. 2020; 36(Özel Sayı): 10-20

SARS CoV-2 virüsünün özellikleri ve mikrobiyolojik tanısı

Çiğdem Arabacı1, Gülten Aydın Tutak1, Belgin Eroğlu Kesim2, Biray Ertürk3, Kenan Ak1, Erdoğan Ağaç4
1Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, İstanbul
2Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genetik Kliniği, İstanbul
3Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Genetik Kliniği, İstanbul
4Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, İstanbul

Dünya Sağlık Örgütü, 11 Subat 2020’de SARS-CoV-2 koronavirüsün neden olduğu hastalığı Coronavirus disease-19 (COVID-19) olarak adlandırmıştır. Klinik olarak şikayetleri olan ve COVID-19 enfeksiyonu doğrulanmış hasta ile temas öyküsü bulunan bir kişi “olası vaka” olarak tanımlanır ve laboratuvar testleri ile doğrulanması beklenir. Doğrulanmıs bir vaka, pozitif bir moleküler testle doğrulanmıs semptomlu/ semptomsuz bireydir. Spesifk tanı, solunum örnekleri ile spesifik moleküler testlerle yapılır (orafarenks / nazofaringeal swabı / balgam / endotrakeal aspiratlar ve bronkoalveoler lavaj). Virüs dışkıda ve ciddi vakalarda kanda da kısa süre için saptanabilmektedir. Pandemi nedeniyle kullanılması gereken moleküler testler hızla artmaktadır. Türkiye'de salgının ilk dönemlerinde şüpheli bir olgu durumunda, sadece merkezi birimlerde yapılan testler daha sonra diğer referans laboratuvarlarda da çalışılmaya başlanmıştır. Hızlı antijen testleri arzu edilen performansı sağlamamış, hızlı antikor testleri ise PCR testlerine destek olmak ve bağısıklığı belirlemek amacıyla sahaya dağıtılmıstır. COVID-19 pandemisinin kontrol altına alınmasında Mikrobiyoloji laboratuvarları vazgeçilmezdir.

Anahtar Kelimeler: SARS-CoV-2, COVID-19, mikrobiyolojik tanısı


The characteristics of SARS CoV-2 virus and microbiological diagnosis

Çiğdem Arabacı1, Gülten Aydın Tutak1, Belgin Eroğlu Kesim2, Biray Ertürk3, Kenan Ak1, Erdoğan Ağaç4
1Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hosbital, Medical Microbiology Laboratory, Istanbul, Turkey
2Şişli Hamidiye Etfal Training And Research Hospital, Department of Genetic, Istanbul, Turkey
3Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hosbital, Department of Genetic, Istanbul, Turkey
4Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hosbital, Clinic of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Istanbul, Turkey

World Health Organization, named the disease caused by SARS-CoV-2 coronavirus on 11 February 2020 as coronavirus disease-2019. (Coronavirus disease-19- COVID-19). A person who has clinical symptom and a story of contact with a patient with comfirmed COVID-19 infection is identifies as a ‘‘possible case’’ and is expected to be comfirmed by laboratory test. A comfirmed case is an individual symptomatic/ asymtomatic suspected condition a positive moleculat test. Specific diagnosis is made by specific molecular tests with respiratory samples (orafarengeal / nasopharyngeal swab / sputum / endotracheal aspirates and bronchoalveolar lavage). The virus can also be detected in the stool and in severe cases for a short time in the blood. The molecular tests that should be used in the case of a pandemic are rapidly increasing. Early in the case of a suspected outbreak reported in Turkey, just before the first tests carried out in the central unit has been expanded to more appropriate designated reference laboratory. Rapid antigen tests did not provide the desired performance, while rapid antibody tests were distrbuted to the field to support PCR tests and determine immunity. Microbiology Laboratory is indispensable in controlling the COVID-19 pandemic.

Keywords: SARS-CoV-2, COVID-19, microbiological diagnosis


Çiğdem Arabacı, Gülten Aydın Tutak, Belgin Eroğlu Kesim, Biray Ertürk, Kenan Ak, Erdoğan Ağaç. The characteristics of SARS CoV-2 virus and microbiological diagnosis. . 2020; 36(Özel Sayı): 10-20

Sorumlu Yazar: Çiğdem Arabacı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar