. 2018; 34(2): 116-119 | DOI: 10.5222/otd.2018.89106  

Diabetik Maküler Ödem Hastalarında Sert Eksuda Varlığının Anti-VEBF Tedavide Prognoza Etkisi

Alper Halil Bayat, Akın Çakır, Selim Bölükbaşı, Burak Erden, Mustafa Nuri Elçioğlu
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Diyabetik maküler ödemde (DMÖ) sert eksuda varlığının anti-vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEBF) tedavisinde prognoza olan etkisini araştırmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Diyabetik maküler ödem nedeniyle intravitreal anti-VEBF tedavisi alan 80 hastanın 80 gözü geriye dönük olarak çalışıldı. Hastalar en az 3 doz anti-VEBF tedavisi almışlardı. Hastaların enjeksiyon öncesi ve tedavi sonundaki optik koherans tomografi (OKT) verileri not edildi. Sert eksuda varlığının merkezi maküler kalınlıktaki (MMK) ve en iyi düzeltilmiş görme keskinliğindeki (EİDGK) değişime olan etkisi araştırıldı.
BULGULAR: Hastaların tanı anındaki ortalama MMK’ları 415±95 mikrometre (µm) olarak saptandı. İlk EİDGK’ları 0.67±0.52 logMAR bulundu. Ortalama enjeksiyon sayıları 4.1±1.6 idi. Hastaların %35’inde sert eksuda varlığı izlendi. Hastaların EİDGK kazanımları ile başlangıç EİDGK, ilk MMK ve sert eksuda olmaması istatiksel olarak anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur (sırasıyla p<0.001, p<0.05 ve p<0.05). Hastaların MMK’larındaki azalmalar ilk MMK ve ilk EİDGK ile istatiksel olarak anlamlı derecede ilişkili bulunup sert eksuda varlığının MMK’daki azalmalarla istatiksel olarak anlamlı bir ilişkisi olmadığı saptanmıştır(sırasıyla p<0.001, p<0.05 ve p>0.05). Regresyon analizinde EİDGK kazanımları ilk EİDGK ve daha sonra sert eksuda oluşmasıyla ilişkili olduğu saptanmıştır. Merkezi makula kalınlığındaki azalmalar ise yalnızca ilk MMK ile ilişkili saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Diyabetik makula ödeminde anti-VEBF tedavi yanıtında EİDGK kazanımları ile ilk EİDGK ve başlangıçta sert eksuda bulunmaması ve MMK’daki azalmalar ilk MMK ile istatiksel olarak anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Diabetic maküler ödem, anti-VEBF tedavi, eksuda, merkezi maküler kalınlık


The Effect of Presence of Hard Exudates on Visual and Anatomical Outcomes in Diabetic Macular Edema

Alper Halil Bayat, Akın Çakır, Selim Bölükbaşı, Burak Erden, Mustafa Nuri Elçioğlu
Eye Clinic, Okmeydani Research & Traning Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: To evaluate the effect of the initial status of hard exudates on visual and anatomical outcomes in diabetic macular edema (DME) following intravitreal antivascular endothelial growth factor (anti-VEGF) treatment.
METHODS: In this retrospective study, 80 eyes of 80 patients who treated with anti-VEGF due to DME were examined. All of the patients underwent at least three anti-VEGF treatment. The baseline, follow-up and last visit optical coherence tomography parameters and best-corrected visual acuity (BCVA) were all noted.
RESULTS: The mean baseline central macular thickness (CMT) was 415±95 µm and mean baseline BCVA was 0.67±0.52 LogMAR. Average number of injections was 4.1±1.6. %35 of patients had exudates before the treatment. The improvement in BCVA was correlated with initial BCVA, initial CMT and absence of exudates and this correlations were statically significant (p=0.000,p=0.030 and p=0.047 respectively). The improvement in CMT was statically significant correlated with initial CMT and initial BCVA, however presence of hard exudates did not effect CMT improvement (p=0.000,p=0.016 and p=0.214 respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although the presence of exudates was found to be a negative predictor for visual outcomes, it did not have any effects on anatomical outcomes in patients with DME under anti-VEGF treatment.

Keywords: Diabetic macular edema, anti-VEGF treatment, exudates, central macular thickness


Alper Halil Bayat, Akın Çakır, Selim Bölükbaşı, Burak Erden, Mustafa Nuri Elçioğlu. The Effect of Presence of Hard Exudates on Visual and Anatomical Outcomes in Diabetic Macular Edema. . 2018; 34(2): 116-119

Sorumlu Yazar: Alper Halil Bayat, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar