. 2017; 47(4): 160-168 | DOI: 10.5222/TMCD.2017.160  

Kan kültürlerinden ve diğer klinik örneklerden izole edilen Candida parapsilosis suşlarının salgısal asit proteinaz, fosfolipaz aktivitesi ve slime üretiminin karşılaştırılması

Nejla Cebeci Güler1, İlknur Tosun2
1Giresun Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Giresun
2Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Trabzon

GİRİŞ ve AMAÇ: Yüksek mortalite ve morbidite nedeni olan hastane kaynaklı kan akımı enfeksiyonlarında Candida türleri en sık dört etkenden biridir. Candida parapsilosis, Candida albicans’tan daha az virülan olarak kabul edilmesine rağmen, son yirmi yılda insidansında en fazla artış görülen Candida türü olmuştur. Çalışmamızda kan ve diğer klinik örneklerden izole edilen C.parapsilosis suşlarının salgısal asit proteinaz (Sap), fosfolipaz enzim aktivitelerinin ve slime üretiminin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Onsekiz aylık süreçte kan kültürleri ve diğer klinik örneklerden izole edilen 28 C. parapsilosis suşunun asit proteinaz aktivitesi süt tozu agaroz yöntemiyle, fosfolipaz aktivitesi yumurta sarılı agar yöntemiyle, slime üretimi ise glukozlu sıvı sabouraud besiyeri ve glukozlu triptik soy broth kullanılarak tüp adezyon yöntemi ile belirlendi.
BULGULAR: Çalışma izolatlarının tümünde Sap aktivitesi tesbit edildi. Ancak kan ve kan dışı klinik izolatların Sap aktiviteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. İzolatların hiçbirinde fosfolipaz aktivitesi tesbit edilemedi. İzolatların 23’ünde her iki besiyerle de slime üretimi görüldü. Yalnızca bir izolat her iki besiyerle de slime negatifti. Dört izolatta ise iki farklı besiyeri ile slime üretimi açısından farklı sonuçlar elde edildi. Kan izolatları ile diğer klinik izolatların slime üretimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: C. parapsilosis izolatlarında Sap aktivitesi ve slime üretimi virülans faktörü olarak öne çıkmaktadır. Fosfolipaz aktivitesinin tesbitinde başka yöntemlerin kullanılmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.


Anahtar Kelimeler: Candida parapsilosis, salgısal asit proteinaz, fosfolipaz, slime


Comparison of secretory acid proteinase, phospholipase activity, and slime production in Candida parapsilosis complex strains isolated from blood cultures and other clinical samples

Nejla Cebeci Güler1, İlknur Tosun2
1Giresun University, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Giresun
2Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Trabzon

INTRODUCTION: Candida species comprise one of the four most common agents in hospital-acquired bloodstream infections with high mortality and morbidity. Although C.parapsilosis is accepted as less virulent than C.albicans, it has been the candida species with the highest incidence in the last two decades. In our study, a comparison is made between the secretory acid proteinase (Sap), phospholipase enzymes activity and the slime production of C.parapsilosis strains isolated from blood as opposed to other clinical samples.
METHODS: Sap activity was determined by the milk powder agarose method, phospholipase activity by the egg-yolk agar method and slime production by the tube adhesion method using a liquid Sabouraud medium with glucose and tryptic soy broth with glucose of 28 C. parapsilosis strains isolated from blood cultures and other clinical samples for eighteen months.
RESULTS: Sap activity was detected in all the study isolates; however, there was no statistically significant difference in Sap activity between the blood and non-blood clinical isolates. Phospholipase activity was not detected in any of the isolates. In 23 of the isolates, slime production was observed in both media, while only one isolate was slime negative in both media; different slime production results were obtained for the two different media in the remaining four isolates. There was no statistically significant difference in slime production between the blood and other clinical isolates.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Sap activity and slime production in the C.parapsilosis isolates come into prominence as virulence factors. It is believed that other methods may be useful in determining phospholipase activity.

Keywords: Candida parapsilosis, secretory acid proteinase, phospholipase, slime


Nejla Cebeci Güler, İlknur Tosun. Comparison of secretory acid proteinase, phospholipase activity, and slime production in Candida parapsilosis complex strains isolated from blood cultures and other clinical samples. . 2017; 47(4): 160-168

Sorumlu Yazar: Nejla Cebeci Güler, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar