. 2022; 31(2): 104-113

The Prognostic Value of 18F-FDG PET/CT Metabolic Parameters in Predicting Treatment Response Before EGFR TKI Treatment in Patients with Advanced Lung Adenocarcinoma

Nurşin Agüloğlu1, Murat Akyol2, Halil Komek3, Nuran Katgı4
1İzmir SBU Dr. Suat Seren Chest Diseases and Surgery Hospital Nuclear Medicine Dept.
2İzmir Bakırçay University Medical Oncology Dept.
3Diyarbakır Gazi Yaşargil Research Hospital Nuclear Medicine Dept.
4İzmir SBU Dr. Suat Seren Chest Diseases and Surgery Hospital Chest Diseases Dept.

INTRODUCTION: The present study makes a retrospective examination of exploring the prognostic value of 18F-FDG PET/CT (18F-fluorodeoxyglucose Positron Emission Tomography)-related metabolic-volumetric variables, nutritional status, and immune and inflammatory markers on progression-free survival (PFS) and overall survival (OS) in advanced adenocarcinoma patients with positive epidermal growth factor receptor (EGFR) mutations undergoing EGFR tyrosine kinase inhibitor (EGFR TKI) therapy.
METHODS: A retrospective examination was made of patients diagnosed with lung adenocarcinoma who underwent 18F-FDG PET/CT imaging for staging a maximum 4 weeks prior to starting treatment, between January 2015 and July 2020. Included in the study were 68 patients identified histopathologically to have locally advanced/metastatic EGFR mutation-positive adenocarcinoma, and who underwent EGFR TKI therapy. The laboratory data of the patients, obtained 15 days prior to the imaging performed for PET/CT staging, were evaluated.
RESULTS: Metabolic tumor volume (MTV), modified Glasgow Prognostic Score (mGPS) and locally advanced disease were identified as independent prognostic parameters for PFS (p=0.004, p=0.029, p=0.016, respectively). A Univariate Cox regression analysis revealed Alb/ALP and tumor size to be significant parameters for prognosis (p=0.033, p=0.043, respectively). A Multivariate Cox regression analysis revealed that none of the parameters were predictive for OS.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The parameters of FDG PET/CT, especially the volumetric parameters, were found to be strong prognostic factors with statistical significance for the prediction of PFS. We believe that these parameters are important prognostic markers that should be evaluated together in the management and follow-up of patients with EGFR mutation-positive adenocarcinoma.

Keywords: 18F-FDG PET/CT, lung cancer, adenocarcinoma, EGFR, progression free survival, overall survival


İlerlemiş Akciğer Adenokarsinomu Olan Hastalarda EGFR TKI Tedavisi Öncesi Tedavi Yanıtını Öngörmede 18F-FDG PET/BT Metabolik Parametrelerinin Prognostik Değeri

Nurşin Agüloğlu1, Murat Akyol2, Halil Komek3, Nuran Katgı4
1İzmir SBU Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü
2İzmir Bakırçay Üniversitesi Medikal onkoloji A.D
3Diyarbakır Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü
4İzmir SBU Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda, EGFR tirozin kinaz inhibitörü (EGFR TKI) tedavisi gören pozitif epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) mutasyonları olan ileri adenokarsinom hastalarında progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) üzerindeki 18F-FDG PET/CT (18F florodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografisi) ile ilişkili metabolik-hacimsel değişkenlerin, nutrisyonel durumunun ve immün ve inflamasyon belirteçlerin prognostik değerini retrospektif bir incelemesini yapmaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2015 ile Temmuz 2020 tarihleri arasında KHDAK tanısı alan ve tedavi almadan en fazla 4 hafta önce evreleme için 18F-FDG PET / CT görüntülemesi yapılan hastalar geriye dönük olarak incelendi. Histopatolojik olarak adenokarsinom EGFR mutasyonu saptanan lokal ileri/metastatik TKI tedavisi alan 68 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların PET/BT evrelemesi için yapılan görüntülemeden 15 gün önce alınan laboratuvar verileri değerlendirildi.
BULGULAR: Metabolik tümör hacmi (MTV), modifiye Glasgow Prognostik Skoru (mGPS) ve lokal ileri hastalık, PFS için bağımsız prognostik parametreler olarak tanımlandı (sırasıyla p=0.004, p=0.029, p=0.016). Tek değişkenli Cox regresyon analizi, Alb/ALP ve tümör boyutunun prognoz için önemli parametreler olduğunu ortaya koydu (sırasıyla p=0.033, p=0.043). Çok Değişkenli Cox regresyon analizi, hiçbir parametrenin OS için öngörücü olmadığını gösterdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: FDG PET/CT parametreleri, özellikle volümetrik parametreler, PFS'nin öngörülmesi için istatistiksel anlamlılığı olan güçlü prognostik faktörler olarak bulundu. Bu parametrelerin EGFR mutasyon pozitif adenokarsinomlu hastaların yönetimi ve takibinde birlikte değerlendirilmesi gereken önemli prognostik belirteçler olduğuna inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler: 18F-FDG PET/BT, akciğer kanseri, EGFR, progresyonsuz sağkalım, genel sağkalım


Nurşin Agüloğlu, Murat Akyol, Halil Komek, Nuran Katgı. The Prognostic Value of 18F-FDG PET/CT Metabolic Parameters in Predicting Treatment Response Before EGFR TKI Treatment in Patients with Advanced Lung Adenocarcinoma. . 2022; 31(2): 104-113

Corresponding Author: Nurşin Agüloğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar