. 2023; 53(4): 247-256

Psödoeksfoliasyon Glokomu: Klinik Görünüm ve Tedavi Seçenekleri

Nurşen Yüksel, Büşra Yılmaz Tuğan
Kocaeli Üniversitesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Kocaeli, Türkiye

Psödoeksfoliasyon sendromu (PES), daha yüksek körlük riski ve tanı anında daha yüksek bir maksimum ve ortalama göz içi basıncı (GİB) ile ilişkili olan, primer açık açılı glokom ile karşılaştırıldığında daha geniş bir GİB dalgalanma aralığı olan açık açılı glokomun en yaygın nedenlerinden biridir. Bu sendromu olan hastalarda glokom gelişme riski normal popülasyona göre on kat daha fazladır.
Lens ön yüzeyi, siliyer çıkıntılar, zonüller ve iris üzerinde psödoeksfoliasyon materyalinin (PEM) görülmesi ile kesin tanı konulabilir. Zonüller üzerinde psödoeksfoliasyon birikintileri, klinik olarak gözlemlenen zonüler zayıflığı, lens subluksasyonunu veya dislokasyonunu açıklayabilir. Artan katarakt gelişimi insidansı, PES ile ilişkilidir. PES’nun periferik, kardiyovasküler ve serebrovasküler sistem hastalıkları, Alzheimer hastalığı, işitme kaybı ve artmış plazma homosistein seviyeleri ile sistemik ilişkilerine dair artan kanıtlar vardır. Psödoeksfoliasyon glokomlu (PEG) hastalarda cerrahi endikasyonlar, primer açık açılı glokomlu hastalardan belirgin şekilde daha yaygındır.
Bu makalenin amacı, bu klinik ve biyolojik olarak zorlayıcı hastalığın klinik özellikleri, tedavisi ve sistemik ilişkileri hakkındaki son görüşleri gözden geçirmektir.

Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon, Psödoeksfoliasyon sendromu, Psödoeksfoliasyon glokomu


Pseudoexfoliation Glaucoma: Clinical Presentation and Therapeutic Options

Nurşen Yüksel, Büşra Yılmaz Tuğan
Kocaeli University, Department of Ophthalmology, Kocaeli, Turkey

Pseudoexfoliation syndrome (PES) is one of the most common causes of open-angle glaucoma, with a higher risk of vision loss, a higher maximum and mean intraocular pressure (IOP) when diagnosed, a wider range of IOP fluctuation compared to primary open-angle glaucoma. Patients with this syndrome have a ten-fold higher risk of developing glaucoma than the normal population.
A definite diagnosis can be made by the observation of pseudoexfoliation material (PEM) on the anterior lens surface, ciliary processes, zonules and iris. Deposits of pseudoexfoliation on zonules can explain the clinically observed zonular weakness, lens subluxation or dislocation. An increased incidence of cataract development is associated with PES. There is growing evidence for systemic associations of PES with peripheral, cardiovascular and cerebrovascular system diseases, Alzheimer’s disease, hearing loss and increased plasma homocysteine levels. The indications for surgery are markedly more common in patients with pseudoexfoliation glaucoma (PEG) than in primary open-angle glaucoma.
The goal of this article is to review recent views on clinical features, therapy and systemic relations of this clinical and biologically compelling disease.

Keywords: Pseudoexfoliation, Pseudoexfoliation syndrome, Pseudoexfoliation glaucoma


Nurşen Yüksel, Büşra Yılmaz Tuğan. Pseudoexfoliation Glaucoma: Clinical Presentation and Therapeutic Options. . 2023; 53(4): 247-256

Sorumlu Yazar: Büşra Yılmaz Tuğan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar