. 2022; 38(4): 255-260

Dermatolojik Hastalıklar Maluliyete Neden Oluyor mu? Üçüncü Basamak Tek Merkez Deneyimi

Esra Ağaoğlu1, Hilal Kaya Erdoğan2, Ersoy Acer2, Zeynep Nurhan Saraçoğlu2
1Kars Harakani Devlet Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Kars, Türkiye
2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Ana Bilim Dalı, Eskişehir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kronik deri hastalıkları hastaların yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Kronik deri hastalıkları iş hayatında verimliliğin azalmasına ve sosyoekonomik yüke neden olabilmektedir. Bu çalışmada, kronik deri hastalıklarına bağlı maluliyetin belirlenmesi için hastanemize başvuran hastaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2008-2018 yılları arasında bölümümüz tarafından maluliyet oranı verilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, deri hastalığı tanısı, vücutta tutulan alanlar ve eşlik eden komorbiditeleri kaydedildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın yetişkinler için engellilik değerlendirmesi özür oranı cetveline göre deri hastalıkları sınıflandırılarak maluliyet oranları belirlendi.
BULGULAR: Çalışmaya 137 hasta dahil edildi. Hastaların 82 (%59.8)’si erkek, 55 (%40.1)’i kadın idi. Deri hastalıklarına bağlı maluliyet oranı ortalaması 11,31 ± 10,91 idi. Maluliyet oranı ortalaması erkek hastalarda 12.0, kadın hastalarda 10.2 idi. Maluliyete neden olan en sık hastalıklar inflamatuar deri hastalıkları (%22.6), otoimmün ve sistemik cilt hastalıklarının cilt bulguları (%18.9), deri tümörleri (%16.7) ve ekzema grubu (%11.6) hastalıklar idi. Psoriasis vulgaris en sık (%96.6) görülen inflamatuar deri hastalığı idi. Otoimmün ve sistemik deri hastalıklarının deri bulguları grubunda Behçet hastalığı (%34,6) hastaların çoğunu oluştururken, otoimmün büllöz hastalıklar en yüksek maluliyet oranı almıştı. Deri tümörleri grubunda en yüksek maluliyet oranını malign melanom oluşturmaktaydı. Ekzema grubunda, kontakt dermatitli hastalar (% 62.5) en yüksek maluliyet oranına sahipti. İktiyoz, epidermolizis bülloza ve lipoid proteinoz gibi genetik deri hastalıkları olan hastalar, genel olarak en yüksek maluliyet oranı almıştı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kronik deri hastalıkları maluliyete neden olabileceği gibi yaşam kalitesinde de azalmaya neden olmaktadır. Kronik deri hastalığı olan hastalar, psikolojik ve mesleki yönleri ile değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Deri hastalıkları, maluliyet, yaşam kalitesi


Do Dermatological Diseases Cause Disability? A Single Tertiary Center Experience

Esra Ağaoğlu1, Hilal Kaya Erdoğan2, Ersoy Acer2, Zeynep Nurhan Saraçoğlu2
1Kars Harakani State Hospital, Clinic of Dermatology, Kars, Turkey
2Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Dermatology, Eskişehir, Turkey

INTRODUCTION: Chronic skin diseases can affect the quality of life negatively. They may cause impairment of work productivity and have a socioeconomical burden. In this study, we aimed to evaluate patients who applied to our hospital for the determination of disability due to chronic skin diseases.
METHODS: We retrospectively evaluated the patients who were given a disability rate by our department between 2008-2018. Demographic features of the patients, diagnosis of the skin disease, involved areas of the body and accompanying comorbidities were recorded. Skin diseases were classified and rates of disabilities were determined according to the Ministry of Family, Labour and Social Services and the Ministry of Health's disability assessment scale for adults.
RESULTS: A total of 137 patients included in the study. Eighty-two (59.8%) of the patients were male and 55 (40.1%) were female. The mean rate of disability due to skin diseases was 11.31±10.91. The mean rate of disability was 12.0 for male patients and 10.2 for female patients. The most common diseases causing disability were inflammatory skin diseases (22.6%), skin manifestations of autoimmune and systemic skin diseases (18.9%), skin tumors (16.7%) and eczema group (11.6%). Psoriasis vulgaris was the most common (96.6%) inflammatory skin disease. Of the skin manifestations of autoimmune and systemic skin diseases, Behçet's disease (34.6%) accounted for the majority of the patients, while autoimmune bullous diseases had the highest rate of disability. Malignant melanoma had the highest disability rates among skin tumors. Among the eczema group, patients with contact dermatitis (62.5%) had the highest rate of disability. Patients with genetic skin diseases such as ichthyosis, epidermolysis bullosa and lipoid proteinosis had the highest rate of disability in overall.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Chronic skin diseases may cause disability as well as a decrease in quality of life. Patients with chronic skin disease should be evaluated with their psychological and occupational aspects.

Keywords: Skin diseases, disability, quality of life


Esra Ağaoğlu, Hilal Kaya Erdoğan, Ersoy Acer, Zeynep Nurhan Saraçoğlu. Do Dermatological Diseases Cause Disability? A Single Tertiary Center Experience. . 2022; 38(4): 255-260

Sorumlu Yazar: Esra Ağaoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar