Volume: 3  Issue: 1 - February 2014
Hide Abstracts | << Back
COVER
1.Cover

Page I
DOWNLOAD

EDITORIAL BOARD
2.Editorial Board

Page II
DOWNLOAD

CASE REPORT
3.Tracheobronchopatia Ostecondroplastica: two cases studies
Ayşe Baha, Tuğba Körlü, Nurdan Köktürk, Haluk Türktaş
doi: 10.5505/respircase.2014.08370  Pages 1 - 5
Trakeobronkopatia Osteokondroplastika (TO) trakea ve bronş submukozasında kemik ve kıkırdak nodüllerin varlığı ile karakterize, nadir görülen, benign bir durumdur. Hastalık daha çok 50 yaş üzeri erkeklerde görülür ve çoğu zaman asemptomatiktir. Bazı olgularda sık tekrarlayan enfeksiyonlar görülebilirken bazı olgularda bronşial aşırı duyarlılık veya hemoptizi izlenebilir. Bu olgu sunumunda TO teşhisi koyulan iki hastanın fiberoptik bronkoskopik (FOB), klinik ve radyolojik özellikleri tartışılmıştır. Yirmi yaşında kadın olgu, 2,5 yıldır olan kuru öksürük şikayeti ile başvurdu. Solunum fonksiyon testi normaldi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde (BT), trakea ve ana bronşlarda trakea posterior membranının korunduğu yaygın kalsifikasyonlar görüldü. FOB’da tüm trakeal hat boyunca multipl, beyaz renkli polipoid yapılar izlendi. Olgu inhaler steroid tedavisi altında semptomsuz olarak izlenmektedir. Hemoptizi şikayeti ile başvuran 52 yaşında kadın hastanın Toraks BT’sinde trakea lümeninde yaygın nodüler görünüm izlendi. FOB’da endobronşiyal lezyon izlenmedi ancak tüm trakeal hatta mukozadan kabarık, beyaz renkli lezyonlar görüldü. Hasta hemoptizi tekrarı olmadan izlenmektedir.
Tracheobronchopathia Osteochondroplastica (TO) is a rare, benign condition characterized by the presence of bony and cartilaginous nodules in the tracheal and bronchial submucosa. Tracheobroncopathia osteocondroblastica is usually asymptomatic and particularly affects men above 50 years of age. Patients may present with recurrent infections, symptoms of bronchial hyperresponsiveness, and with hemoptysis. Here, two patients with tracheobronchopatia ostecondroplastica are discussed regarding fiberoptic bronchoscopic, radiologic and clinical features of the disease. A-20-year-old female patient presented to our clinic with a dry cough that had been present for 2,5 years. Pulmonary function tests were found to be normal. Thorax CT revealed diffuse calcifications in the trachea and main bronchi with preserved posterior membrane. Multiple, polypoid, and white-colored lesions were detected throughout the tracheal area with fiberoptic bronchoscopy. The patient is being followed and is asymptomatic under inhaler steroid therapy. A-52-year-old female patient presented to our clinic with symptoms of hemoptysis. Thorax CT revealed diffuse tracheal nodules. Polypoid white-colored lesions were detected in the tracheal submucosa with fiberoptic bronchoscopy. The patient is being followed without the recurrence of hemoptysis.
Abstract | Full Text PDF

4.Vocal Cord Dysfunction With Acute Respiratory Failure that Required Repeated Intubation
Ayşegül Tomruk Erdem, Figen Atalay, Fikret Çınar, Müge Meltem Tor
doi: 10.5505/respircase.2014.06641  Pages 6 - 10
Vokal kord disfonksiyonu, laringeal wheezing ya da laringeal astım olarak da bilinen bozukluk, vokal kordların inspiryum süresince paradoksal olarak kapanıp, obstrüktif hava yolu semptomlarına yol açması ile karakterizedir. Mekanizma tam olarak bilinmemekle birlikte psikojenik faktörlerin ön planda sorumlu olduğu düşünülmektedir. Hastalığın şiddeti hafif dispneden entübasyon ya da trakeostomi gerektiren solunum yetmezliğine kadar değişir. Wheezing, stridor ve nefes darlığı tipik bulgulardandır. Hastalığın tanısı semptomatik dönemde yapılan laringoskopi ile vokal kordların paradoksal hareketinin gözlenmesi ile konulur. Bu olgu sunumunda, acil servise entübasyon gerektiren akut solunum yetmezliği ile başvuran, takiplerinde 3 kez daha entübe edilen, daha sonra vokal kord disfonksiyonu tanısı konularak lazer kordotomi ile tedavi edilen 70 yaşında bayan hasta tartışılmaktadır.
Vocal cord dysfunction, also known as laryngeal wheezing or laryngeal asthma, is a disorder characterized by paradoxical closure of the vocal cords intermittently during inspiration and causing obstructive airway symptoms. The mechanism is unclear, but is thought to be responsible for psychogenic factors in the foreground. Severity of the disease varies from mild dyspnea to respiratory failure with requiring intubation or tracheostomy. Wheezing, stridor, and dyspnea are the typical symptoms. Diagnosis is made by observation of paradoxical vocal cord movement by laryngoscopy during the exhibition of symptoms. In this case report, a 70-year-old female patient was discussed, who presented with acute respiratory failure requiring intubation in the emergency room, and in the days that followed, was intubated three more times. In the end, the diagnosis was vocal cord dysfunction, which was treated with laser cordotomy.
Abstract | Full Text PDF

5.Lung involvement in Sweet's Syndrome: a rare case
Serap Argun Barış, Gonca Doğru, Haşim Boyacı, İlknur Başyiğit, Füsun Yıldız
doi: 10.5505/respircase.2014.30592  Pages 11 - 15
Sweet sendromu ya da akut febril nötrofilik dermatoz, eritemli papül ve plaklar, ateş, lökositoz ve artraljiden oluşan bir sendromdur. Nadir olarak Sweet sendromuna bağlı pulmoner, kardiyaovasküler, renal, hepatik, oküler ve nörolojik tutulumları içeren ekstrakutanöz tutulumlar görülebilmektedir. Elli üç yaşında erkek hasta nefes darlığı, öksürük ve 38,2 derece ateş yüksekliği şikayeti ile başvurdu. Bir yıl önce Sweet sendromu tanısı konulan hastanın fizik muayenesinde her iki üst ekstremite, boyun ve yüzde eritemli papülopüstüler lezyonlar mevcuttu. PA akciğer grafisinde bilateral silik opasiteler, toraks BT’sinde her iki akciğerde periferal yerleşimli dağınık yamalı opasiteler izlendi. Laboratuvar tetkiklerinde, C reaktif protein ve eritrosit sedimentasyon yüksekliği izlendi. Bronkoalveoler lavaj sıvısında nötrofil oranında artış olan hastaya mevcut klinik ve radyolojik bulguları ile Sweet sendromuna bağlı akciğer tutulumu tanısı konularak steroid tedavisi başlandı. Bir buçuk ay sonrasında klinik, laboratuvar ve radyolojik olarak gerileme saptandı. Sweet sendromuna bağlı pulmoner tutulum gelişen hastamızı sunmaktayız.
Sweet's syndrome, or acute febrile neutrophilic dermatosis, is a syndrome of erythematous papules and plaques, fever, leukocytosis, and arthralgia. Although rare, Sweet's syndrome can have extra-cutaneous manifestations, including pulmonary, cardiovascular, renal, hepatic, ocular, and neurologic. A 53-year-old man presented with a fever of 38.2 degrees Celsius associated with cough and dyspnea. There were erythematous papular lesions on the upper extremities and face. The chest X-ray and thoracic CT showed bilateral peripherally ground glass opacities. C reactive protein and erythrocyte sedimentation levels were high. There was an increase of neutrophils in bronchoalveolar lavage. The diagnosis was pulmonary involvement of Sweet's syndrome according to the clinical, radiologic and BAL findings, and the patient was treated with corticosteroid. There was a dramatic improvement of clinical, biochemical, and radiological findings 1.5 months after the treatment. Herein, the researchers report a case of Sweet's syndrome with pulmonary involvement.
Abstract | Full Text PDF

6.Sarcoidosis Presenting with Pleural Involvement
Hatice Kutbay Özçelik, Mehmet Bayram, Nur Pınar Büyükbaşılı, Abdullah Kansu, Muhammed Emin Akkoyunlu, Murat Sezer, Fatmanur Karaköse, Fatih Yakar, Levent Kart
doi: 10.5505/respircase.2014.26349  Pages 16 - 19
Sarkoidoz, nedeni bilinmeyen, en sık akciğerleri ve intratorasik lenf nodlarını tutan, multisistemik, nonkazeifiye granülomatöz bir hastalıktır. Literatürde plevra sıvısı görülme sıklığı %0-5 arasında bildirilmektedir. Tanı plevra biyopsisinde kazeifikasyon nekrozu içermeyen granülom gösterilmesi ve granülom yapan diğer nedenlerin dışlanması ile konulur. Kuru öksürük ve sol yan ağrısı şikayeti ile polikliniğe başvuran 26 yaşında erkek hastanın fizik muayenesinde sol hemitoraksta solunum seslerinde azalma dışında diğer sistem muayenelerinde özellik yoktu. Akciğer grafisinde; bilateral hiler genişleme, solda plevral efüzyon ve sol üst zonda nonhomojen dansite artışı tespit edildi. Bronkoskopiyi tolere edemeyen hastaya video yardımlı torakoskopi (VATS ) uygulandı. Plevra ve mediastinal lenf bezi örnekleri histopatolojisi nekrozlaşmayan granülomatöz iltihap, sarkoidoz ile uyumlu olarak raporlandı. Metilprednisolon (0.5 mg /kg /gün) başlanan hastanın akciğer grafisindeki lezyonlarda regresyon tespit edildi. Plörezi tespit ettiğimiz hastalarda, tüberküloz insidansi yüksek olan yerlerde bile sarkoidozun akla gelmesi açısından bu olguyu sunmayı uygun bulduk.
Sarcoidosis is a multisystemic, granulomatous disease with particular involvement in the lungs and intrathoracic lymph nodes. The prevalence of pleural fluid occurs in 0-5% of the cases in the literature. Diagnosis depends on non-caseating granulomas in the biopsy and the exclusion of other possible reasons. A 26-year-old male admitted with cough and left sided chest pain. Physical examination was normal except a decrease in respiratory sounds in the left hemithorax. The chest x-ray showed bilateral hilar enlargement, pleural fluid in the left hemithorax, and non-homogenous density in the left upper zone. Video-assisted thoracosopic surgery (VATS) was performed because the patient could not tolerate bronchoscopy. The histopathological examination of samples reported non-necrotizing granulomatous inflammation. Methylprednisolone (0.5 mg/kg/day) was initiated. Regression of lymphadenopathies, pleural effusion, and parenchymal opacities were present at the fifth month of therapy. This case emphasizes the possibility of sarcoidosis in patients with pleural effusion, even in places where tuberculosis prevalence is high.
Abstract | Full Text PDF

7.Sarcoidosis of the Breast and Lung Association presenting with Breast Mass
Canturk Tasci, Sait Yeşillik, Armağan Günal, Sedat Yılmaz, Bülent Karaman, Ergun Tozkoparan, Hayati Bilgiç
doi: 10.5505/respircase.2014.83703  Pages 20 - 23
Sarkoidoz, kronik seyirli, multisistemik olabilen granulomlarla seyreden bir hastalıktır. Her organ ve dokuda sarkoidoz tutulumu gösterilmiştir. Granülamatöz bir hastalık olmasından dolayı da tanı sırasında diğer granülamatöz inflamasyonla seyreden bir çok hastalıkla karışabilmektedir. Olgumuzda olduğu gibi memede kitle ile kendini gösteren sarkoidoz hastalığında öncelikle malignite düşünülerek gerekli tetkikler yapılmıştır. Meme ve akciğer sarkoidozu olan olgu literatürler eşliğinde sunuldu.
Sarcoidosis is a chronic, multisystemic disease that can be characterized by granulomas. Each organ and tissue involvement of sarcoidosis is shown. A granulomatous disease due to the disease at diagnosis may be confused with other granulomatous inflammation. The form of presentation of sarcoidosis can be many. Sarcoidosis patients presenting with a breast mass, as in our case, the necessary investigations have been primarily assumed to be malignant. A case with breast and lung sarcoidosis presented here with review of literature.
Abstract | Full Text PDF

8.Pulmonary alveolar microlithiasis
Erkan Ceylan, Asiye Kanbay, Canan Gedik, Nilüfer Çakanlar
doi: 10.5505/respircase.2014.30974  Pages 24 - 28
Pulmoner alveoler mikrolitiazis, kalsiyum tuzlarının intraalveoler olarak yaygın şekilde çökmesi ile karakterize, nadir görülen kronik bir hastalıktır. On iki yıldır eforla nefes darlığı olan, fizik muayenede, çomak parmak, akciğerlerde inspiratuar ralleri olan 37 yaşında bayan hasta sunuldu.
Pulmonary alveolar microlithiasis is an uncommon, chronic lung disease characterized with the diffuse deposits of calcium within the alveoli. In this report, a 37-year-old woman, suffering from exercise dyspnea for twelve years, clubbing finger, and inspiratory crackles in the physical examination is presented herein.
Abstract | Full Text PDF

9.Pulmonary Blastoma
Fatih Meteroğlu, Atalay Şahin, Serdar Monis, Bülent Öztürk
doi: 10.5505/respircase.2014.36036  Pages 29 - 32
Pulmoner Blastom, hem malign mezenkimal stromaya hem de epitelyal komponente sahiptir ve içerik olarak karsinosarkoma benzer. Hastamız üç yaşında kız çocuğu, öksürük, nefes darlığı ve takipne ile kliniğimize yatırıldı. Fizik muayenede solda akciğer sesleri azalmıştı. Radyolojisinde; sol akciğer üst lobda hiler bölgede dolgunluk, Toraks ultrasonografisinde içerisinde kistik alanlar içeren solid lezyon ve Toraks BT’ de sol üst lobda konsolide lezyon mevcuttu. Sol torakotomi ve sol üst lobektomi yapıldı. İmmünohistokimyasal çalışmada tanı Pulmoner blastom olarak geldi. Ancak takiplerinde 1,5 yıl sonra yaygın metastazlarla hasta kaybedildi.
Pulmonary blastoma (PB) has both malignant mesenchymal stroma and epithelial components and resembles carcinosarcoma. A three-year-old girl with cough, dyspnea, and tachypnea was admitted to our clinic. Breath sounds were decreased on the left on auscultation. Diagnostic clues included hilar enlargement on the chest x-ray, a solid lesion with cystic areas on ultrasonography, and a consolidated lesion in the left upper lobe on computerized tomography scans. Left upper lobectomy via left thoracotomy was performed. Immunohistochemical study revealed PB. The patient, however, died due to disseminated metastases after the one and a half year follow up.
Abstract | Full Text PDF

10.A Rarely Seen Scapula Osteochondroma
Fatih Meteroğlu, Atalay Şahin
doi: 10.5505/respircase.2014.42714  Pages 33 - 35
Soliter osteokondrom en sık görülen benign kemik tümörüdür. Yedi yaşında erkek çocuk fiziksel aktiviteyle ağrısı yakınması vardı. Bu olgularda cerrahi sonrası nüks nadir görülmektedir. Klinik bulgu veren soliter osteokondromlu olgularda cerrahi eksizyon uygun bir tedavi seçeneğidir. Nadir görülen ve tipik görüntüsüyle özel bir görünüm arz eden skapula ekzositozunu sunmayı amaçladık.
Solitary osteochondroma is a frequently seen benign bony tumor. This case study presents a scapula osteochondroma with a special view in a seven-year-old boy who had pain following physical activity. Recurrence after surgical resection in such cases is rare. Surgical excision is preferable in solitary osteochondromas presenting symptoms. We presented the scapula exocytosis that a rare and typical image has a special outlook.
Abstract | Full Text PDF

11.A case of endobronchial tuberculosis developed under anti-TNF-alpha treatment
Serdar Berk, Tekmile Aysu Odabaşı, Ömer Tamer Doğan, Sefa Levent Özşahin
doi: 10.5505/respircase.2014.39974  Pages 36 - 40
Endobronşiyal tüberküloz (EBTB), trakeobronşiyal ağacın M. tuberculosis ile enfeksiyonu olarak tanımlanır. Erişkinlerde nadir görülür. Astım, yabancı cisim aspirasyonu ve bronş kanseri ile karışabilmektedir. Tümör nekroz faktör (TNF) alfa blokerlerin romatoid artrit (RA) tedavisinde kullanımı giderek artmaktadır. Bu tedavinin en önemli yan etkilerinden birisi de tüberküloz enfeksiyonuna yatkınlık oluşturmasıdır. Bu yazıda anti TNF-alfa tedavisi esnasında EBTB gelişen bir olgu sunulmuştur. Son 4 yıldır RA nedeniyle anti TNF-alfa tedavisi alan 53 yaşında kadın hasta antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen pnömoni bulguları ile başvurdu. Akciğer grafisinde sol üst zonda non-homojen infiltrasyon mevcuttu. İki kez balgam asidorezistan basil (ARB) incelemesi menfi bulundu. Toraks BT’ de sol akciğer üst lobda düzensiz sınırlı konsolidasyon, bronkoskopik incelemesinde sol üst lobda nodüler plaklar izlendi. Buradan yapılan bronş lavajında ARB müspet bulundu. Kültür ve sitolojik olarak da TB tanısı desteklenen hasta EBTB tanısı ile tedaviye alındı.
Endobronchial tuberculosis (EBTB) is defined as inflammation of the bronchial tree with M. tuberculosis, and rarely seen in adults. Differential diagnosis includes asthma, foreign body aspiration, and bronchial cancer. Anti-TNF-alpha agents have been increasingly used in patients with rheumatoid arthritis (RA). Tuberculosis is the most dangerous complication of this treatment. Endobronchial tuberculosis developed under anti-TNF-alpha treatment was presented in this paper. A 53-year-old woman under anti-TNF-alpha treatment for four years because of RA was admitted with signs and symptoms of pneumonia, which did not improve with antibiotic therapy. Non-homogeneous infiltration with irregular margins of the left upper zone was seen on chest X-ray and computed tomography. Sputum-smear microscopy for acid-fast bacilli was negative in two samples. Endobronchial nodular plaques were seen on bronchoscopy. Acid-fast bacilli were positive in the bronchial lavage fluid. Culture for M. tuberculosis and cytological examination confirmed the diagnosis and anti-TB treatment was initiated.
Abstract | Full Text PDF

12.Idiopathic CD4 T-Lymphocytopenia In A Patient With Disseminated Tuberculosis
Adil Zamani, Şebnem Yosunkaya, İsmail Reisli
doi: 10.5505/respircase.2014.36744  Pages 41 - 46
Yirmi altı yaşında serolojik olarak insan immun yetmezlik virusu negatif olan, belirgin T-lenfopeni ile miliyer tüberkülozu, vertebra ve elbileğini içeren birden çok odakta iskelet tutulumları ve ek olarak, sağ gluteal ve bilateral iliopsoas abseleri olan bir erkek hasta sunuldu. Abselerden elde edilen drenaj materyali ve bronş lavajı kültürlerinden Mikobakterium tüberkülosis izole edildi. Başlangıçta, periferik kanda akım-sitometrik analiz ile %13 olarak tespit edilen CD4 T-lenfosit oranı, tedavi periyodu boyunca düşük seviyelerde kaldı (%14 ila %20). Her nekadar tedavi tamamlandıktan sonra 3üncü ve 9 uncu aylarda bakılan CD4 T lenfosit oranları (sırasıyla %19 ve %22) ve mutlak değerleri (359/mm3 ve 364/mm3) hafif bir artış gösterse de, düşük seviyede kalmıştır. Hem kemoterapi hem de abseler için perkütan drenaj uygulanan böyle bir immunyetmezlikli hastada hızlı bir düzelme olduğu ve relaps gelişmediği gözlendi.
We present a 26-year-old male patient with a negative serological testing for human immunodeficiency virus, miliary tuberculosis with significant T-lymphocytopenia, multifocal skeletal involvements including the vertebrae and wrist, and in addition, right gluteal and bilateral iliopsoas abscesses. Mycobacterium tuberculosis was isolated from drainage fluid of abscesses and bronchial lavage cultures. The CD4 T-lymphocyte ratio, which had previously been determined to be 13% with flow cytometric analysis of peripheral blood, remained at low levels throughout the treatment period (14% to 20%). Although there was a slight increase in CD4 T-lymphocyte percentages (19% and 22%, respectively), and absolute CD4 T-lymphocyte counts (359/mm3 and 364/mm3, respectively) studied on the third and ninth months after discontinuation of treatment, it remained at low levels. The researchers observed rapid recovery in this case that underwent both percutaneous drainage, and chemotherapy treatment failure or relapse has not been observed in such a patient with immunodeficiency.
Abstract | Full Text PDF

13.The Importance of Bronchoscopy in the Diagnosis of Endobronchial Tuberculosis
Ahmet Cemal Pazarlı, Huri Özkan Yılmaz, Nuri Havan
doi: 10.5505/respircase.2014.27247  Pages 47 - 50
Mycobacterium tuberculosis'in düşük oranda izole edilebildiği endobronşiyal tüberküloz, trakeobronşiyal ağacın tüberküloz ile infeksiyonu olarak tanımlanır ve erişkin popülasyonda sık rastlanmayan bir durumdur. Olgumuz alt solunum yolu enfeksiyonu ve pnömoni tanıları ile birkaç defa antibiyotik tedavisi uygulanmış, klinik ve radyolojik olarak tüberküloz düşünülmesine rağmen balgam örneklerinde aside dirençli basil direkt bakısı negatif sonuçlanmasına rağmen yapılan fiberoptik bronkoskopik inceleme ile endobronşial tüberküloz tanısı konularak, tedaviye yanıt alınmıştır. Ülkemizde akciğer tüberkülozu yaygın olduğundan, özellikle kronik öksürük şikayetiyle başvuran hastalarda endobronşiyal tüberkülozdan şüphe edilmeli, bu tip olgularda bronkoskopik materyallerde tüberküloza yönelik tetkikler yapılması uygun olabilir.
Endobronchial tuberculosis that mycobacterium tuberculosis isolated in low rate is defined as infection with tuberculosis of the tracheobronchial tree and is a rare condition in adult population. The current case was diagnosed with a lower respiratory tract infection and pneumonia and administered antibiotic treatment several times, and was clinically and radiologically suggested to have tuberculosis; however, even the direct examination of acid resistant bacteria in the sputum samples were negative, and the patient was diagnosed with endobronchial tuberculosis through the fiberoptic bronchoscopy examination and responded to treatment. Since pulmonary tuberculosis is common in Turkey, particularly in patients that present with a chronic cough, endobronchial tuberculosis should be suspected, and in such cases, examinations for tuberculosis in bronchoscopic materials may be appropriate.
Abstract | Full Text PDF

14.Pulmonary nocardiosis in an immunocompetent patient
Mesut Subak, Mine Gayaf, Güneş Şenol, Işıl Karasu, Ayşe Özsöz
doi: 10.5505/respircase.2014.49368  Pages 51 - 55
Akciğer nokardiyozisi, immun düşkün hastalarda görülen önemli bir fırsatçı enfeksiyondur. Bakterinin inhalasyonu sonrası gelişen; akut, subakut ve kronik hastalık olarak karşımıza çıkar. Hastalığın klinik ve radyolojik bulguları özgün olmadığı için tanı koymak güç olabilir. Bu nedenle de spesifik tedavisi olmasına rağmen mortalitesi yüksek bir enfeksiyondur. Olgumuz öksürük, kanlı balgam, ateş yüksekliği şikayetleri ile başvurdu. Hastamızda herhangi bir immunsupresif hastalık ya da tedavi öyküsü yoktu. Pulmoner nokardiyazis olgusu nadir görülmesi ve tanı koymadaki zorluklar nedeni ile literatür eşliğinde sunulmaktadır.
Pulmonary nocardiosis is an important opportunistic infection that seen in immunosuppressed patients. After inhalation of bacteria, acute, subacute, and chronic disease may occur. As there are no specific clinical and radiological findings, there may be some difficulties in its diagnosis. Because of this, although there is specific treatment, nocardiosis has a high rate of mortality. The patient presented with cough, high fever and hemoptysis. He had neither immunosuppressive disease nor immunosuppressive therapy background. A case with pulmonary nocardiosis presented here with the review of literature due to difficulties in diagnosing and rare occurrence.
Abstract | Full Text PDF

15.Kartagener’s Syndrome and Primary Ciliary Dyskinesia: two cases in siblings
Jülide Çeldir Emre, Ümit Aksoy, Ayşegül Baysak, Adnan Tolga Öz, Hakan Borand, Feza Bacakoğlu
doi: 10.5505/respircase.2014.15238  Pages 56 - 59
Primer silier diskinezi otozomal resesif geçişli, silier yapı ve fonksiyonunda anormalliklerle giden ve 20000 canlı doğumda bir görülen nadir bir hastalıktır. Bu hastalık grubunun %50’sini bronşektazi, kronik sinüzit ve komplet situs inversus kliniğini içeren Kartagener Sendromu oluşturur. Genç olgularımızda, kronik üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu bulguları olanlarda olası bir tanı olarak akılda tutulmalıdır. Bu yazıda, Kartagener Sendromlu ve primer siliyer diskinezili iki olgu klinik ve radyolojik bulguları ile sunuldu ve ilgili literatür tartışıldı.
Primary ciliary dyskinesia (PCD) is a genetically, autosomal-recessive disorder that is caused by abnormal ciliary ultrastructure and function and is a fairly rare condition with a prevalence of 1 in 20,000 live births. Fifty percent of PCD is Kartagener’s syndrome, characterized by bronchiectasis, sinusitis, and complete situs inversus. In conclusion, primary ciliary dyskinesia and Kartegener's syndrome should be considered as a possible diagnosis in young patients with lower and upper respiratory tract infections. Clinical and radiological features of the two cases are presented here. These findings and the related literature are discussed.
Abstract | Full Text PDF

16.Multidetector computed tomography findings of persistent left superior vena cava: a report of five cases
Murat Beyhan, Fatih Çelikyay, Ruken Yüksekkaya, Ferdağ Almus, Banu Öztürk, Handan İnönü
doi: 10.5505/respircase.2014.85570  Pages 60 - 65
Persistan sol vena kava süperior kalbe venöz dönüş anomalilerinin en sık formudur. Sağ vena kava süperior varken persistan sol süperior vena kava görülebileceği gibi, sağ olmadan da olabilir. Genellikle bulgu vermez ve kardiyak girişimsel ve cerrahi işlemler sonrasında rastlantısal olarak tanı alır. Bu olgu sunumunda persistan sol vena kava süperior saptanan beş olgunun çok kesitli bilgisayarlı tomografi bulgularını sunmayı amaçladık.
Persistent left superior vena cava is the most common variation of the anomalous venous return to the heart. It may coexist with the right superior vena cava but may also appear on its own. In addition, persistent left superior vena cava is usually asymptomatic and is discovered incidentally. When present, this condition could complicate intravascular procedures or cardiac surgery. Herein, is a report of the multidetector computed tomography findings of five cases with persistent left superior vena cava.
Abstract | Full Text PDF

17.Upper extremity muscle weakness in a case with Poland syndrome
Ebru Çalık Kütükcü, Naciye Vardar Yağlı, Deniz İnal İnce, Melda Sağlam, Hülya Arıkan, Ebru Güneş Yalçın
doi: 10.5505/respircase.2014.68442  Pages 66 - 70
Poland sendromu, pektoralis major kasının kısmen veya tamamen yokluğu ile karakterize nadir görülen bir sendromdur. Bu çalışmada; 13 yaşında Poland sendromu tanılı olgu klinik, laboratuar ve fonksiyonel özellikleri ile sunulmaktadır. Olgunun sağ taraf pektoral kas hipoplazisi yanında brakidaktilisi vardı. Solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvveti normal sınırlardaydı. Akciğer grafisi normal olarak izlendi. El dinamometresi ile üst ekstremite kaslarında (omuz abduktör, horizontal adduktör, horizontal abduktör, dirsek fleksör kasları ve el kavrama) kuvvet kaybı saptandı. Postür analizinde, hastanın orta şiddetli postür bozuklukları olduğu bulundu. Poland sendromu, görünüm defektine ek olarak aynı zamanda kas zayıflığı, postural deformiteler ve egzersiz kapasitesinde azalma gibi fonksiyonel etkilere yol açabilmektedir.
Poland syndrome is a rare genetic disorder characterized by a partial or total absence of the pectoralis major muscle. In this study, a case of a 13-year-old diagnosed with Poland syndrome is presented with clinical, laboratory, and functional findings. The case presented with brachydactyly and right side pectoral muscle hypoplasia. The respiratory functions and respiratory muscle strength were within normal limits. Chest X-ray was normal. The loss of strength in the upper extremity muscles (shoulder abductors, horizontal adductors, horizontal abductors, elbow flexors, and hand grip) was determined with a hand-held dynamometer. The posture analysis revealed that the patient had moderate to severe postural disorders. In addition to the appearance defect, Poland syndrome can also lead to functional effects such as muscle weakness, postural deformities, and decrease in the exercise capacity at the same time.
Abstract | Full Text PDF

18.Spontaneous Hemothorax Due to Oral Anticoagulant Therapy
Hasan Kahraman, Nurhan Atilla, Selim Bozkurt, Burcu Yormaz, Mustafa Haki Sucaklı, Hatice Şahin, Mahmut Tokur
doi: 10.5505/respircase.2014.75047  Pages 71 - 75
Oral antikoagülan tedavisi yaygın bir şekilde birçok hastalık durumunda kullanılmaktadır ve en sık kullanılan etken madde ise varfarin'dir. Varfarin kullanımının en önemli komplikasyonu kanamadır ve bu komplikasyonun nadir bir formu ise spontan hemotoraks'dır. Olgumuz 53 yaşında bayan hasta, derin ven trombozu ve pulmoner emboli tanıları ile varfarin tedavisi almakta idi. International Normalized Ratio (INR) değeri 2,84 ve beklenen aralıkta (2-3) idi. Tedavinin üçüncü ayında hastamızda nadir komplikasyon olan spontan hemotoraks gelişti. Antikoagülan kullanılmasından dolayı hastamıza göğüs tüpü takılmadı ve tekrarlanan teropötik torasentezler ile hemotoraks tedavi edildi. Bu olguda da görüldüğü gibi oral antikoagülan kullanan hastalarda INR değeri normal olsa bile kanamanın gelişebileceğini ve hemotoraksın tedavi seçenekleri arasında terapötik torasentezin de olabileceğini vurgulamak istedik.
Oral anticoagulant treatment is widely used in many diseases, with warfarin being the most commonly used active ingredient. The most important complication of warfarin use is bleeding and a rare form of this complication is spontaneous hemothorax. The current case was a 53-year-old female patient receiving warfarin therapy with the diagnosis of deep vein thrombosis and pulmonary embolism. The value of her International Normalized Ratio (INR) was 2.84, and within the expected range (2-3). At the third month of the treatment, the patient developed a rare complication of spontaneous hemothorax. Due to the use of an oral anticoagulant, a chest tube was not inserted in the patient and hemothorax was treated with repeat therapeutic thoracentesis. In this case, the researchers wanted to emphasize that in patients treated with oral anticoagulants, INR, even if normal, bleeding may develop and therapeutic thoracentesis is the one of the treatment options for hemothorax.
Abstract | Full Text PDF

19.Small-cell lung cancer metastases in breast
Nilgün Yılmaz Demirci, Yurdanur Erdoğan, Funda Demirağ, Aydın Yılmaz, Ülkü Yılmaz, Çiğdem Biber
doi: 10.5505/respircase.2014.76598  Pages 76 - 79
Primer meme tümörleri yaygın olmasına rağmen memenin metastatik tutulumu nadirdir ve yaklaşık %1-5 oranında görülür. Ellialtı yaşında kadın hasta Temmuz 2009’da nefes darlığı yakınması ile kliniğimize başvurdu. Toraks bilgisayarlı tomografisinde (BT) sol hiler kitle mevcuttu. Fiberoptik bronkoskopi ile saptanan endobronşiyal lezyondan alınan biyopsi sonucu küçük hücreli akciğer karsinomu (KHAK) olarak geldi. Hastaya 4 kür etoposid sisplatin kemoterapisi verildi ve sonrasında takibe alındı. Nisan 2010’da nefes darlığında artış yakınması ile tekrar kliniğimize kabul edildi.Yeniden evreleme amaçlı çekilen PET-BT’de sağ meme dış kadranda 4x3x3 cm ebadında SUVmax 13,29 olan artmış FGD tutulumu raporlandı. Memedeki lezyondan alınan biyopsi sonucu KHAK metastazı şeklinde değerlendirildi. Hastaya 2. basamak VAC (vincristin, adriyamisin, siklofosfamid) kemoterapisi başlandı. KHAK’nin memeye metastazı nadir olması nedeni ile sunuldu.
Although primary breast tumors are quite common, metastatic involvement of all breast masses are rare and account for about 1-5% of cases. A 56-year-old female patient was admitted to our clinic in July 2009 with complaints of shortness of breath. Thoracic computed tomography (CT) scan showed a mass in the left hilar region. Endobronchial lesion was determined by fiberoptic bronchoscopy and the biopsy was evaluated as small cell lung carcinoma. The patient was followed-up after 4 cycles of etoposide + cisplatin chemotherapy. In the follow-up period, due to an increase in shortness of breath the patient was admitted to our clinic again in April 2010. A 4x3x3 cm sized mass in the right upper quadrant of breast lesions obtained for re-staging positron emission tomography (PET-CT) showed intense FDG uptake increase. Needle biopsy of the breast was evaluated as a result of metastasis of small cell lung carcinoma. The patient recieved second-line VAC chemotherapy in April 2010. This case of small-cell lung cancer and breast metastases is presented because of its rarity.
Abstract | Full Text PDF

BRIEF COMMUNICATION
20.Eosinophilic pleural effusion: a brief review of case reports in literature
Ersin Demirer
doi: 10.5505/respircase.2014.06025  Pages 80 - 85
Plevra sıvısında eozinofil sayısının yüzde 10'dan yüksek olması eozinofilik plevral efüzyon olarak tanımlanır. Plevral hasar, travma ve malignite eozinofilik plevral efüzyonun sık nedenlerindendir. İlaç reaksiyonu, infeksiyon, inflamasyon, pulmoner embolizm, toksin, siroz ve kalp yetmezliği ayırıcı tanıda düşünülmelidir. Bu raporda National Library of Medicine's Medline veritabanı araştırılmış ve eozinofilik plevral efüzyon tanısı alan olgu sunuları değerlendirilmiştir.
Eosinophilic pleural effusion is defined by an eosinophil count of more than 10 percent in the pleural fluid. Pleural irritation, trauma, and malignancy are common causes of eosinophilic pleural effusion. Drug reaction, infection, inflammation, pulmonary embolism, toxin, cirrhosis, and heart failure should be considered in the differential diagnosis. In this report the National Library of Medicine's Medline database was searched for case reports diagnosed with eosinophilic pleural effusion.
Abstract | Full Text PDF