. 2014; 30(3): 146-152 | DOI: 10.5222/otd.2014.146  

Sezaryenlerde Genel ve Spinal Anestezinin Maternal Etkileri

Hasene Özçam1, Gönül Çimen1, Altan Var1, Ahmet Güldaş1, Cihangir Uzunçakmak2, Beysim Özcan3, Ramazan Özyurt1
1İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
2Fatih Sultan Mehmet Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
3İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği

AMAÇ: Sezaryen operasyonlarında anestezi seçimi önemlidir. Anne ve fetusun sağlığının devam ettirilebilmesi için en uygun yöntem seçilmelidir. Kliniğimizde spinal anestezi (SA) ve genel anestezi (GA) uygulanmakta olup, her iki yöntemin maternal etkilerini geriye dönük değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEMLER: Kliniğimizde 2012-2013 yılları arasında gerçekleştirilen sezaryen operasyonlarından 50 spinal, 50 genel anestezi uygulanmış, cerrahi operasyon ve sistemik hastalığı bulunmayan 100 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastaların demografik özellikleri, cerrahinin toplam süresi, fetusun doğumuna kadar geçen süre, operasyon öncesi ve sonrası hemogram değerleri, hastanede yatılan gün sayısı ve ile postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar kayıt edildi.
BULGULAR: Genel anestezi ve spinal anestezi uygulanan olgular arasında yaş, gravida, parite, fetusun doğumuna kadar geçen süre, hastanede yatılan gün sayısı ve komplikasyon oranı bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. Olguların %20’sinde postoperatif dönemde çeşitli komplikasyonlar gelişmiştir. Genel ve spinal anestezi uygulanan hastalar arasında komplikasyon oranı açısından anlamlı fark yoktur. Genel anestezi uygulanan olguların operasyon süreleri, spinal anestezi uygulanan olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir. Operasyon öncesi ve sonrası maternal hemoglobin ve hematokrit düşüşü, genel anestezi yapılan gebelerde, spinal anestezi yapılanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir.
SONUÇ: Sezaryen operasyonlarında spinal ve genel anestezinin fetusun doğumuna kadar geçen süre, hastanede yatılan gün sayısı, postoperatif komplikasyonlar açısından birbirlerine üstünlükleri yoktur. Ancak spinal anestezi kullanımı daha az kan kaybı ve daha kısa operasyon süreleri sağlamıştır. Özellikle maternal anemi ve uterin atoni riskinin daha fazla olduğu durumlarda spinal anestezi tercih edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Genel anestezi, Spinal anestezi


Maternal Effects of General and Spinal Anesthesia in Cesarean Sections

Hasene Özçam1, Gönül Çimen1, Altan Var1, Ahmet Güldaş1, Cihangir Uzunçakmak2, Beysim Özcan3, Ramazan Özyurt1
1İstanbul Education And Research Hospital Obstetrics And Gynecology Department
2Fatih Sultan Mehmet Education And Research Hospital Obstetrics And Gynecology Department
3İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Anesthesiology And Reanimation Department

OBJECTIVE: The choice of anesthesia in cesarean section is important. The most appropriate method for the maintenance of the health of the mother and the fetus must be selected. In our clinic, spinal anesthesia (SA) and general anesthesia (GA) has been applied. The effects of the two methods of maternal retrospectively to evaluate.
METHODS: The study performed between 2012-2013 cesarean delivery 50 spinal, 50 general anesthesia, had no surgery and systemic disease 100 patients were included in the study. Demographic data, duration of surgery, time to the birth of the fetus, preoperative and postoperative complete blood count, duration of hospitalization and postoperative complications were with recorded.
RESULTS: Patients who underwent general anesthesia and spinal anesthesia, age, gravida, parity, time to expulsion of the fetus, the number of days hospitalized days and complication rate observed no statistically significant difference. Various complications occurred in 20% of patients in the postoperative period. General and spinal anesthesia complication rate was not significantly different between patients. Duration of surgery in patients undergoing general anesthesia, spinal anesthesia was statistically significantly higher than in patients. Preoperative and postoperative hemoglobin and hematocrit decrease in maternal general anesthesia in pregnant women, a statistically significantly higher over those set spinal anesthesia.
CONCLUSION: The general and spinal anesthesia in cesarean section time to expulsion of the fetus, the number of hospitalized days, postoperative complications there is no superiority to others in terms of. However, the use of spinal anesthesia has less blood loss and shorter operative times. Especially maternal anemia and when it is a greater risk of uterine atony spinal anesthesia should be preferred.

Keywords: Cesarean section, general anesthesia, spinal anesthesia


Hasene Özçam, Gönül Çimen, Altan Var, Ahmet Güldaş, Cihangir Uzunçakmak, Beysim Özcan, Ramazan Özyurt. Maternal Effects of General and Spinal Anesthesia in Cesarean Sections. . 2014; 30(3): 146-152

Sorumlu Yazar: Hasene Özçam, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar