. 2020; 50(6): 351-355

Prematüre retinopatisi gelişiminde trombosit sayısının etkisi

Nedime Sahinoglu Keskek1, Hande Gulcan2, Gursel Yilmaz3, Imren Akkoyun3
1Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Adana, Türkiye
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı, Yenidoğan Bölümü, Adana, Türkiye
3Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Çalışmamızın amacı, prematüre retinopatisi (PR) gelişimine sebep olabilecek bilinen risk faktörlerine ek olarak trombosit sayısının PR gelişimine etkisini araştırmaktı.
Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan çalışmada 137 yenidoğan, üç alt grupta incelendi: PR gelişmeyen; hafif PR ve laser tedavisi gerektiren ağır PR (Tip 1 PR). Hasta kayıtları retrospektif olarak incelendi ve trombosit sayısınını da içeren PR gelişimi için olası risk faktörleri lojistik regresyon analizi kullanılarak istatistiksel olarak incelendi.
Bulgular: Doğum ağırlığı (DA), doğum haftası (DH) ve doğumdan sonraki ilk hafta içinde düşük trombosit sayısı PR gelişimi için risk faktörleri olarak saptandı (Sırasıyla p=0.038, 0.02,and 0.004). Doğum ağırlığı, DH, ventilasyon tedavisi ve düşük trombosit sayısı Tip 1 PR gelişimi için risk faktörleri olarak belirlendi (Sırasıyla p=0.004; 0.027, and 0.021).
Sonuç: Prematüre retinopatisinde, doğumdan sonraki ilk haftada trombosit sayısının düşük olması, bilinen risk faktörleri olan ventilasyon gerekliliği, düşük DA ve düşük DH’na ek bir risk faktörüdür.

Anahtar Kelimeler: Doğum ağırlığı, doğum haftası, premature retinopatisi, risk faktörleri, trombosit


Impact of platelet count in retinopathy of prematurity

Nedime Sahinoglu Keskek1, Hande Gulcan2, Gursel Yilmaz3, Imren Akkoyun3
1Baskent University Faculty of Medicine, Adana Research and Training Center, Department of Ophthalmology, Adana, Turkey
2Baskent University Faculty of Medicine, Adana Research and Training Center, Department of Pediatrics, Division of Neonatology, Adana, Turkey.
3Baskent University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Ankara, Turkey

Objectives: The aim of the study was to investigate the risk factors for retinopathy of prematurity (ROP) including platelet count.
Materials and Methods: This retrospective study analysed 137 infants in 3 subgroups: no-ROP; mild-ROP and severe-ROP (Type 1 ROP) necessitating laser treatment. A retrospective review of records was performed and statistical analysis of possible risk factors for ROP including platelet count was evaluated by using logistic regression.
Results: Birth weight (BW), gestational age (GA), and low platelet count in the first week of birth were significant risk factors for developing ROP (p=0.038, 0.02,and 0.004, respectively). Birth weight, GA, ventilation, and lower platelet count were associated with progression to Type 1 ROP (p=0.004; 0.027, and 0.021, respectively).
Conclusion: Lower platelet count in the first week of birth is a risk factor for ROP development in addition to the previously established factors of ventilation need, low BW, and low GA.

Keywords: Birth weight, gestational age, platelet, retinopathy of prematurity, risk factors


Nedime Sahinoglu Keskek, Hande Gulcan, Gursel Yilmaz, Imren Akkoyun. Impact of platelet count in retinopathy of prematurity. . 2020; 50(6): 351-355

Sorumlu Yazar: Nedime Sahinoglu Keskek, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar