Volume: 9  Issue: 2 - June 2020
Hide Abstracts | << Back
CASE REPORT
1.The 2019 Novel Coronavirus Disease (COVID-19) causing Severe ARDS: Serial Computed Tomography Findings
Sol Jin, Jin-Young Lee, Jehun Kim
doi: 10.5505/respircase.2020.40316  Pages 38 - 42
Yeni korona virüs (Covid-19) 2019 Aralık ortalarından beri dünyada pek çok ülkede yayılmakta ve COVID-19'lu ağır hasta sayısı, enfeksiyon sayısı arttıkça artmaktadır. Hastalığın optimum tedavisi ve prognozu halen bilinmemektedir. Burada, COVİD-19’lu Kore’li bir ağır hastanın klinik seyri ve seri bilgisayarlı tomografi bulgularını sunduk. COVİD-19 enfeksiyonunun progresyonu hızlı ve agresif olup henüz tedavi protokolü oluşturulmamıştır. Kortikosteroid kullanımının klinik yararı olup olmadığını belirlemek için ilave klinik verilere ihtiyaç vardır.
Since mid-December 2019, a novel coronavirus (COVID-19) has spread to many countries around the world, and the number of critically ill patients with COVID-19 is increasing as the number infections increase. The optimum treatment and prognosis of the disease is still unknown. Here, we present the clinical course and serial computed tomography of a critically ill Korean patient with COVID-19. The progression of COVID-19 infection is fast and aggressive, and no treatment protocol has yet been established. Additional clinical data are required to determine whether or not corticosteroid use is clinically beneficial.
Abstract | Full Text PDF

2.A Life-threatening Complication of Acupuncture Theraphy: Bilateral Pneumothorax
Tayfun Kermenli, Cebrail Azar
doi: 10.5505/respircase.2020.98360  Pages 43 - 46
Akupunkturun komplikasyonlarından biri, iğnenin viseral plevraya ulaşması ve akciğer parankimine zarar vermesi sonucu oluşan pnömotorakstır. Acil servise başvuran hastamızda bilateral pnömotoraks ve ani solunum yetmezliği vardı. Bu olgu sunumu ile nadir görülen ve hayatı tehdit eden komplikasyonu hatırlatmayı amaçladık. Elli bir yaşında erkek hasta, bir otel spa merkezinde akupunktur tedavisi sonrası acil servise nefes darlığı şikayeti ile başvurdu. Fizik muayenesinde her iki akciğerde de solunum sesi alınamadı. Çekilen akciğer grafisinde bilateral pnömotoraks saptandı ve hasta bilateral tüp torakostomi ile tedavi edildi.
One of the potential complications of acupuncture is pneumothorax, caused by the entry of the needle to the visceral pleura and damaging the lung parenchyma. Our patient suffered a bilateral pneumothorax and sudden respiratory failure. Our intention in this study is to offer a reminder of this rare and life threatening complication with this case report. A 51-year-old male patient presented to the emergency department with dyspnea after acupuncture treatment at a hotel spa center. A physical examination revealed no respiratory sound in either lung. A chest X-ray revealed a bilateral pneumothorax. The patient was treated with a bilateral tube thoracostomy.
Abstract | Full Text PDF

3.Phantom Tumor with Real Tumor of The Lung: An Unreported Case
Dilek Erdem, İrem Karaman, Adem Dirican, Şevket Özkaya
doi: 10.5505/respircase.2020.86570  Pages 47 - 51
Akciğerde fantom tümörü, dekompanse konjestif kalp yetmezliği durumunda lokalize transüdatif interlobar plevral sıvı toplanması sonucu görülür ve akciğer grafisinde akciğer neoplazisine benzer kitle görünümüne sebep olur, ancak uygun diüretik tedavisinden sonra kaybolur. Burada, aynı lokasyonda gerçek bir akciğer neoplazisi ve fantom tümörünün görüldüğü ve bu iki durumun hastanın şikayetlerine ve klinik tablosuna neden olduğu bir olgu bildirdik. Fantom tümörleri nadir olarak görülür ve akciğerdeki kitle görünümüyle karıştırılmamalıdır, ancak olası durumlarda akciğer kanseri için temkinli olmak ve ileri testleri yapmak gerekir. Kalp yetmezliği ve akciğer kanseri birlikteliği hastanın yönetim ve takip prosedürünü önemli ölçüde değiştirdiğinden, münferit olgu bazında pulmonolog, onkolog ve kardiyologtan oluşan multidisipliner bir yaklaşım ve özenli bir çalışma gereklidir. Bu hastalarda kalp yetmezliğinin ilerlemesini önlemek için tedavi sırasında kardiyotoksik kemoterapi ajanlarından kaçınılmalıdır. Bu olgu, akciğer neoplazisinin fantom tümörü ile nadir olarak ortaya çıkma olasılığını doğrulamaktadır ve bu tür hastaların hassas yönetimine dikkat çekmektedir.
A phantom tumor of the lung is a localized collection of transudative interlobar pleural fluid in the settings of decompensated congestive heart failure that resembles a lung neoplasia on chest X-ray, but that vanishes after the appropriate diuretic therapy. Here, we report on a phantom tumor with a real lung neoplasia in the same location, both of which were contributing to the complaints and the clinical picture of the patient. Although phantom tumors are rare and should not be misdiagnosed as masses, it is worth making a further diagnosis and being cautious for possible neoplasia in the same setting. Since the co-existence of heart failure and lung cancer significantly changes the management and follow-up procedure of the patient, a multidisciplinary approach and elaborative work by the pulmonologist, oncologist and cardiologist is required on a case-by-case basis. In such patients, cardiotoxic chemotherapy agents should be avoided as a treatment to prevent the progression of heart failure. The present case confirms the rare possibility of the co-occurrence of lung neoplasia and phantom tumor, and recommends the delicate management of such patients.
Abstract | Full Text PDF | DICOM

4.Diffuse Large B-cell Lymphoma Exhibiting Endobronchial Involvement: A Case Report
İbrahim Güven Çoşğun, Düriye Öztürk, Çiğdem Özdemir, Şule Çilekar, Filiz Yavaşoğlu, Ersin Günay
doi: 10.5505/respircase.2020.82435  Pages 52 - 55
Diffüz büyük B hücreli lenfomalar non-Hodgkin lenfomaların subtipini oluştururlar. Lenfomaların endobronşial invazyonu oldukça nadirdir. Nefes darlığı, boyun ve üst ekstremitede şişlik şikayeti olan 64 yaşında erkek hasta kliniğimize başvurdu. Toraks tomografisinde üst mediastende büyümüş lenf nodları, vena cava süperiorda daralma ve sağ hiler büyümüş lenf nodları izlendi. Fiberoptik bronkoskopisinde sağ akciğer üst lob anterior segmentte endobronşiyal lezyon izlendi. Fiberoptik bronkoskopik biyopsi ile endobronşiyal lenfoma tanısı doğrulandı.
Diffuse Large B-cell lymphoma is a subgroup of non-Hodgkin's lymphoma. Lymphoma with endobronchial pulmonary involvement is a rarely reported condition. A 64-year-old male patient was admitted to our clinic with complaints of swellings in the neck and in the bilateral upper limbs, along with shortness of breath. A computed tomography of the thorax revealed diffuse mediastinal enlargement with a superior vena cava obstruction, and a huge right hilar mass formation obliterating the anterior segment of the right upper lobe. A diagnostic fiberoptic bronchoscopy showed mucosal irregularity and an endobronchial lesion on the anterior segment of the right upper lobe. A diagnosis of endobronchial lymphoma was made following bronchial biopsies.
Abstract | Full Text PDF | DICOM

5.Atypical Carcinoid Tumor Located in the Trachea
Emine Afşin, Ayperi Ozturk
doi: 10.5505/respircase.2020.68542  Pages 56 - 59
Karsinoid tümörler nöroendokrin tümör grubunda değerlendilirler. Gastrointestinal traktusta yerleşimi daha sık iken nadiren bronşial orjinli de olabilir. Akciğer kanserlerinin %0,5-1’ini oluşturur. Genellikle genç yaş grubunda görülür. Yetmiş sekiz yaşında, erkek hastada rastlantısal olarak istenilen toraks bilgisayarlı tomografide trakeal polipoid lezyon izlendi. Atipik karsinoid tümör olarak tanı alan hasta ileri yaşı ve ağır KOAH' ı (FEV1 %25) olması nedeniyle inoperabl kabul edildi. Radyolojik olarak ekstraluminal uzanımı ve metastatik lenf nodu olmaması üzerine Nd: YAG lazer ve ardından lezyon köküne koterizasyon uygulandı. Endobronşial tedavi yaklaşımı ile tam kür sağlandı.
Carcinoid tumors are evaluated in the neuroendocrine tumor group. While they are more common in the gastrointestinal tract, they may rarely be of bronchial origin. They account for 0.5–1% of all lung cancers, and are usually seen in the young age group. A 78-year-old male patient with a tracheal polypoid lesion was observed at thorax CT. The patient was diagnosed with an atypical carcinoid tumor, and was considered to be inoperable due to his advanced age and severe COPD (FEV1 25%). Due to the extraluminal extension and no metastatic lymph nodes identified radiologically, an Nd: YAG laser was applied and the root of the lesion was cauterized. Complete cure was achieved with an endobronchial treatment approach.
Abstract | Full Text PDF | DICOM

6.A Case of Massive Pulmonary Thromboembolism in Cardiac Arrest and Tenecteplase Use
Yasemin Arı Yılmaz, Meral Gulhan
doi: 10.5505/respircase.2020.01328  Pages 60 - 65
Pulmoner tromboemboli daha çok alt ekstremite venlerinden kaynaklanmaktadır. Ana pulmoner yatağın aniden tıkanması kardiyak dekompansasyona neden olabilir. Elektrokardiyografi (EKG)de sağ ventrikül yüklenme bulguları olan V1-4 T negatifliği, V1’de QR paterni, komplet veya inkomplet sağ dal bloğu ve S1Q3T3 görülebilir. Acil ve hızlı tedavi hayat kurtarıcı olabilmektedir. Streptokinaz ve alteplaz verilişi saatler sürerken tenekteplaz verilişi puşe şeklinde olmaktadır. Bu da dakikaların önemli olduğu acil müdahale gerektiren durumlarda hayati önem arzetmektedir. Ayrıca riskli ilaçların uygulanması esnasında sorumlu doktorun hasta başında bekleme süresini ve iş gücü kaybını kısaltmaktadır. Hastanın daha kısa sürede normale dönmesini sağlamaktadır. Bu konuda literatürde çok sayıda çalışma olmasına rağmen ülkemizde kullanım endikasyonu olmadığından verilerimiz yetersizdir. Bu olguda alternatif ilaçlar elde olmadığı için tenekteplaz kullanılmak zorunda kalınmıştır.
Pulmonary thromboembolisms occur mostly in the lower extremity veins. Sudden occlusions of the main pulmonary bed may result in cardiac decompensation. Electrocardiography (ECG) shows right ventricular overload findings, V1-4 T negativity, Q1 pattern in V1, complete or incomplete right bundle branch block and accompanying S1Q3T3. Emergency and rapid treatment can be life-saving. Streptokinase and alteplase administration lasts for hours while tenecteplase administration is in the form of push. This is vital in patients requiring immediate interventions, where minutes can be critical. It also reduces the waiting time of the responsible doctor and loss of labor during the administration of risky drugs, and enables the patient to return to normal in a shorter time. Although there have been many studies in the literature addressing this subject, the available data is insufficient, since there is no indication for use in our country. In the present case, as no alternative drugs were available, tenecteplase had to be used.
Abstract | Full Text PDF

7.Pulmonary Thromboendarterectomy Enabling Renal Transplantation in Patient of Chronic Kidney Disease: A Case Report
Halil İbrahim Yakar, Asiye Kanbay
doi: 10.5505/respircase.2020.81489  Pages 66 - 69
Pulmoner endarterektomi (PEA), kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) hastalarında cerrahi tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Diğer yandan mortalite ve morbiditesi yüksek bir cerrahidir. Burada ileri derece pulmoner hipertansiyonu (PH) bulunan, kronik böbrek yetmezliği (KBY) nedenli hemodialize giren ve bu nedenle yüksek riskle PEA yapılan bir olgu sunuldu. Yirmi iki yaşında erkek hasta, bilateral hidronefroza bağlı KBY nedeni ile 5 yıldır haftada 3 gün hemodialize girmekteydi. Giderek artan nefes darlığı nedeniyle hastaneye başvurdu. Klinik ve radyolojik olarak KTEPH tanısı konuldu. Takiplerinde medikal tedaviye rağmen yeterli klinik yanıt alınamaması nedeniyle hastaya yüksek riske rağmen pulmoner endarterektomi planlandı. Göğüs cerrahisi tarafından bilateral PEA operasyonu uygulandı. Hastanın kontrol ekokardiografisinde sPAP: 105 mmHg’dan 35 mmHg’ a geriledi. Cerrahi sonrası takiplerinde hastanın istirahat dispnesi kayboldu, eforla dispne şikayeti belirgin azaldı ve fonksiyonel kapasitesi arttı. Operasyon öncesi pulmoner hipertansiyon nedeniyle hastada renal transplantasyon kontrendike iken, postoperatif şikayetlerinin gerilemesi ve pulmoner arter basıncı düşmesi nedeniyle hastaya transplantasyon imkanı oluştu. Bu olgu sunumunda, başarılı bir PEA geçirdikten sonra böbrek nakli imkanı oluşan bir KTEPH hastası sunuldu.
Pulmonary endarterectomy (PEA) is a surgical treatment approach for the treatment of patients with chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPH). The surgery is considered high risk in terms of mortality and morbidity. We present here a patient at high operative risk due to severe pulmonary hypertension (PH) and chronic renal failure (CKD). The 22-year-old male patient was undergoing hemodialysis treatment for three years due to bilateral hydronephrosis-induced CKD, and was admitted to the hospital with increasing dyspnea. The diagnosis of CTEPH was made clinically and radiologically. During the follow-up period, an endarterectomy was planned, although the patient was considered high risk due to insufficient clinical response, despite medical therapy. Bilateral PEA was applied by thoracic surgery team. sPAP decreased from 105 to 35 mmHg on echocardiography, and dyspnea was improved and functional capacity recovered after the PEA surgery. A renal transplantation was contraindicated in the preoperative period due to severe pulmonary arterial hypertension. PEA surgery was enabled to patient kidney transplantation due to an improvement in pulmonary functions and pulmonary artery pressure. We present here a case of CTEPH who had a chance of kidney transplantation after undergoing successful PEA surgery.
Abstract | Full Text PDF

8.Erythema Nodosum Due to Warfarin Treatment in Pulmonary Thromboembolism: A Case Report
Derya Yenibertiz, Berna Akıncı Özyürek, Yurdanur Erdoğan
doi: 10.5505/respircase.2020.13540  Pages 70 - 73
Warfarin tedavisine bağlı en sık ve en önemli yan etki kanamadır. Dermal ve subkutan dokularda ağrılı, eritemli nodüllerden oluşan eritema nodozum warfarinin bilinen bir yan etkisi değildir. Warfarine tedavisine bağlı gelişen eritema nodozum olgumuzu sunmayı amaçladık. Pulmoner tromboemboli tedavisi başlanan 49 yaşında kadın hastada warfarin kullanımına bağlı dermatoloji konsültasyonu ile eritema nodozum olarak tanımlanan çok sayıda lezyon saptandı. Warfarin tedavisine bağlı bir yan etki olarak eritema nodozum görülebileceğini vurgulamak istedik.
The most common and important side-effect of warfarin treatment is bleeding. Erythema nodosum, in the form of painful, erythematous nodules in the dermal and subcutaneous tissues, is not a known side-effect of warfarin. In this case, we report on erythema nodosum occurring as a side-effect of warfarin treatment. A 49-year-old female patient was treated for pulmonary thromboembolism after multiple lesions emerged identified as erythema nodosum in a dermatology consultation that were interpreted as a possible side-effect of warfarin treatment. It was concluded that erythema nodosum may present as a side-effect of warfarin.
Abstract | Full Text PDF | DICOM

9.Nodular Pulmonary Amyloidosis Mimicking Breast Carcinoma Metastasis
Ezgi Çimen Çelik, Serkan Yazgan, Soner Gürsoy, Ahmet Ucvet, Zekiye Aydoğdu
doi: 10.5505/respircase.2020.46547  Pages 74 - 78
Amiloidoz, dokularda amiloid adı verilen fibril yapısındaki proteinlerin ekstrasellüler birikimi ve organlarda işlev bozukluğu ile seyreden hastalıktır. Çeşitli tipleri olup, nodüler pulmoner amiloidoz, genellikle AL amiloidozun bir subtipi olarak görülür. Cerrahi eksizyon genellikle küratiftir ve prognoz mükemmeldir. Bu olgu, pulmoner amiloidozun nadiren görülmesi, ayırıcı tanıda malignitelerin akılda tutulması gerekliliğini vurgulamak amacıyla sunulmuştur.
Amyloidosis is a disease that is characterized by an extracellular accumulation of fibril proteins called amyloid in tissues, and organ dysfunction. There are various types of amyloidosis, with nodular pulmonary amyloidosis usually considered a subtype of AL amyloidosis. Surgical excision is usually curative and the prognosis is excellent. This case is presented to emphasize the rare occurrence of pulmonary amyloidosis and the need to keep malignancies in mind in differential diagnosis
Abstract | Full Text PDF

10.Photodermatitis Following the Use of Pirfenidone in a Patient with Idiopathic Pulmonary Fibrosis: an Ultraviolet Recall Reaction
Ayse Baccioglu, Ayse Füsun Kalpaklioglu, Tuba Devrim
doi: 10.5505/respircase.2020.99267  Pages 79 - 82
Ultraviyole hatırlama reaksiyonu, önceden ultraviyole ışınına bağlı yanık gelişmiş kişinin sistemik ilaç kullanımı sonrası benzer kliniğin gelişmesiyle karakterize bir fotodermatittir. Pirfenidonla bu reaksiyon daha önce bildirilmemiştir. Yetmiş beş yaşındaki erkek hastada idiopatik pulmoner fibrozis için pirfenidon başlandıktan 4 ay sonra güneş gören deri alanlarında akut erosiv eritem gelişmişti. Önce pirfenidona bağlı ilaç erüpsiyonu olduğu düşünüldü, çünkü; eşlik eden hipereozinofilisi, deri biyopsisinde solar dermatitis sonucu vardı ve belirtiler pirfenidondan sonra gelişmiş ve ilacın kesilmesinden sonra düzelmişti. Ancak, oral provokasyon testinde hastanın ilacı tolere etmesi, deri lezyonlarının basit bir solar dermatitis için çok şiddetli olması ve deri biyopsisinde nekrotik keratinositlerin görülmesi ultraviyole hatırlama reaksiyonunu düşündürdü. Pirfenidon dozu düşürülerek yeniden başlandı, 5 aylık takip süresinde deri lezyonları nüks etmedi ve İPF hastalığında atak gelişmedi. İlaç allerjisinden farklı olarak pirfenidon ultraviyole hatırlama reaksiyonunda, tedaviye doz ayarlamasıyla devam edilebileceğini göstermesi açısından bu olgu önemlidir.
Ultraviolet recall is a photodermatitis reaction that can occur in prior ultraviolet burned skin during the administration of systemic medication. No such reaction has been reported with pirfenidone. We report here on a 75-year-male patient who developed acute erosive erythema on his face, forearms and hands under pirfenidone treatment for idiopathic pulmonary fibrosis after 4 months. The initial diagnosis was drug eruption, since it developed after the initiation of pirfenidone, in accordance with hypereosinophilia and solar dermatitis on a skin biopsy, all of which improved with discontinuation. However, the patient tolerated the rechallange test with pirfenidone. The presence of necrotic keratinocytes in a skin biopsy and exaggerated dermatitis was unlikely for photodermatitis, but supported an ultraviolet recall reaction. Pirfenidone was resumed in a tapered dose, and the patient was successfully followed up for 5 months for a relapse of skin reaction, as well as IPF disease activity. This case is important in indicating that the drug can be tolerated with dose adjustment in the presence of an ultraviolet recall reaction in contrast to discontinuation need in drug allergy.
Abstract | Full Text PDF

11.An Extremely Rare Cause of Dyspnea on Exertion: Bronchial Atresia
Fatma Tokgoz Akyil, Ahmet Topbas, Mustafa Akyıl
doi: 10.5505/respircase.2020.04796  Pages 83 - 86
Konjenital bronş atrezisi lober, segmenter veya subsegmenter bronşların atrezik sonlanması ve bu nedenle distalde oluşan havalanma artışı ve mukus birikimi ile karakterizedir. Hastalar asemptomatik olabileceği gibi; nefes darlığı, öksürük ve rekürren enfeksiyonlar ile başvurabilir. Bu olgu sunumunda, ağır eforla ortaya çıkan nefes darlığı ve öksürük nedeniyle başvuran ve konjenital bronş atrezisi tanısı konulan 21 yaşında bir erkek hasta nadir görülmesi nedeniyle sunulmuştur.
Congenital bronchial atresia (CBA) is a rare congenital airway malformation that is caused by an interruption to a proximal lobar, the segmental or subsegmental bronchus, hyperinflation and mucoid impaction distal to the atresic bronchus. Patients may be asymptomatic, or a cough, shortness of breath or recurrent infection may be encountered. We present here the case of a 21-year-old male who presented with exertional dyspnea and cough on exertion, and who was diagnosed with congenital bronchial atresia.
Abstract | Full Text PDF

12.Incidental Diagnosis of Partial Anomalous Pulmonary Venous Return: A Case Report
Ahmet Emre Hatır, Büşra Özyalvaç, Sevgi Pekcan, Necdet Poyraz
doi: 10.5505/respircase.2020.62687  Pages 87 - 90
Parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş, pulmoner venlerin bir kaçının sol atriyum yerine sağ atriyuma geri dönmesi ile karakterize nadir görülen konjenital bir kardiyak defekttir. Bu anomalinin tanısını koymak oldukça zordur. Bu durum genellikle ekokardiyografi ile teşhis edilir, ayrıca manyetik rezonans görüntüsü de yararlı olabilir. Hastalığın klinik belirtisi ve seyri, intrakardiyak şantın miktarına bağlı olarak değişir. Belirti veya semptomlar; dispne, halsizlik ve öksürüğü içerebilir. Bu anomali genellikle ciddi semptomlara neden olmaz ve çocuk normal olarak büyür ve gelişir. Bu çalışmada akciğer grafisinde anormal bulguları olan ve öksürük şikayeti olan sekiz yaşında bir kız hasta sunulmuş ve ileri araştırma sonucunda parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş tanısı konulmuştur. Bu hastalığın tanısının erken konulması, hastanın bu anomaliye olan farkındalığını artırarak ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ile baş etmesine olanak tanır.
Partial anomalous pulmonary venous return is a rare congenital cardiac defect characterized by a flow of blood from a few of the pulmonary veins returning to the right atrium rather than the left atrium. Diagnosis of this anomaly can be quite difficult. The condition is usually diagnosed with echocardiography, and magnetic resonance imaging may also be useful. The clinical manifestation and progression of the disease varies depending on the amount of intra-cardiac shunt. Signs or symptoms may include dyspnea, coughing and fatigue. This defect usually causes no negative symptoms and the child can develop normally. This research presents the case on an 8-year-old female patient who complained of coughing and whose abnormal findings on a chest X-ray led to a further investigation. The patient was diagnosed with partial anomalous pulmonary venous return. Diagnosis of this anomaly at an early stage can lead to the patient gaining an awareness of the disease and being able to deal with any complications that arise in the adolescent period.
Abstract | Full Text PDF

13.Negative Pressure Pulmonary Edema and APRV Mode in Invasive Mechanical Ventilation: A Case Report
Esra Aktiz Bıçak, Zeki Korhan, Mustafa Bıçak, Osman Uzundere, Cem Kıvılcım Kaçar, Abdulkadir Yektaş
doi: 10.5505/respircase.2020.04557  Pages 91 - 95
Negatif basınçlı pulmoner ödem üst solunum yolunda meydana gelen akut tıkanıklık sonrası veya kronik tıkanıklığın kalkmasına sekonder gelişebilen bir durumdur. Biz bu olgu sunumunda apendektomi sonrası gelişen negatif basınçlı pulmoner ödem sonrası gelişen şiddetli hipoksi için APRV modunun başarılı yönetimini bildiriyoruz. Bilinen sistemik bir hastalık öyküsü olmayan, 33 yaşında, 85 kilo ağırlığında, erkek hastaya akut apandisit ön tanısı nedeniyle genel cerrahi kliniğince apendektomi operasyonu planlandı. Apendektomi ameliyatına alındı ve sonrasında ciddi laringospazm ve şiddetli inspiratuvar efor gelişti. Negatif basınçlı akciğer ödemi gelişen hasta APRV moduyla tedavi edilerek operasyon sonrası 5. günde servise verildi. İnvaziv mekanik ventilasyonda hipoksinin düzeltilemediği olgularda APRV modu kullanımının hipoksiyi dramatik şekilde düzelttiğini düşünmekteyiz.
Negative pressure pulmonary edema is a condition that may develop after an acute obstruction in the upper respiratory tract, or may occur secondary to the elimination of a chronic obstruction. In this case study, we report on the successful management of the APRV mode for severe hypoxia developing after a negative pressure pulmonary edema that developed after an appendectomy. An appendectomy operation was planned by the general surgery clinic for a 33-year-old male patient weighing 85 kg with no known systemic disease history, due to a preliminary diagnosis of acute appendicitis. The patient underwent an appendectomy, after which severe laryngospasm and severe inspiratory effort developed. The patient, who developed a negative pressure pulmonary edema, was treated with the APRV mode and taken to the service on day 5 following the operation. We believe that the use of the APRV mode can dramatically improve hypoxia in cases where hypoxia cannot be corrected in invasive mechanical ventilation.
Abstract | Full Text PDF

LETTER TO EDITOR
14.Non-classic Meigs-Like Syndrome
Fatma Tokgoz Akyil, Mustafa Akyıl
doi: 10.5505/respircase.2020.78300  Pages 96 - 98
Abstract | Full Text PDF