. 2013; 29(3): 135-142 | DOI: 10.5222/otd.2013.135  

Major Karaciğer Rezeksiyonunda ERAS Protokolü

Özlem Öndeş Bayar1, Refik Bademci3, Ulaş Sözener2, Acar Tüzüner1, Kaan Karayalçın1
1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara
2Medicana International Ankara Hastanesi, Genel Cerrahi, Ankara
3Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği, Siirt

AMAÇ: Cerrahi uygulamalar ve anestezi tekniklerindeki büyük ilerlemeler mortalitede azalmaya neden olmasına rağmen elektif şartlarda ameliyata alınan hastalarda uzamış hastanede kalış süresi ve postoperatif morbidite hala sorun olarak görülmektedir. Bu durum klinik bakım standartlarının ve postoperatif stratejilerin gözden geçirilmesine neden olmuş ve cerrahi kliniklerinde perioperatif bakımın iyileştirilmesine bir yaklaşım olarak cerrahiden sonra hızlandırılmış toparlanma (Enhanced Recovery After Surgery, ERAS) protokolü, ya da diğer adı ile hızlandırılmış cerrahi (Fast Track Surgery, FTS) programları geliştirilerek majör cerrahilerde de başarılı bir şekilde uygulanabileceği gösterilmiştir. ERAS protokolü uygulanan hastalarda organ disfonksiyonunun ve morbiditenin azaldığı, hastaneden erken taburcu oldukları daha önce yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Biz de majör karaciğer rezeksiyonu yapılan hastalarda ERAS protokolü uygulaması hakkında yurt dışında az sayıda, Türkiye’de ise hiç çalışma bulunmadığından, majör karaciğer rezeksiyonu yapılan hastalarda ERAS protokolü uygulaması ile hastaların hastanede kalış süresinin kısaldığını ortaya koymayı amaçladık.
YÖNTEMLER: Çalışmamızda majör karaciğer rezeksiyonu planlanan 40 hastanın, 20’sine klasik bakım yöntemleri (kontrol grubu), 20’sine ise ERAS protokolü uygulayarak hastanede kalış sürelerini karşılaştırdık. Ayrıca, idrar sondası çekme zamanları, sulu ve katı gıdaya başlama zamanları, ameliyat sonrası erken mobilizasyon zamanı, ameliyat öncesi hareketliliğe ulaşma zamanları da karşılaştırıldı.
BULGULAR: Kontrol ve ERAS gruplarındaki hastalar hastanede kalış süreleri açısından karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptandı. Kontrol ve ERAS gruplarındaki hastaların ortalama hastanede kalış süresi sırasıyla 11.4±2.84 gün ve 5.5±1.4 gün olarak hesaplandı (p<0.001).
SONUÇ: Majör karaciğer rezeksiyonu ile beraber ERAS protokolü uygulanan hastaların hastanede kalış sürelerinin kısaldığı görülmüştür. Çalışmamızın daha önce ERAS protokolü uygulanan çalışmaların sonuçları ile örtüştüğü görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Karaciğer rezeksiyonu, hızlandırılmış cerrahi, cerrahiden sonra hızlandırılmış toparlanma.


ERAS Protocol in Major Liver Resection

Özlem Öndeş Bayar1, Refik Bademci3, Ulaş Sözener2, Acar Tüzüner1, Kaan Karayalçın1
1Department Of General Surgery, Ankara University School Of Medicine, Ankara
2Medicana Internationa Ankara Hospital, General Surgery Department, Ankara
3Ministry Of Health Of The State Hospital, General Surgery Department, Siirt

OBJECTIVE: Although advances in surgical applications and anesthesia techniques have led to a reduction in mortality, hospitalization time and postoperative morbidity are still troublesome in patients undergoing major liver resection. Therefore, clinical care standards and postoperative strategies were revised. As an approach, perioperative care, Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol or so called Fast Track Surgery (FTS) programs are evolved and shown that they could be applied successfully. It was shown that organ dysfunction and morbidity and hospitalization time were reduced in patients who were applied ERAS protocol. In this study, we aimed to show reduced hospitalization time in patients who underwent major liver resection together with ERAS protocol.
METHODS: Forty patients included in this study, were divided in two groups: Control group (n=20) and ERAS protocol group (n=20). Two groups were compared regarding the hospitalization time. Besides, urinary catheter removal time, postoperative time to liquids and solid diet, mobilization, and time to return to daily activities were also assessed.
RESULTS: Control group and ERAS group were found to be significantly different in terms of hospitalization time. The mean hospitalization time was 11.4±2.84 days in the control group and 5.5±1.4 days in the ERAS group (p<0.001).
CONCLUSION: Similar to the studies which applied ERAS protocol in the literature, it was shown that hospitalization time was reduced when ERAS protocol was used together with major liver resection.

Keywords: Hepatectomy, fast track surgery, enhanced recovery after surgery.


Özlem Öndeş Bayar, Refik Bademci, Ulaş Sözener, Acar Tüzüner, Kaan Karayalçın. ERAS Protocol in Major Liver Resection. . 2013; 29(3): 135-142

Sorumlu Yazar: Özlem Öndeş Bayar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar