. 2022; 38(3): 189-193

Endoskopik ve mikroskobik tip 1 timpanoplastinin etkinliğinin karşılaştırılması

Semih Usaklioglu, Onur Ustun, Gokhan Gurbuz, Yagmur Barcan
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı,İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Endoskopik ve mikroskobik timpanoplasti yapılan hastaların greft başarı oranlarını ve işitme kazançlarını karşılaştırmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 2014-2019 yılları arasında endoskopik timpanoplasti yapılan 45 hasta ve mikroskobik timpanoplasti yapılan 45 hasta olmak üzere toplam 90 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, opere oldukları taraf, perforasyon lokalizasyonu, kullanılan greft materyali, greftin yerleştirme şekli, preoperatif ve postoperatif odyolojik bulguları ile greft başarıları iki grupta karşılaştırıldı.
BULGULAR: İki grup arasında yaş, cinsiyet, opere oldukları taraf, perforasyon lokalizasyonu, greftin yerleştirilme şekli açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Kullanılan greft materyali açısından iki grup arasında farklılık mevcuttu. Her iki grupta da operasyon öncesi ve sonrası yapılan odyolojik değerlendirmede ortalama işitme kazancının istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p<0,001). Ortalama işitme kazancı her iki grup arasında karşılaştırıldığında, iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p=0,222). Greft başarı oranları iki grup arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,748).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Endoskopik timpanoplasti ve mikroskobik timpanoplasti operasyonları arasında greft başarı oranı ve işitme kazancı açısından bir fark görülmemektedir. Her iki yöntem de kronik otitis media cerrahisinde kullanılması etkili ve güvenli yöntemlerdir.

Anahtar Kelimeler: endoskopik timpanoplasti, mikroskobik timpanoplasti, timpanoplasti, kronik otitis media


Comparison of the efficacy of endoscopic and microscopic type 1 tympanoplasty

Semih Usaklioglu, Onur Ustun, Gokhan Gurbuz, Yagmur Barcan
Health Sciences University Haseki Training and Research Hospital, Department of Otorhinolaryngology, Istanbul,Turkey

INTRODUCTION: To compare the graft success rates and hearing gains of patients who underwent endoscopic and microscopic tympanoplasty.
METHODS: A total of 90 patients, 45 patients who underwent endoscopic tympanoplasty and 45 patients who underwent microscopic tympanoplasty between 2014-2019, were included in the study. Patients’ age, gender, operation side, perforation location, graft material type, graft placement type, preoperative and postoperative audiological findings and graft success were compared in two groups.
RESULTS: There was no significant difference between the two groups in terms of age, gender, operation side, perforation location and the way the graft was placed (p> 0.05). There was a difference between the two groups in terms of the graft material used. The mean hearing gain was found statistically significant in the audiological evaluations performed before and after the operation in both groups (p <0.001), but there was no difference between the groups (p= 0.222). When the graft success rates were compared between the two groups, no statistically significant difference was found (p = 0.748).
DISCUSSION AND CONCLUSION: There is no difference between endoscopic tympanoplasty and microscopic tympanoplasty operations in terms of graft success rates and hearing gain. Both methods are effective and safe methods to use in chronic otitis media surgery.

Keywords: endoscopic tympanoplasty, microscopic tympanoplasty, tympanoplasty, chronic otitis media


Semih Usaklioglu, Onur Ustun, Gokhan Gurbuz, Yagmur Barcan. Comparison of the efficacy of endoscopic and microscopic type 1 tympanoplasty. . 2022; 38(3): 189-193

Sorumlu Yazar: Yagmur Barcan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar