. 2017; 33(1): 40-47 | DOI: 10.5222/otd.2017.040  

Yüksek Kinetik Enerjili Ateşli Silah Yaralanmalarında Yara Balistiği ve Cerrahi Tedaviye Yansımaları

Mustafa Tahir Özer
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Ankara

Ateşli silah yaralanmalarında yüksek kinetik enerjili ve düşük kinetik enerjili silahlar arasında doku tahribatı oluşturma gücü çok farklı olduğu için bu iki tip yaralanma arasında tedavi prensiplerinde de farklılıklar vardır. Yüksek kinetik enerjili silahlarda yaralanma sırasında oluşan geçici yara boşluğu ( temporary cavitation) bu tip yaralanmaların çok daha tahripkar olmasının temel sebebidir. Geçici yara boşluğu içinde kalan organlar ilk eksplorasyonda fark edilemeyen ve saatler içinde ortaya çıkan geç etkiler nedeniyle hasarlanır ve buna bağlı pek çok komplikasyon ortaya çıkar. Bu derlemede bu tip hasarlanmanın oluş mekanizmaları ortaya konarak gerçek hastalar üzerinden dikkat edilmesi gereken hususlar tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Yüksek kinetik enerjili ateşli silah yaralanmaları, yara balistiği, geçici kavite


Wound Ballistic of Gunshot Injuries with High Kinetic Energy and Reflections to the Surgical Treatment

Mustafa Tahir Özer
University of Health Sciences Gulhane Faculty of Medicine ANKARA

There are differences on the treatment principals of gunshot injuries between high kinetic energy and low kinetic energy because tissue destruction power is different. Temporary cavitation is created by guns with high kinetic energy and is cause of destructive of this kind of injuries. Organs which are in the temporary cavitation are injured because of late effects unnoticeable and occured in hours during first exploration. And occured lots of complications. Mechanisms of this kind of injuries and some issues which are important will be discussed with actual patients.

Keywords: Gunshot Injuries with High Kinetic Energy, Wund ballistics, temporary cavitation


Mustafa Tahir Özer. Wound Ballistic of Gunshot Injuries with High Kinetic Energy and Reflections to the Surgical Treatment. . 2017; 33(1): 40-47

Sorumlu Yazar: Mustafa Tahir Özer, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar