. 2014; 3(1): 41-46 | DOI: 10.5505/respircase.2014.36744  

Idiopathic CD4 T-Lymphocytopenia In A Patient With Disseminated Tuberculosis

Adil Zamani1, Şebnem Yosunkaya1, İsmail Reisli2
1Department Of Chest Diseases Necmettin Erbakan University Meram Faculty Of Medicine, Konya
2Department Of Pediatrics Necmettin Erbakan University Meram Faculty Of Medicine, Konya

We present a 26-year-old male patient with a negative serological testing for human immunodeficiency virus, miliary tuberculosis with significant T-lymphocytopenia, multifocal skeletal involvements including the vertebrae and wrist, and in addition, right gluteal and bilateral iliopsoas abscesses. Mycobacterium tuberculosis was isolated from drainage fluid of abscesses and bronchial lavage cultures. The CD4 T-lymphocyte ratio, which had previously been determined to be 13% with flow cytometric analysis of peripheral blood, remained at low levels throughout the treatment period (14% to 20%). Although there was a slight increase in CD4 T-lymphocyte percentages (19% and 22%, respectively), and absolute CD4 T-lymphocyte counts (359/mm3 and 364/mm3, respectively) studied on the third and ninth months after discontinuation of treatment, it remained at low levels. The researchers observed rapid recovery in this case that underwent both percutaneous drainage, and chemotherapy treatment failure or relapse has not been observed in such a patient with immunodeficiency.

Keywords: gluteal abscess, iliopsoas abscess, lymphocytopenia, miliary tuberculosis, skeletal tuberculosis.


Yaygın Tüberkülozlu Bir Hastada İdiyopatik CD4 T-Lenfositopenisi

Adil Zamani1, Şebnem Yosunkaya1, İsmail Reisli2
1Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Konya
2Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Konya

Yirmi altı yaşında serolojik olarak insan immun yetmezlik virusu negatif olan, belirgin T-lenfopeni ile miliyer tüberkülozu, vertebra ve elbileğini içeren birden çok odakta iskelet tutulumları ve ek olarak, sağ gluteal ve bilateral iliopsoas abseleri olan bir erkek hasta sunuldu. Abselerden elde edilen drenaj materyali ve bronş lavajı kültürlerinden Mikobakterium tüberkülosis izole edildi. Başlangıçta, periferik kanda akım-sitometrik analiz ile %13 olarak tespit edilen CD4 T-lenfosit oranı, tedavi periyodu boyunca düşük seviyelerde kaldı (%14 ila %20). Her nekadar tedavi tamamlandıktan sonra 3üncü ve 9 uncu aylarda bakılan CD4 T lenfosit oranları (sırasıyla %19 ve %22) ve mutlak değerleri (359/mm3 ve 364/mm3) hafif bir artış gösterse de, düşük seviyede kalmıştır. Hem kemoterapi hem de abseler için perkütan drenaj uygulanan böyle bir immunyetmezlikli hastada hızlı bir düzelme olduğu ve relaps gelişmediği gözlendi.

Anahtar Kelimeler: gluteal abse, iliopsoas abse, lenfositopeni, milier tüberküloz, iskelet tüberkülozu.


Adil Zamani, Şebnem Yosunkaya, İsmail Reisli. Idiopathic CD4 T-Lymphocytopenia In A Patient With Disseminated Tuberculosis. . 2014; 3(1): 41-46

Corresponding Author: Şebnem Yosunkaya, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar