. 2017; 47(4): 205-212 | DOI: 10.5222/TMCD.2017.205  

Yenidoğan Dışı Menenjit Şüpheli Hastalarda Bakteriyel Menenjit Etkenlerinin Klasik ve Moleküler Yöntemlerle Araştırılması

Mehmet Yarpuzlu1, Gönül Aslan2, Mahmut Ülger3, Seda Tezcan Ülger1, Gürol Emekdaş4, Necdet Kuyucu5, Ali Kaya6
1Mersin Halk Sağlığı Laboratuvarı, Mersin
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mersin
3Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mersin
4Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul.
5Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin
6Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin.

GİRİŞ ve AMAÇ: Pürülan menenjit vakalarının büyük kısmından Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae ve Neisseria meningitidis sorumludur. Bu çalışmada hastanemizde izole edilen yenidoğan dışı bakteriyel menenjit etkeni olan bu bakterilerin tanımlanması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya ……. Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin çeşitli kliniklerinde yenidoğan dışı menenjit şüpheli 137 hastanın Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) örnekleri dahil edildi. Örneklerin Gram boyamaları, hücre sayımı ve klasik kültürleri yapıldı. Kültürde üreyen suşların serotiplendirmeleri yapıldı. Bu bakteriyel etkenlerinin hızlı tanısı için BOS örneklerine polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ve Lateks Aglütinasyon Testi (LAT) uygulandı.
BULGULAR: Hastaların 87 (%63.5)’si erkek ve 50 (%36.5)’si kadındı. Gram boyama ile BOS örneklerinde beş gram pozitif diplokok saptandı. Örneklerin dördünde (%2.9) kültür pozitifliği (üçünde S. pneumoniae, birinde H. influenzae), 18 (%13.1)’inde PZR pozitifliği ve 17 (%12.4)’sinde LAT pozitifliği tespit edildi. Bu üç yöntem ile bakteriyel menenjit tanı alan hasta sayısı 19 (%13.8) olarak belirlendi. S. pneumoniae suşlarının serotipleri 6A/B, 23F ve 8 olarak; H. influenzae suşunun serotipi ise tip b olarak belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bakteri izolasyonu ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi açısından kültür vazgeçilmez bir yöntem olsa da özellikle öncesinde antibiyotik kullanan hastalarda moleküler yöntemler ve LAT’ın kültürle beraber kullanılması bakteriyel menenjitin hızlı tanısında oldukça yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Akut bakteriyel menenjit, Kültür, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Lateks Aglütinasyon Testi


Investigation of Bacterial Meningitis Agents from Patients with Suspicion of Non-Neonatal Meningitis by Conventional and Molecular Methods

Mehmet Yarpuzlu1, Gönül Aslan2, Mahmut Ülger3, Seda Tezcan Ülger1, Gürol Emekdaş4, Necdet Kuyucu5, Ali Kaya6
1Public Healht Laboratory, Mersin
2Mersin University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Mersin
3Mersin University Faculty of Pharmacy, Department of Microbiology, Mersin
4Biruni University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, İstanbul
5Mersin University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Mersin
6Mersin University Faculty of Medicine, Department of Clinical Bacteriology and Infectious Disease, Mersin

INTRODUCTION: In the most of purulent meningitis cases Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae and Neisseria meningitidis are responsible. In this study we aimed to identify our hospital with of these non-neonatal bacterial meningitis agents.
METHODS: Cerebrospinal fluid (CSF) specimens of 137 suspected cases of non-neonatal meningitis from various clinics of ……. University Health Research and Application Center were included in this study. CSF specimens were subjected to Gram staining, cell count and conventional culture. Serotyping of the strains isolated from culture was done. For the rapid diagnosis of these bacterial agents polymerase chain reaction (PCR) and latex agglutination test (LAT) were performed to the CSF specimens.
RESULTS: Of the patients, 87 (63.5%) were male, 50 (36.5%) were female. Five gram positive diplococci were detected by Gram strain from CSF specimens. Culture was positive in four (2.9%) specimens (from three specimen S. pneumoniae, from one specimen H. influenzae), PCR was positive in 18 (13.1%) specimens and LAT was positive in 17 (12.4%) specimens. With these three methods 19 (13.8%) patients were diagnosed as bacterial meningitis. Serotypes of S. pneumoniae isolates were identified as 6A/B, 23F and 8; and serotype of H. influenzae isolate was identified as type b.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In terms of bacteria isolation and antibiotic sensitivity detection, culture is indispensable; however, usage of molecular methods and LAT with culture would be very useful for rapid diagnosis of bacterial meningitis especially in patients with prior antibiotic usage.

Keywords: Acute bacterial meningitis, Culture, Polymerase Chain Reaction, Latex Agglutination Test


Mehmet Yarpuzlu, Gönül Aslan, Mahmut Ülger, Seda Tezcan Ülger, Gürol Emekdaş, Necdet Kuyucu, Ali Kaya. Investigation of Bacterial Meningitis Agents from Patients with Suspicion of Non-Neonatal Meningitis by Conventional and Molecular Methods. . 2017; 47(4): 205-212

Sorumlu Yazar: Gönül Aslan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar