. 2013; 29(1): 22-25 | DOI: 10.5222/otd.2013.022  

Rahim İçi Araç Kullanımı ve Tubo-Ovaryen Abse

Ali Emre Tahaoğlu, Veli Mihmanlı, Nur Çetinkaya, Yılmaz Güzel, Taner Mirza, Gözde Toprakçı, Soner Pul
Okmeydanı Eğitim Ve Araştıma Hastanesi Kadın-doğum Bölümü

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı rahim içi araç kullanımı ve kullanım süresinin uzunluğunun tubo-ovaryan abse gelişimi ile olan ilişkisini incelemektir.
YÖNTEMLER: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 0cak 2006 - Aralık 2010 tarihleri arasında pelvik enflamatuar hastalık tanısı alan ve tedavi edilen 118 hasta; medikal tedavi edilen 60 hasta ile tubo-ovaryan abse nedeniyle opere edilen 58 hasta, rahim içi araç kullanımı ve süresi ile klinik ve labaratuar bulguları açısından retrospektif olarak çalışmaya alındı.
BULGULAR: Medikal tedavi edilen pelvik inflamatuar hastalık grubunda 9 hasta (%15) rahim içi araç kullanmaktayken tubo-ovaryan abse nedeniyle opere edilen grupta 30 hasta (%51.7) rahim içi araç kullanmaktaydı. Medikal tedavi edilen grupta rahim içi araç kullanım süresi ortalama 7.3 yıl opere edilen grupta ise rahim içi araç kullanım süresi ortalama 8.04 yıl idi.
SONUÇ: Çalışma TOA ve medikal tedavi grupları arasında RİA kullanımı açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur.


Anahtar Kelimeler: tubo-ovaryan abse, rahim içi araç, pelvik inflamatuar hastalık


The Usage of Intrauterin Device and Tubo-Ovarian Abscess

Ali Emre Tahaoğlu, Veli Mihmanlı, Nur Çetinkaya, Yılmaz Güzel, Taner Mirza, Gözde Toprakçı, Soner Pul
Okmeydanı Researching And Training Hospital Department Of Gyneacology And Obstetrics

OBJECTIVE: The aim of this study is to investigate the relationship of intrauterine device usage and the duration of intrauterine device usage with the formation of tubo-ovarian abscess.
METHODS: The reports of patients who were treated in our clinic with the diagnosis of pelvic inflammatory disease, between january 2006 and december 2010, were analyzed. 60 patients who were treated medically and 58 patients who were operated on for a tubo-ovarian abscess were compared in terms of intrauterine device usage, duration of usage and laboratory and clinical findings.
RESULTS: İn the group of patients who were treated medically with diagnosis of pelvic inflammatory disease, 9 patients were using intrauterin device; and in the group of patients operated for tubo-ovarian abscess, 30 patients were intrauterin device users. The duration of the intrauterine device usage was approximately 7.3 years in the group treated medically and 8.04 years in the group operated.
CONCLUSION: There is a significant statistical difference between TOA and medical theraphy group on this study

Keywords: tubo-ovarian abscess, intrauterin device, pelvic inflammatory disease


Ali Emre Tahaoğlu, Veli Mihmanlı, Nur Çetinkaya, Yılmaz Güzel, Taner Mirza, Gözde Toprakçı, Soner Pul. The Usage of Intrauterin Device and Tubo-Ovarian Abscess. . 2013; 29(1): 22-25

Sorumlu Yazar: Ali Emre Tahaoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar