. 2018; 34(2): 109-115 | DOI: 10.5222/otd.2018.58751  

Klinik Non-Metastatik Renal Hücreli Kanserde Trombosit/Lenfosit Oranı Bağımsız Prognostik Bir Faktördür

Lütfi Canat1, Samir Agalarov1, Fatih Akkaş2, Hasan Anıl Atalay1, İlter Alkan1, Süleyman Sami Çakır1, Fatih Altunrende1, Alper Ötünçtemur1
1Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
2Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Operasyon öncesi trombosit/lenfosit oranı (TLO)’nın klinik non-metastatik renal hücreli kanser (RHK)’de prognostik öneminin araştırılması planlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: RHK nedeniyle 2006 ve 2015 yılları arasında radikal veya parsiyel nefrektomi geçiren 298 hastanın retrospektif analizi yapıldı. TLO için optimal kestirim değeri “receiver operating curve” (ROC) analizi ile hesaplandı. TLO’nun prognostik önemi; Kaplan-Meier eğrileri, tek değişkenli ve çok değişkenli Cox regresyon modelleri ile değerlendirildi.
BULGULAR: TLO için ROC analizi ile optimal kestirim noktası 200 (AUC=0.715; sensitivite, %52,4; spesifite, %90,6) idi ve yükselen TLO daha kötü kanser spesifik sağkalım (KSS) ile anlamlı olarak ilişkili bulundu. Çok değişkenli analiz ile yükselen TLO’nun KSS için bağımsız bir risk faktörü olduğu gösterildi (HR, 3,460; 95% CI, 1,691-7.081; p=0,001). Ayrıca yüksek TLO’nun agresif tümör davranışı ile anlamlı ilişkisi olduğu gösterildi. Altgrup analizine göre yükselen TLO’nun hem clear cell hem de non-clear cell RHK’de KSS ile anlamlı ilişkisi saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Klinik lokalize clear cell ve non-clear cell RHK’de küratif amaçlı yapılan tedaviler sonrası TLO, KSS için bağımsız prognostik bir faktördür. TLO, lokalize RHK ile ilişkili klinik çalışmaların dizaynında ve risk sınıflamasında anlamlı bir katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Lenfositler, prognoz, renal hücreli kanser, survi, trombositler


Platelet-to-Lymphocyte Ratio is an Independent Prognostic Factor in Clinically Non-Metastatic Renal Cell Carcinoma

Lütfi Canat1, Samir Agalarov1, Fatih Akkaş2, Hasan Anıl Atalay1, İlter Alkan1, Süleyman Sami Çakır1, Fatih Altunrende1, Alper Ötünçtemur1
1Okmeydanı Training And Research Hospital, Urology Department, Istanbul
2Bakırköy Dr Sadi Konuk Training And Research Hospital, Urology Department, Istanbul

INTRODUCTION: We aimed to investigate the prognostic significance of the preoperative platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) in a cohort of clinically non-metastatic renal cell carcinoma (RCC).
METHODS: We evaluated a retrospective analysis of 298 patients who underwent radical or partial nephrectomy for RCC between 2006 and 2015. The optimal cutoff value for the PLR was calculated using receiver operating curce (ROC) analysis. The prognostic value of PLR was determined by Kaplan-Meier curve, univariable and multivariable Cox regression models.
RESULTS: The optimal cut-off level was 200 (AUC=0.715; sensitivity, 52.4%; specificity, 90.6%) for PLR by ROC curve analysis and elevated PLR was significantly correlated with worse cancer-specific survival (CSS). Multivariable analysis showed that elevated PLR was an independent risk factor for CSS (HR, 3.460; 95% CI, 1.691-7.081; p=0.001). A high PLR was also significantly correlated with aggressive tumor behaviors. Subgroup analysis revealed significant associations of the elevated PLR on CSS for both clear cell and non-clear cell RCC types (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The PLR is an independent prognostic factor for CSS after treatment with curative intent for clinically localized clear cell and non-clear cell RCC. PLR may provide a significant adjunct for clinical trial design and risk stratifying patients for localized RCC.

Keywords: Lymphocytes, platelets, prognosis, renal cell carcinoma, survival


Lütfi Canat, Samir Agalarov, Fatih Akkaş, Hasan Anıl Atalay, İlter Alkan, Süleyman Sami Çakır, Fatih Altunrende, Alper Ötünçtemur. Platelet-to-Lymphocyte Ratio is an Independent Prognostic Factor in Clinically Non-Metastatic Renal Cell Carcinoma. . 2018; 34(2): 109-115

Sorumlu Yazar: Lütfi Canat, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar