. 2020; 36(Özel Sayı): 4-9

Covid-19 Pandemisi ve Türkiye'ye Yansıması

Funda Şimşek
T.C. Sağlık Bakanlığı Prof.Dr.Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, İstanbul

Dünya ve ülkemiz milyarlarca insanın sağlığını bedenen ve ruhen sarsan, sosyal hayatını, ekonomiyi fazlasıyla etkileyen, COVID-19 diye adlandırılan bir pandemi döneminden geçiyor. 31 Aralık 2019’da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakaları bildirdi. Vakalarda ateş, nefes darlığı ve radyolojik olarak akciğerde pnömonik infiltrasyon ile uyumlu bulgular tespit edildi. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir koronavirüs (2019nCoV) olarak tanımlandı. Hastalığın adı COVID-19 olarak kabul edilmiş, virüs SARS CoV’e yakın benzerliğinden dolayı SARS-CoV-2 olarak isimlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 salgınını 30 Ocak’ta “uluslararası boyutta halk sağlığı acil durumu” olarak sınıflandırmış, virüsün diğer ülkelere yayılımı ve şiddeti nedeniyle 11 Mart’ta küresel salgın (pandemi) olarak tanımlamıştır. Ülkemizde COVID-19 ile ilgili çalışmalar 10 Ocak’ta başlamış ve 22 Ocak’ta T.C. Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve önlemler alınmaya başlanmıştır. İlk COVID-19 vakası Avrupa ve İran gibi komşu olduğumuz ülkelerden sonra 10 Mart’ta görülmüştür. Bu tarihten sonra aşamalı ola¬rak virüsün toplumda yayılmasını engellemek ve azaltmak için ülke çapında tedbirler alınmaya başlanmıştır. Alınan tedbirlere uymak tüm toplumun sorumluluğundadır.
Bulaşın önlenmesinde en önemli kural; maske kullanımı, sosyal mesafeye uyulması ve temas önlemlerine dikkat edilmesidir. Sağlık çalışanları bu dönemde yoğun ve özveriyle çalışarak pandemi döneminde üzerine düşen görevi yerine getirmiştir ve getirmeye devam etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, Türkiye


The Pandemic of Covid-19 and Its Impact on Turkey

Funda Şimşek
Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Istanbul, Turkey

The world and our country go through a pandemic period called COVID-19, which effects the health of billions of people both physically and psychologically, affecting their social life and economy. On December 31, 2019, the World Health Organization (WHO) reported cases of pneumonia of unknown etiology in Wuhan, China, Hubei province. Findings compatible with fever, dispnea and pneumonic infiltration in the lung were detected in the cases. On January 7, 2020, this was identified as a new coronavirus (2019nCoV) that has not previously been detected in humans. The name of the disease was accepted as COVID-19, the virus was named as SARS-CoV-2 due to its similarity to SARS CoV.
The World Health Organization classified the COVID-19 epidemic as the “public health emergency on an international scale” on January 30 and defined it as a global epidemic (pandemic) on March 10 due to the spread and severity of the virus to other countries. Studies on COVID-19 started on 10th of January in our country and on January 22, the Scientific Advisory Board of the Ministry of Health of the Republic of Turkey held its first meeting and measures were taken. The first COVID-19 case occurred on March 11, after neighboring countries such as Europe and Iran. After this date, local measures have been taken across the country to gradually prevent and reduce the spread of the virus in the community. It is the responsibility of the whole community to pay attention to the measures taken.The most important rule in preventing infection is; The use of masks and social distance are followed and attention is paid to all these measures. Healthcare professionals worked intensely and devotedly during this period, fulfilling their duties and will still continue till this period ends.

Keywords: Covid-19, pandemic, Turkey


Funda Şimşek. The Pandemic of Covid-19 and Its Impact on Turkey. . 2020; 36(Özel Sayı): 4-9

Sorumlu Yazar: Funda Şimşek, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar