. 2017; 33(2): 87-92 | DOI: 10.5222/otd.2017.1102  

Tubo-ovaryan Abselerde Farklı Yönetim Şekilleri: Üçüncü Basamak Hastane Deneyimi

Hale Göksever Çelik1, Engin Çelik2, Cenk Yaşa2, Semra Yüksel1, Serdal Çelik2, Özlem Dural2, Hasan Cemal Ark1
1Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Istanbul
2Istanbul Üniversitesi Istanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Istanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Tubo-ovaryan abse çoğunlukla pelvik enflamatuar hastalığın bir sonucudur. Tubo-ovaryan abse fallopian tüpleri, overleri ve sıklıkla diğer çevre pelvik organları da içeren inflamatuar kitleyle karakterizedir. Tubo-ovaryan abse hızlıca tanı konulup yönetilmesi gereken ciddi hayatı tehdit eden bir durumdur. hikaye ve pelvik muayene tanının en önemli kısmını oluşturur. Cerrahi hem kesin tanı hem de tedavide özellikle de şüpheli abse rüptüründe veya postmenopozal bir kadında tubo-ovaryan abse bulgusu mevcudiyetinde gereklidir. Amacımız cerrahi ve medikal tedavi alan hastaların karakteristik özelliklerini karşılaştırmaktı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tubo-ovaryan abse tanısı olup hospitalize edilen ve medikal veya cerrahi olarak tedavi edilmiş 92 hastayı inceledik. 53 hasta opere edilerek, 39 hasta ise sadece antibiyotik alarak tedavi edilmişti.
BULGULAR: Cerrahi ile tedavi olan hastalar Grup 1, sadece medikal tedavi alan hastalar ise Grup 2 olarak adlandırıldı. Bu iki grubun ortalama değerleri karşılaştırıldığında parite, antibiyotik ve hospitalizasyon süresi arasında farklılık bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hangi hastanın hospitalize edilip cerrahi ve medikal tedavi kombinasyonuyla tedavi edileceği, hangi hastanın sadece antibiyotik alması gerektiğinin kararı çok önemlidir. Doğru karar morbiditeyi, yapışıklığı, radikal cerrahi gereksinimini ve overlere hasarı azaltarak hasta için yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: tubo-ovaryan abse, pelvik enflamatuar hastalık, salpenjektomi, salpingoooferektomi, abse drenajı


Different Management Options for Tubo-Ovarian Abscess: A Tertiary Referral Center Experience

Hale Göksever Çelik1, Engin Çelik2, Cenk Yaşa2, Semra Yüksel1, Serdal Çelik2, Özlem Dural2, Hasan Cemal Ark1
1Kanuni Sultan Suleyman Training And Research Hospital, Obstetrics And Gynecology, Istanbul
2Istanbul University Istanbul Medical School, Obstetrics And Gynecology, Istanbul

INTRODUCTION: Tubo-ovarian abscess (TOA) is mostly a consequence of pelvic inflammatory disease (PID). TOA is characterized by an inflammatory mass involving the fallopian tube, ovary and occasionally other adjacent pelvic organs.
TOA is a serious life-threatening condition that must be diagnosed and managed immediately. Complete history and pelvic examination includes the most important part of the diagnosis. Surgery is necessary for both definitive diagnosis and treatment of TOA especially suspicious abscess rupture or finding of a TOA in a postmenopausal woman.
Our objective was to compare characteristics of patients who undergo surgical treatment and medical treatment.

METHODS: We examined 92 patients with TOA that had been hospitalized and treated medically or surgically. 53 patients had underwent operation and 39 patients had taken only antibiotherapy.
RESULTS: When patients treated surgically are divided into 2 groups which were operated as salpengectomy/salpingooopherectomy and drainage, difference in mean values between these two groups were not observed except WBC count.
Patients underwent surgical treatment were called as Group 1 and taken only medical treatment are called as Group 2. When we compared mean values of patients between Group 1 and 2, parity, antibiotherapy duration and hospitalization period were found different.

DISCUSSION AND CONCLUSION: It’s very important to decide that which patient should be hospitalized and treated with combination of surgical methods and antibiotherapy or which patient should take with only antibiotherapy. Correct decision will be helpful for patient reducing morbidity, adhesions, need for radical surgery and harmful to ovaries.


Keywords: Tubo-ovarian abscess, pelvic inflammatory disease, salpengectomy, salpingooopherectomy, abscess drainage


Hale Göksever Çelik, Engin Çelik, Cenk Yaşa, Semra Yüksel, Serdal Çelik, Özlem Dural, Hasan Cemal Ark. Different Management Options for Tubo-Ovarian Abscess: A Tertiary Referral Center Experience. . 2017; 33(2): 87-92

Sorumlu Yazar: Hale Göksever Çelik, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar