. 2017; 33(3): 139-143 | DOI: 10.5222/otd.2017.1112  

Dudak kanserlerine klinik yaklaşımımız, cerrahi ve rekonstrüksiyon prensipleri

Arzu Karaman Koç, Harun Acıpayam, Hasan Emre Koçak, Wesam Mohammad Alakhras, Yakup Yegin, Fatma Tülin Kayhan
Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniği, Istanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Dudak kanserleri oral kavite’nin en sık görülen kanseri olup, oral kavite kanserlerinin %25-30’unu oluşturur ve kutanöz kanserlerden sonra baş boyun bölgesinde en sık görülen ikinci kanserlerdir. Bu çalışmanın amacı; dudak kanserli olgularımızda uygulanan cerrahi tedavi prosedürleri, fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar, tedavi başarısı ve takiplerde karşılaşabileceğimiz zorlukları güncel ve ilgili literatür eşliğinde tartışmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif klinik çalışma
BULGULAR: Çalışmaya 20 hasta dahil edildi. 7 hasta evre 1 (T1N0M0), 6 hasta evre2 (T2N0M0), 7 hasta evre3 ( 1 hasta;T1N1M0, 6 hasta; T2N1M0) idi. Bütün hastalara primer cerrahinin yanında boyun diseksiyonu da yapılmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: N0 boyunlara profilaktik boyun diseksiyonu yapılmıştır. T1 tümörlerde 5 yıllık hastalıksız sağkalım %100 olarak bulunmuştur. Oluşan defekt rejyonel flepler ile rekonstrukte edilmiştir. Kozmetik ve fonksiyonel olarak başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: boyun diseksiyonu, dudak kanseri, rekonstruksiyon


Our clinical approach to lip cancer; surgery and reconstruction principles

Arzu Karaman Koç, Harun Acıpayam, Hasan Emre Koçak, Wesam Mohammad Alakhras, Yakup Yegin, Fatma Tülin Kayhan
Department Of Otolaryngology, Head And Neck Surgery, Bakirkoy Dr Sadi Konuk Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Lip cancers, the most common cancer of the oral cavity, constitute 25-30% of oral cavity cancers are the second most common cancer in the head and neck area after cutaneous cancers. The purpose of this work is to evaluate lip surgery procedures in our cancer patients, functional and cosmetic results, treatment success and difficulties we may encounter and to discussions with current and relevant literature.
METHODS: A retrospective clinical study
RESULTS: 20 patients were included in the study. 7 patients were at stage 1 (T1N0M0), 6 patients were at stage 2 (T2N0M0) and 7 patients were at stage 3 (1 patient; T1N1M0, 6 patients, T2N1M0), respectively. All the patients underwent primary surgery in addition to neck dissection.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Prophylactic neck dissection is performed in all patients without lymph node metastasis. 5-year disease-free survival rate was 100% in patients with T1 tumor. The skin defects were reconstructed with appropriate regional flaps. Cosmetic and functionally successful results were obtained.

Keywords: neck dissection, lip cancer, reconstruction


Arzu Karaman Koç, Harun Acıpayam, Hasan Emre Koçak, Wesam Mohammad Alakhras, Yakup Yegin, Fatma Tülin Kayhan. Our clinical approach to lip cancer; surgery and reconstruction principles. . 2017; 33(3): 139-143

Sorumlu Yazar: Harun Acıpayam, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar