. 2014; 3(1): 6-10 | DOI: 10.5505/respircase.2014.06641  

Vocal Cord Dysfunction With Acute Respiratory Failure that Required Repeated Intubation

Ayşegül Tomruk Erdem1, Figen Atalay2, Fikret Çınar3, Müge Meltem Tor2
1İskilip Atıf Hoca State Hospital, Clinic Of Chest Diseases, Çorum
2Bülent Ecevit University, Faculty Of Medicine, Department Of Pulmonary Medicine, Zonguldak
3Bülent Ecevit University, Faculty Of Medicine, Department Of Otolaryngology, Zonguldak

Vocal cord dysfunction, also known as laryngeal wheezing or laryngeal asthma, is a disorder characterized by paradoxical closure of the vocal cords intermittently during inspiration and causing obstructive airway symptoms. The mechanism is unclear, but is thought to be responsible for psychogenic factors in the foreground. Severity of the disease varies from mild dyspnea to respiratory failure with requiring intubation or tracheostomy. Wheezing, stridor, and dyspnea are the typical symptoms. Diagnosis is made by observation of paradoxical vocal cord movement by laryngoscopy during the exhibition of symptoms. In this case report, a 70-year-old female patient was discussed, who presented with acute respiratory failure requiring intubation in the emergency room, and in the days that followed, was intubated three more times. In the end, the diagnosis was vocal cord dysfunction, which was treated with laser cordotomy.

Keywords: Vocal cord dysfunction, respiratory failure, repeated intubation


Tekrarlayan Entübasyon Gerektiren Akut Solunum Yetmezliği İle Seyreden Vokal Kord Disfonksiyonu

Ayşegül Tomruk Erdem1, Figen Atalay2, Fikret Çınar3, Müge Meltem Tor2
1İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Çorum
2Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ad, Zonguldak
3Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Ad, Zonguldak

Vokal kord disfonksiyonu, laringeal wheezing ya da laringeal astım olarak da bilinen bozukluk, vokal kordların inspiryum süresince paradoksal olarak kapanıp, obstrüktif hava yolu semptomlarına yol açması ile karakterizedir. Mekanizma tam olarak bilinmemekle birlikte psikojenik faktörlerin ön planda sorumlu olduğu düşünülmektedir. Hastalığın şiddeti hafif dispneden entübasyon ya da trakeostomi gerektiren solunum yetmezliğine kadar değişir. Wheezing, stridor ve nefes darlığı tipik bulgulardandır. Hastalığın tanısı semptomatik dönemde yapılan laringoskopi ile vokal kordların paradoksal hareketinin gözlenmesi ile konulur. Bu olgu sunumunda, acil servise entübasyon gerektiren akut solunum yetmezliği ile başvuran, takiplerinde 3 kez daha entübe edilen, daha sonra vokal kord disfonksiyonu tanısı konularak lazer kordotomi ile tedavi edilen 70 yaşında bayan hasta tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Vokal kord disfonksiyonu, solunum yetmezliği, tekrarlayan entübasyon


Ayşegül Tomruk Erdem, Figen Atalay, Fikret Çınar, Müge Meltem Tor. Vocal Cord Dysfunction With Acute Respiratory Failure that Required Repeated Intubation. . 2014; 3(1): 6-10

Corresponding Author: Ayşegül Tomruk Erdem, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar