. 2010; 40(3): 156-159

Göz içi basıncı ölçümünde farklı yöntemlerin karşılaştırılması ve santral kornea kalınlığının ölçüm sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi

Yıldırım Bayezıt Şakalar, Uğur Keklikçi, Selahattin Balsak, Eyyüp Doğan, Kaan Ünlü
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye

Amaç: Normal gözlerde Goldmann applanasyon tonometresi (GAT), tonopen ve non-kontakt tonometre (NKT) ile göz içi basıncı (GİB) ölçümlerini karşılaştırmak ve ölçüm sonuçlarının santral kornea kalınlığı (SKK) ile ilişkisini belirlemek.
Gereç ve Yöntem: Oftalmolojik muayene ve görme alanında glokom saptanmayan normal 41 olgunun 79 gözü çalışmaya dahil edildi. GİB ölçümleri GAT, tonopen ve NKT ile gerçekleştirildi. SKK ultrasonik pakimetre ile ölçüldü.
Bulgular: Ortalama GİB GAT ile 12.63 ± 2.94 mmHg, tonopen ile 8.51 ± 2.66 mmHg, NKT ile 13.34 ± 3.88 mmHg olarak ölçüldü. Ölçüm sonuçları açısından üç yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0.05). SKK ile tonopen arasında anlamlı korelasyon olmamasına rağmen (p>0.05) SKK ile GAT ve SKK ile NKT arasında anlamlı korelasyon mevcuttu (p<0.05).
Sonuç: Normal gözlerde GAT, NKT ve tonopen ile GİB ölçümleri arasında anlamlı farklılık mevcuttur. Normal gözlerde GAT ve NKT, SSK’dan anlamlı olarak etkilenmekte iken tonopen normal gözlerde SKK’dan diğer yöntemlere göre daha az etkilenebilir.

Anahtar Kelimeler: Goldmann applanasyon tonometresi, göz içi basıncı, non-kontakt tonometre, santral kornea kalınlığı, tonopen


Comparison of different methods in measurement of intraocular pressure and evaluation of effect of central corneal thickness on measurement results

Yıldırım Bayezıt Şakalar, Uğur Keklikçi, Selahattin Balsak, Eyyüp Doğan, Kaan Ünlü
Department of Ophthalmology, Faculty of Medicine, Dicle University, Diyarbakır, Turkey

Purpose: To compare measurements of intraocular pressure (IOP) by Goldmann applanation tonometer (GAT), tonopen and non-contact tonometer (NCT) in normal eyes, and determine the relationship between the results of IOP measurement and central corneal thickness (CCT).
Material and Methods: Seventy-nine eyes of 41 patients whose ophtalmologic examination and visual field test revealing no glaucoma were included into the study. IOP was measured by GAT, NCT and tonopen. CCT was measured by ultrasonic pachymeter.
Results: The mean IOP was measured 12.63 ± 2.94 mmHg by GAT, 8.51 ± 2.66 mmHg by tonopen and 13.34 ± 3.88 mmHg by NCT. In terms of measurement results, there were statistically differences among the three methods (p<0.05). Although the correlation between tonopen and CCT was insignificant (p>0.05), there was significant correlation between GAT and CCT or between NCT and CCT (p<0.05).
Conclusions: There are significant differences between measurements of IOP by GAT, NCT and tonopen in normal eyes. Tonopen may not be affected by CCT in normal eyes, while there is correlation between CCT and GAT or NCT in normal eyes.

Keywords: Goldmann applanation tonometer, intraocular pressure, non-contact tonometer, central corneal thickness, tonopen


Yıldırım Bayezıt Şakalar, Uğur Keklikçi, Selahattin Balsak, Eyyüp Doğan, Kaan Ünlü. Comparison of different methods in measurement of intraocular pressure and evaluation of effect of central corneal thickness on measurement results. . 2010; 40(3): 156-159

Sorumlu Yazar: Yıldırım Bayezıt Şakalar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar