. 2021; 51(5): 288-293

Göz içi membran soyma prosedürleri sırasında, hareket hatalarını indükleme ve kontrol etmede cerrahın rolü

Mahmut Dogramaci1, David Steel2
1Princess Alexandra Hospital
2Sunderland Eye infirmary, Queen Alexandra Rd, Sunderland SR2 9HP. UK and Bioscience Institute, Newcastle University, Newcastle Upon Tyne, NE1 3BZ.

Amaç: Göz içi membran soyma prosedürleri sırasında meydana gelen hareket hatalarının indükleme ve düzeltmesideki cerrahın rolünü anlamak.
Gereç ve Yöntem: 23-gauge pnömatik forsepsin distal ucundaki hareket hatalarını kayıt etmek için Optik yansıtıcı sensörler kullanıldı. Hareket hataları, forseps sapı hem elde tutulduğunda hem de insan teması olmadan sabitlendiğinde kaydedildi. Ayrıca hareket hataları forseps şaftının hem proksimal kısmında (sklerotomi bölgesine yakın) hem de distal kısmında kaydedildi ve sonucları karşılaştırıldı. Optik sensörlerden elde edilen sinyallarin kök ortalama karesi (Root Mean Square) ve aralığı (Range), yüksek (7-13Hz) ve düşük (<5Hz) frekans filtreleri uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra hesaplandı.
Bulgular: İnsan teması olmadan, sabitleştirilmiş pnömatik forsepsin ucundaki hareket hatalarının kök ortalama karesi ve aralığı, elde tutulan pnömatik forsepsin ucundaki hareket değerleri ile karşılaştırıldığında, X ekseninde tüm frekanslarda ve Z ekseninde sadece yüksek frekansda istatistiksel olarak daha düşük bulunurken, Y ekseninde frekansların hiçbirinde istatistiksel olarak fark bulunmadı (p<0.05). Ayrıca, yine insan teması olmadan, sabitleştirilmiş pnömatik forsepsin distal kısmındaki hareket hatalarının kök ortalama karesi ve aralığı, forsepsin proximal kısmındaki değerler ile karşılaştırıldığında, tüm frekanslarda distal kısımındeki hareket değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p<0.05). İnsan teması olmadan, sabitleştirilmiş pnömatik forsepsi kapatmaya yönelik, sapına uygulanan yükleme derecesi ile forsepsin ucundaki hareket hatalarının kök ortalama karesi ve aralığı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon sadece yüksek frekansta görüldü.
Sonuç: Cerrahtan kaynaklanan ve cerrahtan kaynaklanmayan hareket hataları tüm eksenlerde görülmektedir, ancak deneyimli cerrahlar bu hataları düzeltmek için bir mekanizma uygulamaktadırlar. Cerrahların uyguladığı bu düzeltme mekanizması, görsel geri bildirime dayalıdır ve etkisi görünebilir düzlemlerde daha belirgindir. Sklerotomi bölgeleri forseps için pivot ve stabilizasyon noktası sağlar ve iyi koordinasyona sahip olan bir cerrah bu bölgeyi hareket hatalarını azaltmak için kullanır. Bu tekniği yeni mesleğe yeni başlayan cerrahlara ögretmek faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Vitrektomi, epiretinal membran, göz içi forseps, makula deliği, cerrahi hatalar


Surgeon’s role in inducing and controlling motion errors during intraocular membrane peeling procedures.

Mahmut Dogramaci1, David Steel2
1Princess Alexandra Hospital
2Sunderland Eye infirmary, Queen Alexandra Rd, Sunderland SR2 9HP. UK and Bioscience Institute, Newcastle University, Newcastle Upon Tyne, NE1 3BZ.

Objectives: Understanding surgeons’ role in inducing and correcting movement inaccuracies during intraocular membrane peel procedures.
Materials and Methods: Optical sensors were used to record movement errors during actuation at the distal tip of pneumatic forceps both when their handle was handheld and when fixed with no human contact. Movements at the proximal part of the shaft of the forceps were recorded and compared to movement recorded at the distal ends. Mean root mean square (RMS) and ranges of signals obtained from the sensors were computed before and after applying high (7-13Hz) and low (<5Hz) frequency filters.
Results: The difference in RMS and range values of movement errors at the distal end of ‘fixed’ and ‘handheld’ forceps during actuation were significantly lower in X axis for all frequencies, in Z axis only for high frequency and in Y axis in none of the frequencies (p<0.05). The difference in RMS and range values of movement errors at the distal end compared to proximal end of ‘fixed’ forceps were significantly higher at all frequencies (p<0.05). There was a significant correlation between the extent of actuation and the values of RMS and range for high frequency movement errors but not low frequency errors in a fixed pneumatic handle in all three axes (p<0.05, R =0.21-0.51).
Conclusion: Surgeon and non-surgeon related errors are apparent in all axes, skilled surgeons correct these errors through visual feedback. Sclerotomy sites provide a pivoting and stabilising point for the shaft of the forceps and it is likely that skilled surgeons make use of the sclerotomy point to dampen motion errors, a skill worth teaching to beginners.

Keywords: Vitrectomy, epiretinal membrane, intraocular forceps, macular hole, surgical errors


Mahmut Dogramaci, David Steel. Surgeon’s role in inducing and controlling motion errors during intraocular membrane peeling procedures.. . 2021; 51(5): 288-293

Sorumlu Yazar: Mahmut Dogramaci, United Kingdom


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar