. 2024; 54(1): 32-37 | DOI: 10.4274/tjo.galenos.2023.82453  

Primer Açı Kapanması Glokomunda Lens Ekstraksiyonu Cerrahisinin Göz İçi Basıncı ve Ön Segment Parametrelerine Etkileri

Serdar Bayraktar, Büşra Dilara Yıldırım Erdal, Fatma Büşra Altaş, Mine Türkay, Emine Şen
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara, Türkiye

Amaç: Katarakt ve primer açı kapanması glokomu (PAKG) olan hastalarda fakoemülsifikasyon ve göz içi lens implantasyonu (FAKO+GİL) cerrahisinin göz içi basıncı (GİB) ve ön segment parametreleri üzerindeki etkilerini araştırmak
Materyal ve Metod: FAKO+GİL cerrahisi yapılan 55 PAKG olgusu, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 6. ay kontrollerinde, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), GİB, ön kamara derinliği (ÖKD), aköz derinliği ve lens kalınlığı gibi parametreler açısından değerlendirildi. Katarakt haricinde başka herhangi bir hastalığı olmayan ve FAKO+GİL cerrahisi uygulanan yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 34 kontrol olgusuyla karşılaştırıldı.
Bulgular: Ameliyat öncesi değerlendirmede, PAKG grubunda daha yüksek GİB (p<0.001), daha kısa aksiyel uzunluk (p<0.001), daha sığ ÖKD (p<0.001) ve aköz derinlik (p<0.001), ve lens kalınlığının daha fazla olduğu (p<0.001) saptandı. PAKG grubundaki ameliyat sonrası değerlendirmede, EİDGK’da artış (p<0.001), GİB'de anlamlı azalma (p<0.001), ÖKD ve aköz derinlikte artış (p<0.001) ve lens kalınlığında azalma (p<0.001) gözlendi. Ayrıca, PAKG grubunda ameliyat sonrası antiglokomatöz ilaç kullanımının ortalama sayısında azalma görüldü (p<0.001). GİB, ÖKD, aköz derinliği ve lens kalınlığındaki değişiklikler, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası değerlendirmeler açısından kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı ölçüde farklıydı (değerlerin her biri için p<0.0001).
Tartışma: PAKG hastalarında FAKO+GİL cerrahisi, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ön segment yapılarının anlamlı ölçüde genişlemesine ve cerrahi sonrasında daha az antiglokomatöz ilaç kullanımıyla daha iyi GİB kontrolüne olanak sağlar.

Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, Lens ektraksiyonu, Ön segment parametreleri, Primer açı kapanması glokomu


The Effects of Lens Extraction Surgery on Intraocular Pressure and Anterior Segment Parameters in Primary Angle Closure Glaucoma

Serdar Bayraktar, Büşra Dilara Yıldırım Erdal, Fatma Büşra Altaş, Mine Türkay, Emine Şen
The University of Health Sciences, Ulucanlar Eye Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

Objective: To investigate the effects of phacoemulsification with intraocular lens implantation (PHACO+IOL) surgery on intraocular pressure (IOP) and anterior segment parameters in patients with cataract and primary angle closure glaucoma (PACG).
Materials and Methods: Fifty-five cases with PACG undergoing PHACO+IOL surgery were evaluated for best-corrected visual acuity (BCVA), IOP, anterior chamber depth (ACD), aqueous depth (AD) and lens thickness (LT) parameters measured by optical biometry preoperatively and at the 6-month postoperative visit. They were compared with age and gender matched 34 cataract cases without any other comorbidity who underwent phaco+IOL surgery.
Results: Preoperative evaluation revealed higher IOP (p<0.001), shorter axial length (AL) (p<0.001), shallower ACD (p<0.001) and AD (p<0.001), and greater LT (p<0.001) in the PACG group. Postoperative evaluation in the PACG group showed an increase in BCVA (p<0.001), a significant decrease in IOP (p<0.001), an increase in ACD and AD (p<0.001), and a decrease in LT (p<0.001). Additionally, a reduction in the average number of antiglaucomatous medications used postoperatively was observed in the PACG group (p<0.001). Changes in IOP, ACD, AD, and LT between preoperative and postoperative assessments were statistically significant compared to the control group (p<0.0001 for each).
Conclusion: PHACO+IOL surgery in PACG patients leads to significant widening of the narrow anterior segment structures compared to the control group and allows better control of IOP with fewer antiglaucomatous medications after surgery.

Keywords: Anterior segment parameters, Intraocular pressure, Lens extraction, Primary angle closure glaucoma


Serdar Bayraktar, Büşra Dilara Yıldırım Erdal, Fatma Büşra Altaş, Mine Türkay, Emine Şen. The Effects of Lens Extraction Surgery on Intraocular Pressure and Anterior Segment Parameters in Primary Angle Closure Glaucoma. . 2024; 54(1): 32-37

Sorumlu Yazar: Serdar Bayraktar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar