. 2018; 48(3): 180-186 | DOI: 10.5222/TMCD.2018.180  

İnsülin, Norepinefrin ve Östradiolün Çeşitli Mikroorganizmaların Üremesi Üzerine Etkisi

Defne Gümüş1, Fatma Kalaycı Yüksek1, Gülşen Uz2, Merve Bilgin3, Mine Anğ Küçüker1
1İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD
2İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
3İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji AD

GİRİŞ ve AMAÇ: Konağa yerleşen mikroorganizmaların üremeleri, virulans ve antibiyotiklere duyarlılık da dahil olmak üzere tüm özellikleri konak koşulları tarafından kontrol edilir. Çalışmamızda bir konak faktörü olarak östradiol, insülin ve norepinefrinin farklı mikroorganizmaların (Üropatojen E. coli C7, Candida albicans SC5314, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Metisiline dirençli Staphylococcus auerus (MRSA) ATCC 43300 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853) üremesi üzerine etkilerinin in vitro olarak belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaçla, mikroorganizmalar hormonların farklı konsantrasyonlarını içeren ve içermeyen (kontrol) besiyerlerinde (Triptik soy buyyon ve Sabouraud dekstroz buyyon) üretilmişlerdir. Mikroorganizmaların üremeleri spektrofotometre ile 4., 6. ve 24. saatlerde ölçülerek belirlenmiştir. Üremelerin istatistiksel değerlendirilmesinde çift yönlü ANOVA Bonferroni post-test kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmamızda denenen tüm hormon konsantrasyonlarının 6 saat inkübasyon sonunda E. faecalis üremesini kontrol besiyerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde baskıladığı, C. albicans üremesinin hormon ilave edilen besiyerlerinde 24 saat inkübasyonda anlamlı şekilde değiştiği (200 µU/mL insülin ve 20 pg/mL östradiolda azalma; 150 pg/mL ve 400 pg/mL östradiol ile 1700 pg/mL, 7500 pg/mL ve 40000 pg/mL norepinefrinde artma) belirlenmiştir. Buna karşın denenen hormonların MRSA, P. aeruginosa ve UPEC suşlarının üremesi üzerine herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür (p> 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Memeli hormonlarının mikroorganizmaların davranışları üzerinde de etkilerinin gösterilmesi ile konakta çevresel bir unsur olarak infeksiyon patogenezini belirledikleri vurgulanmaktadır. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar ile farklı konsantrasyonlardaki hormonların mikroorganizmaların üremelerinde çeşitli etkilere sahip olduğu desteklenmektedir. Bu ve benzeri çalışmalar, hormonların insanda infeksiyon sürecini doğrudan belirlediğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: inter-kingdom haberleşme, insülin, östradiol, norepinefrin, üreme


Effects of Insulin, Norepinephrine and Estradiol on Growth of Different Microorganisms

Defne Gümüş1, Fatma Kalaycı Yüksek1, Gülşen Uz2, Merve Bilgin3, Mine Anğ Küçüker1
1Istanbul Yeni Yuzyil University, Medical Faculty, Department of Medical Microbiology
2Istanbul Yeni Yuzyil University, Faculty of Art and Sciences, Department of Molecular Biology and Genetics
3Istanbul Yeni Yuzyil University, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutic Microbiology

INTRODUCTION: All characteristics of microbes colonized in host including growth, virulence and antibiotic susceptibilities are controlled by host conditions. In our study, it has been aimed to reveal the effects of estradiol, insulin, norepinephrine as a host factor on growth of various microorganisms (Uropathogenic E.coli C7, Candida albicans SC5314, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Methicillin resistant Staphylococcus auerus (MRSA) ATCC 43300 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853) as an in vitro study.
METHODS: For this purpose, microorganisms were grown in different media (Tryptic Soy Broth and Sabouraud Dextrose Broth) supplemented with/without various concentrations of hormones. Growths were measured in 4th, 6th and 24th hours period by a spectrophotometer. Statistical analysis of growths were determined by using two-way ANOVA Bonferroni post-test.
RESULTS: All hormone concentrations were shown to reduce the growth of E.faecalis significantly at 6 hours incubation. The growth of C. albicans was found to be altered (reducement in presence of 200µU/mL insulin and 20pg/mL estradiol; enhancement in presence of 150pg/mL and 400pg/mL estradiol & 1700pg/mL, 7500pg/mL and 40000pg/mL norepinephrine) in the presence of different hormones. Besides there is no statistically significant difference of any hormones tested on the growth of MRSA, P. aeruginosa and UPEC (p > 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: It has been emphasized that, mammalian hormones determine the pathogenicity of infectious diseases as an environmental factor because they are known to affect microorganisms’ behaviors as well. Our results have supported that, different concentrations of hormones have various effects on growths of microorganisms. All these studies showed that, hormones determine the infectious processes directly in human.

Keywords: inter-kingdom communication, insulin, estradiol, norepinephrine, growth


Defne Gümüş, Fatma Kalaycı Yüksek, Gülşen Uz, Merve Bilgin, Mine Anğ Küçüker. Effects of Insulin, Norepinephrine and Estradiol on Growth of Different Microorganisms. . 2018; 48(3): 180-186

Sorumlu Yazar: Defne Gümüş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar