. 2020; 36(1): 45-51

Endokrinopatiler karpal tünel sendromunda transvers karpal ligaman kalınlığında ve karpal tünel alanında değişikliğe neden olur mu?

Numan Karaarslan1, Abdullah Talha Şimşek1, Kadir Öznam2, Ahmet Murat Bülbül2
1Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, Tekirdağ
2İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Karpal tünel sendromu (KTS) el bileği manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkikinde, transvers karpal ligaman kalınlığı (TKL)’nin ve karpal tünel alan büyüklüğünün, klinik bulgular ve elektrofizyolojik değişikler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Prospektif olarak gerçekleştirilen bu araştırmada, KTS tanısı alan preoperatif olguların (n=40), el bilek MRG sonuçlarında, TKL’ye ait kalınlıklar ve karpal tünel alanı ölçümlendi. TKL kalınlığının ve karpal tünel alanının, diyabetes mellitus (DM) ve hipotirodi gibi endokrinopatiler ile değişim gösterip göstermediği, ayrıca, bu değişkenlerin, klinik bulgular ve elektrofizyolojik değişikler üzerine etkisi literatür eşliğinde değerlendirildi.
BULGULAR: TKL kalınlığının ve karpal tünel alanının, DM, hipotiroidi ve elektrofizyolojik değişikler arasında, istatistiksel olarak anlamlılık ifade etmediği görüldü (p>0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Endokrinopati birlikteliği olan ve olmayan KTS tanılı olgularda, karpal tünel alanı ve TKL kalınlığının karşılaştırıldığı kısıtlı araştırmalardan biri olan bu çalışmanın, çok merkezli, farklı ırktan insanları içerecek şekilde, olgu sayısının daha fazla olacağı, dizayna sahip araştırmalara gereksinim bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Diabetus mellitus, hipotiroidi, karpal tünel sendromu, transvers karpal ligaman.


Do endocrinopathies cause changes in transverse carpal ligament thickness and carpal tunnel area in carpal tunnel syndrome?

Numan Karaarslan1, Abdullah Talha Şimşek1, Kadir Öznam2, Ahmet Murat Bülbül2
1Namik Kemal University School of Medicine, Department of Neurosurgery, Tekirdag
2Istanbul Medipol University School of Medicine, Department of Orthopaedic and Traumatology, Istanbul

INTRODUCTION: The purpose of this study was to investigate the effect of transverse carpal ligament (TCL) thickness and the size of carpal tunnel area on clinical findings and electrophysiological changes through the wrist magnetic resonance imaging (MRI).
METHODS: In this prospective study, the thickness of the TCL and the carpal tunnel areas of preoperative cases diagnosed with CTS were measured via wrist MRI results. The effect of TCL thickness and carpal tunnel area on endocrinopathies such as diabetes mellitus (DM) and hypothyroidism and the effect of these variables on clinical findings and electrophysiologic changes were evaluated in the light of the literature.
RESULTS: TCL thickness and carpal tunnel area were not statistically significant among DM, hypothyroidism and electrophysiological changes (p> 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study include one of the limited researches comparing the carpal tunnel area and TKL thickness in cases with and without endocrinopathy CTS. However, there is a need for further researches that have a greater number of cases, including multi-centered, different-winged people.

Keywords: Carpal tunnel syndrome, diabetes mellitus, hypothyroidism, transverse carpal ligament


Numan Karaarslan, Abdullah Talha Şimşek, Kadir Öznam, Ahmet Murat Bülbül. Do endocrinopathies cause changes in transverse carpal ligament thickness and carpal tunnel area in carpal tunnel syndrome?. . 2020; 36(1): 45-51

Sorumlu Yazar: Numan Karaarslan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar