli bir tehdit faktörü olan antibiyotik direnci her geçen gün dünyanın daha büyük bir problemi haline gelmektedir. Özellikle, artan bilinçsiz ve kontrolsüz antibiyotik kullanımı antimikrobiyal tedavi yönetimini zorlaştırmıştır. Bu sebeple, son yıllarda, yenilikçi moleküller olan aminosterol türevlerinin antimikrobiyal etkilerine olan ilgi artmıştır.
Bu derlemede, antibakteriyel, antiviral, antiparaziter, antifungal etkinlikleri üzerine çalışmalar yapılmış olan ve veteriner alanda enfeksiyöz ajanlarla mücadele için yeni bir tedavi yaklaşımı olabileceğine inandığımız skualamin hakkında detaylı bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Skualamin, aminosterol, veteriner hekimlik


An İnnovative Molecule To Combat İnfectious Agents: Squalamine

Emine Merve Alan, Mehmet Erman Or, Banu Dokuzeylül
Istanbul Unıversıty Cerrahpasa Faculty Of Veterinary Medicine, Department Of İnternal Medicine, Istanbul, Turkey

Antibiotic resistance, an important threat factor for human and animal health, is becoming a bigger problem for the world every day. In particular, increasing unconscious and uncontrolled use of antibiotics has complicated the management of antimicrobial therapy. For this reason, the interest in the antimicrobial effects of the aminosterol derivatives, a group of innovative molecules has increased in the recent years.
In this review, it is aimed to give detailed information about squalamine, which has been the subject of various studies due to its antibacterial, antiviral, antiparasitic and antifungal activities and that we believe may provide a new therapeutic approach for combating viral infectious agents in veterinary field.

Keywords: Squalamine, aminosterol, veterinary medicine


Emine Merve Alan, Mehmet Erman Or, Banu Dokuzeylül. An İnnovative Molecule To Combat İnfectious Agents: Squalamine. . 2019; 49(2): 55-60

Sorumlu Yazar: Emine Merve Alan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar