. 2017; 33(4): 181-187 | DOI: 10.5222/otd.2017.1098  

Velofaringeal yetmezlik nedeniyle faringeal flep cerrahisi geçirmiş hastalara uygulanan flep ayrılması sonrasında konuşma sonuçları etkilenmekte midir?

Mert Çalış1, Gökhan Sert1, Mehtap Öztürk2, Rıza Önder Günaydın3, Maviş Emel Kulak Kayıkçı2, Figen Özgür1
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı,Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesi,Ankara
3Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Yarık damak onarımına ikincil velofaringeal yetmezlik gelişen hastalarda günümüzde en sık başvurulan cerrahi tedavi faringeal flep prosedürüdür. Bu çalışmanın amacı gelişen obstrüktif sorunlarla faringeal flep ayrılması gereken hastaların preoperatif ve postoperatif konuşma sonuçlarının karşılaştırılarak flep ayrılmasının elde edilen konuşma kazanımlarını ne kadar etkilediğini ortaya koymaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Damak onarımına ikincil gelişen velofaringeal yetmezlik tedavisi amacıyla superior bazlı faringeal flep cerrahisi ile tedavi edilmiş ancak geç dönemde sebat eden obstrüktif yakınmalar nedeniyle flep ayrılması cerrahisi geçirmiş olan 9 hasta çalışmaya dahil edildi. Konuşma sonuçlarının objektif bulgularla değerlendirilmesi amacıyla postoperatif fiberoptik endoskop ile velofaringeal hareketlilik ve kapanma durumu anatomik olarak değerlendirilirken, nazometre ile foneme spesifik nazalans değerlerinin işlem öncesi ve sonrası değişimi karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: Çalışma kapsamında değerlendirilen 9 hastanın 5 i (%55.5) kadın 4 ü (%44.5) erkek idi. Flep ayrılması geçiren kadın hastaların ortalama yaşı 22,25±8,22, erkeklerin ortalama yaşı 15,20±12,89 olarak tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan hastaların faringeal flep cerrahisi sonrası flep ayrılmasına kadar geçen sürede ortalama takip süreleri 17,11±4,01 ay olarak belirlenmiştir. Preoperatif ve postoperative nazalans skorları arasındaki farklar değerlendirildiğinde flep ayrılması ile herhangi bir hece grubunun seslendirilmesinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (tüm hece gruplarında p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Obstrüktif yakınmalar nedeniyle geç dönemde gerçekleştirilecek faringeal flep ayrılması işlemi konuşma sonuçlarını olumsuz etkilememektedir. Bu konuda ve flep ayrılması ile eş seanslı olarak damak uzatma işlemlerinin gereksinimine yönelik daha geniş hasta serileriyle, ek çalışmalar yapılması önemli katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: konuşma bozuklukları, velofaringeal yetmezlik, yarık damak


Does division of pharyngeal flap operated for correction of velopharyngeal insufficiency affects speech results?

Mert Çalış1, Gökhan Sert1, Mehtap Öztürk2, Rıza Önder Günaydın3, Maviş Emel Kulak Kayıkçı2, Figen Özgür1
1Department of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery, Hacettepe University, Ankara
2Audiology and Speech Pathology Unit, Department of Otolaryngology, Hacettepe University, Ankara
3Department of Otolaryngology, Hacettepe University, Ankara

INTRODUCTION: The first line treatment in correction of velopharyngeal insufficiency secondary to cleft palate repair is currently the pharyngeal flap procedure. The aim of this study is to demonstrate if the speech results are effected from the pharyngeal flap division applied to patients with obstructive complaints comparing the preoperative and postoperative speech results.
METHODS: 9 patients operated with superior based pharyngeal flap for correction of velopharyngeal insufficiency secondary to cleft palate repair were included in the study. In order to evaluate the speech results using objective criteria, postoperative motility and closure of the velopharyngeal unit was examined with nasopharyngoscope and preoperative and postoperative nasalance scores specific to certain phonemes were compared.
RESULTS: 5 patients (55.5%) included in the study were female whereas 4 of them (44.5%) were male. The mean age of the female patients operated for flap division was 22,25±8,22, and it was 15,20±12,89 years for male patients. The mean follow up patients from the pharyngeal flap surgery to division was 17,11±4,01 months. Comparison of the preoperative and postoperative nasalance scores of the patients did not demonstrate significant results (p>0.05 for all syllables).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Division of pharyngeal flap in the long term in respect to relief of obstructive complaints appears not to affect the speech results. Further studies related with this issue and necessity of simultaneous palatal lengthening procedures for optimizing the results would make great contribution.

Keywords: cleft palate, speech disorders, velopharyngeal insufficiency


Mert Çalış, Gökhan Sert, Mehtap Öztürk, Rıza Önder Günaydın, Maviş Emel Kulak Kayıkçı, Figen Özgür. Does division of pharyngeal flap operated for correction of velopharyngeal insufficiency affects speech results?. . 2017; 33(4): 181-187

Sorumlu Yazar: Mert Çalış, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar