. 2021; 37(1): 49-51

Dolikoektatik Basiler Arter ile Troklear Sinirin İzole Aralıklı Kompresyonu

Ezgi Akar1, Tamer Altay2
1Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Beyin Cerrahisi Kliniği, İstanbul
2Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Beyin Cerrahisi Kliniği, İstanbul

Vertebrobaziler dolikoektazi, vertebrobaziler arterlerin uzaması ve tortuitesi ile karakterize nadir bir hastalıktır. Klinik bulgular iskemik inme, kraniyal sinirlerin ve beyin sapının progresif kompresyonu, beyin kanaması ve hidrosefali arasında değişebilir. Bu makalede, üç aydır olan, eğik bir baş pozisyonu ve aşağı bakış ile ilişkili aralıklı diplopi şikayeti olan bir vakayı sunuyoruz. Hastanın nöro-oftalmik muayenesi normal sınırlardaydı.
Manyetik rezonans ve anjiyografik görüntülerde, sağ lateral beyin sapını sıkıştıran dolikoektatik baziler arter mevcut idi. Vertebrobaziler dolikoektazi tedavisi tartışmalıdır ve hala etkili bir tedavi yoktur ve sadece komplikasyonlar tedavi edilebilir. Cerrahi seçenekler çok sınırlı durumlarda yararlı olabilir, ancak stent teknolojisindeki ilerlemeler vertebrobaziler dolikoektazi tedavisinde ümit vericidir. Bildiğimiz kadarıyla, literatürde vertebrobaziler dolikoektazinin aralıklı olarak troklear siniri sıkıştığı ve ilgili bulgulara yol açtığı başka bir vaka yoktur.

Anahtar Kelimeler: Baziler arter, dolichoectasy, aralıklı, oftalmopleji


Isolated Finding of Intermittent Compression of the Trochlear Nerve by a Dolichoectatic Basilar Artery

Ezgi Akar1, Tamer Altay2
1Neurosurgery Department, Haydarpaşa Numune Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Neurosurgery Department, Okmeydanı Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey

Vertebrobasilar dolichoectasia is a rare disease characterized by elongation, and tortuosity of the vertebrobasilar arteries. Clinical manifestations may vary from ischemic stroke, progressive compression of cranial nerves and brain stem to cerebral hemorrhage, and hydrocephalus. Here, we report a case with a complaint of intermittent diplopia when looking down associated with a tilted head position for three months. His neuro-ophtalmic examination was within normal limits. The magnetic resonance and angiographic images revealed a dolichoectatic basilar artery compressing the right lateral brainstem.
Vertebrobasilar dolichoectasia treatment is controversial and still there is no effective treatment, and only complications can be treated. Surgical options may be useful in very limited cases, but advances in stent technology are promising in the treatment of vertebrobasilar dolichoectasia. To our knowledge, there is no other case in the literature that vertebrobasilar dolichoectasia intermittently compresses the trochlear nerve and leads to related findings.

Keywords: Basilar artery, dolichoectasy, intermittent, ophthalmoplegy


Ezgi Akar, Tamer Altay. Isolated Finding of Intermittent Compression of the Trochlear Nerve by a Dolichoectatic Basilar Artery. . 2021; 37(1): 49-51

Sorumlu Yazar: Ezgi Akar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar