. 2023; 53(2): 91-96

Tip II diabetes mellitusta bağırsak geçirgenliği biyobelirteci zonulin ile diyabetik retinopati gelişimi arasındaki ilişki

Burak Erdem1, Yasemin Kaya2, Tuğba Raika Kiran3, Saadet Yılmaz4
1Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ordu
2Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ordu
3İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, İskenderun
4Gerze Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları, Gerze, Sinop

Amaç: Artmış bağırsak geçirgenliği (BG) ve bağırsak mikrobiyota disbiyozu, düşük dereceli kronik enflamasyondan (DDKE) sorumlu tutulmuştur. DDKE, diyabetik retinopati (DR) patogenezinin altında yatan önemli bir nedendir. Bu çalışma, tip 2 diabetes mellituslu (T2DM) hastalarda BG biyobelirteci zonulin ile DR arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 33 DR olmayan, 28 proliferatif olmayan DR (NPDR), 28 proliferatif DR (PDR) olmak üzere toplam 89 T2DM hastası ve 32 sağlıklı kontrol ile yürütülmüştür. Zonulin seviyeleri, kan örneği alınarak ELISA kiti ile belirlendi.
Bulgular: Katılımcılar için yaş (p=0.236), cinsiyet (p=0.952) ve vücut-kitle indeksi (p=0.134) açısından dört grup arasında fark yoktu. Zonulin seviyeleri, PDR grubunda diğer üç gruba göre anlamlı derecede yüksekti. Ayrıca zonulin, DR olmayan T2DM ve NPDR’si olan T2DM hastalarında da kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinden sonra zonulin, DR' nin bağımsız bir öngördürücüsü olarak bulundu (Odds Ratio: 1.781 %95 Cl: 1.122-2.829 p= 0.014).
Sonuç: Araştırmamız, yüksek zonulin seviyelerinin DR gelişiminde, özellikle de proliferatif evreye geçiş de önemli bir rolü olabileceğini göstermiştir. Bu, BG'nin düzenlenmesinin DR tedavisinde hedeflerden biri olabileceğini düşündürmektedir. Öbiyotik bağırsak mikrobiyotası ve BG' nin DR ile doğrudan bir ilişkisi olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Enflamasyon, Bağırsak geçirgenliği, Bağırsak mikrobiyotası, Zonulin


An association between the intestinal permeability biomarker zonulin and the development of diabetic retinopathy in type II diabetes mellitus

Burak Erdem1, Yasemin Kaya2, Tuğba Raika Kiran3, Saadet Yılmaz4
1Department of Ophthalmology, Ordu University Faculty of Medicine, Ordu, Turkey
2Department of Internal Medicine, Ordu University Faculty of Medicine, Ordu, Turkey
3Department of Biomedical Engineering, İskenderun Technical University Faculty of Engineering and Natural Sciences, İskenderun, Turkey
4Gerze State Hospital, Internal Medicine, Gerze, Sinop, Turkey

Objectives: Increased intestinal permeability (IP) and gut microbiota dysbiosis has been held responsible for low-grade chronic inflammation (LGCI). LGCI is an important underlying cause of diabetic retinopathy (DR) pathogenesis. This study aims to demonstrate the relationship between the IP biomarker zonulin and DR in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM).
Material and Methods: This study was conducted with a total of 89 T2DM patients including 33 non-DR, 28 non-proliferative DR (NPDR), 28 proliferative DR (PDR), and 32 healthy controls. Zonulin levels were determined with the ELISA kit by taking a blood sample.
Results: There was no difference between the four groups in terms of age (p=0.236), gender (p=0.952), and body-mass index (p=0.134) of the participants. Zonulin levels were significantly higher in the PDR group compared to the other three groups. Also, it was significantly higher in the non-DR and NPDR groups compared to the control group. After multivariate logistic regression analysis, zonulin was found to be an independent predictor of DR (Odds Ratio: 1.781 95% Cl: 1.122-2.829 p= 0.014).
Conclusions: Our investigation showed that elevated zonulin levels may play a significant role in the development of DR, particularly during the transition to the proliferative stage. This suggests that regulation of IP could be one of the targets in DR treatment. More studies are needed to determine whether eubiotics gut microbiota and IP have a direct relationship with DR.

Keywords: Diabetic retinopathy, Inflammation, Intestinal permeability, Gut microbiota, Zonulin


Burak Erdem, Yasemin Kaya, Tuğba Raika Kiran, Saadet Yılmaz. An association between the intestinal permeability biomarker zonulin and the development of diabetic retinopathy in type II diabetes mellitus. . 2023; 53(2): 91-96

Sorumlu Yazar: Burak Erdem, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar