. 2022; 52(6): 366-373

Oküler Graft versus Host Hastalığında Yaşa Göre Klinik Bulgular

Rana Altan-Yaycioglu1, YONCA AKOVA2, Oya Donmez3
1Adana Medline Hastanesi, Adana, Türkiye
2Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Ankara, Türkiye
3İzmir Tınaztepe Üniversitesi, İzmir, Türkiye

Amaç: Oküler graft-versus-host hastalığının (GVHD) yaşa göre klinik bulgularını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya oküler GVHD tanısı konan hastalar dahil edildi ve hastalar Grup I (18 yaş ve altı) ile Grup II (18 yaş üstü) olmak üzere iki grupta değerlendirildi. Demografik ve klinik bulgular kaydedilerek iki grup arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya 20 hastanın (11'i Grup I, 9'u Grup II'de) 40 gözü dahil edildi. Takip süresi en az 6 ay idi. Tüm hastalarda yanma, kuruluk ve yabancı cisim hissi mevcuttu. Konjonktival hiperemi, sikatrisyel konjonktivit ve limbal kök hücre yetmezliği Grup II'de daha sık gözlendi. Prezervansız suni gözyaşlarına ek olarak, hastaşara siklosporin A %0.05 (%65), otolog/allojenik serum göz damlaları (%80) verildi ve silikon tıkaçlar (%28) uygulandı. Grup I'de 6 aylık tedaviyi takiben GVHD skorlamasında ve en iyi düzeltilmiş görme keskinliğinde düzelme gözlendi (p<0.0005).
Sonuç: Oküler GVHD'de konjonktival sikatrizasyon ve limbal kök hücre yetmezliği erişkinlerde daha sık görülmektedir. Topikal siklosporin, otolog/allojenik serum damlaları ve punktal tıkaçlar orta veya daha şiddetli vakalarda yardımcı olur. Erken tanı ve uygun tedavi ile özellikle genç hastalarda klinik bulgularda ve görme keskinliğinde düzelme gözlenebilir.

Anahtar Kelimeler: Konjonktiva, kornea, kuru göz, graft-versus-host hastalığı, meibomian bezi disfonksiyonu.


The Clinical Pattern Changes Related To Age in Ocular Graft-Versus-Host Disease

Rana Altan-Yaycioglu1, YONCA AKOVA2, Oya Donmez3
1Adana Medline Hospital, Adana, Turkey
2Bayındır Kavaklıdere Hospital, Ankara, Turkey
3Izmir Tınaztepe University, Izmir, Turkey

Objectives: To evaluate the clinical patterns of ocular graft-versus-host disease (GVHD) related to age.
Materials and Methods: In this cross-sectional study, patients who were diagnosed with ocular GVHD, were included. Patients were evaluated in two groups (Group I aged 18 years or younger; Group II aged older than 18 years). History, symptoms, clinical features, treatment modalities, and the clinics were compared.
Results: Forty eyes of 20 patients were included (11 patients were in Group I, and 9 patients were in Group II). Follow-up was at least 6 months. All patients had burning, dryness and foreign body sensation. Conjunctival hyperemia, cicatricial conjunctivitis, and limbal stem cell disease (LSCD) was observed more frequently in Group II. In addition to non-preserved artificial tears, cyclosporine A 0.05% (65%), autologous/allogeneic serum eye drops (80%) were given, and silicone plugs inserted (28%). In Group I, an improvement in GVHD scoring and BCVA was observed following 6 months of treatment (p< 0.0005).
Conclusion: In ocular GVHD, conjunctival cicatrization and LSCD might be observed more often in adults. Topical cyclosporine, autologous/allogenic serum drops and punctal plugs are helpful in moderate or more severe cases. With early diagnosis and commencement on treatment, an improvement in clinical signs and visual acuity might be observed, particularly in younger patients.

Keywords: Conjunctiva, cornea, dry eye, graft-versus-host disease, meibomian gland dysfunction.


Rana Altan-Yaycioglu, YONCA AKOVA, Oya Donmez. The Clinical Pattern Changes Related To Age in Ocular Graft-Versus-Host Disease. . 2022; 52(6): 366-373

Sorumlu Yazar: YONCA AKOVA, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar