. 2017; 4(1): 22-28 | DOI: 10.14744/nci.2017.82787  

Geriatrik olgularda serum vitamin B12 düzeyleri ve kırılganlık ilişkisi

Özge Dokuzlar1, Pınar Soysal2, Ahmet Turan Işık3
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Geriatri Bilim Dalı, İzmir, Türkiye
2Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Geriatri Merkezi, Kayseri, Türkiye
3Yaşlanan Beyin Ve Demans Merkezi,Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Geriatri Bilim Dalı, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kırılganlık geriatrik olgularda tekrarlayan düşmeler, kırıklar, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılık, kognitif yetersizlik, hastaneye yatış, bakım evine yerleştirilme ve ölüm oranlarında artış ile ilişkilidir. Etyolojide malnutrisyonun en önemli faktörlerden biri olmasına rağmen, mikronütrientlerin rolü net değildir. Bu çalışmanın amacı, geriatrik olgularda çok sayıda geriatrik sendromla ilişkisi olduğu gösterilmiş olan vitamin B12’nin kırılganlık ile ilişkisini araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Geriatri kliniğine ayaktan başvuran ve ayrıntılı geriatrik değerlendirme yapılan 335 hasta çalışmaya dahil edildi ve tüm hastalar kırılganlık için hem FRAİL hem de FRİED kriterleri ile değerlendirildi. Serum vitamin B12 düzeyi 400 pg/ml’nin altı vitamin B12 eksikliği olarak kabul edilmiştir.
BULGULAR: 335 hastadan 88‘ine (%26,3) kırılgan, 156’sına (%46,6) kırılganlık adayı tanısı koyulmuş ve kontrol grubu da 91 (%27,2) kişi olarak saptanmıştır. Her üç grup karşılaştırıldığında kırılgan olan grupta yaş ortalamasının yüksek, eğitim düzeylerinin düşük olduğu saptandı (p<0,001); üriner inkontinans, denge bozukluğu, tekrarlayan düşme, uyku bozukluğu, unutkanlık, kronik ağrı ve konstipasyon yakınmasının daha sık olduğu görüldü (p<0,05). Gruplar arasında albümin ve 25-Hidroksi vitamin D düzeyleri kırılganlık arttıkça azalmaktaydı (p<0,05), ancak vitamin B12 düzeyi açısından fark yoktu (p>0,05). Hastalar vitamin B12 düzeyi 400 pg/ml’nin altında ve üstünde olanlar şeklinde iki gruba ayrılıp; hem Frail ve Fried kriterlerinin alt parametreleri açısından karşılaştırıldığında, hem de bu kriterlere göre kırılganlık durumlarına bakıldığında gruplar arasında anlamlı fark görülmedi (p>0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu bulgular, vitamin B12 eksikliğinin geriatrik olgularda kırılganlıkla ilişkili olmadığını göstermektedir. Ancak, bu ilişkinin net olarak aydınlatılabilmesi için, longitudinal çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: mikronütrient, kırılganlık, vitamin B12, yaşlı


Association between serum vitamin B12 level and frailty in older adults

Özge Dokuzlar1, Pınar Soysal2, Ahmet Turan Işık3
1Department Of Geriatric Medicine, Dokuz Eylul University, Faculty Of Medicine, Izmir, Turkey
2Department of Geriatric Medicine, Kayseri Training and Research Hospital, Kayseri, Turkey
3Center for Aging Brain and Dementia, Department of Geriatric Medicine, Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Izmir, Turkey

INTRODUCTION: Frailty is associated with recurrent falls, fractures, limitation of daily living activities, cognitive impairment, increase in hospitalization, placement in nursing home, and mortality rate in older adults. Although malnutrition is one of the most important etiological factors, role of micronutrients is unclear. The aim of this study was to investigate association between frailty and vitamin B12, which has been demonstrated to be related to numerous geriatric syndromes.
METHODS: Total of 335 patients who presented at geriatric outpatient clinic and underwent comprehensive geriatric assessment were included in this study. All patients were evaluated with both Fatigue, Resistance, Ambulation, Illnesses, and Loss of Weight (FRAIL) scale and Fried criteria for frailty. Vitamin B12 deficiency was defined as serum vitamin B12 level of less than 400 pg/mL.
RESULTS: In total of 335 patients, 88 (26.3%) were assessed as frail, 156 (46.6%) were prefrail, and 91 (27.2%) were robust. When the 3 groups were compared, it was found that patients in frail group had highest average age and lowest education level (p<0.001) and that complaints of urinary incontinence, balance disorders, recurrent falls, sleep disorders, amnesia, chronic pain, and constipation were more frequent in this group (p<0.05). Albumin and 25-hydroxy vitamin D levels decreased as frailty level increased (p<0.05), but no association between vitamin B12 levels and frailty was found. Patients were divided into 2 groups: vitamin B12 level above and below 400 pg/mL. Groups were then compared in terms of subparameters of both the FRAIL and Fried criteria, and no significant difference between groups was found (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Results of this study determined no association between vitamin B12 level and frailty in geriatric population; however, longitudinal studies are needed to clarify relationship.

Keywords: Frailty, micronutrient, older adult, vitamin B12.


Özge Dokuzlar, Pınar Soysal, Ahmet Turan Işık. Association between serum vitamin B12 level and frailty in older adults. . 2017; 4(1): 22-28

Sorumlu Yazar: Ahmet Turan Işık, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar