. 2022; 38(1): 48-55

Acil Servise Başvuran Covid-19 Tanılı Hastalarda REMS ve MEWS Skorlarının Prognoz İle İlişkisinin Değerlendirilmesi

Behlül Baş, Mucahit Senturk, TUĞÇE NUR BURNAZ, Kubilay Timur, Asim Kalkan
Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Covid-19 vakalarındaki hızlı ve küresel düzeydeki artış ile sağlık sistemlerinde mortalite riski bulunan ve hastane yatışı gereken hastaların tespiti önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı acil servise başvuran Covid-19 enfeksiyonu olan hastaların REMS ve MEWS gibi hızlı skorlama sistemleri ile 1. ay sonundaki mortalitelerini ve acil servisteki klinik sonlanımlarını ön görmeye çalışmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma tek merkezli, prospektif, gözlemsel çalışma olarak tasarlandı. Çalışmaya acil servise 1 aylık süreçte başvuran toplam 392 tane Covid-19 enfeksiyonu tanısı almış hastalar dahil edildi. Her olgu için REMS ve MEWS skorları hesaplandı. Bu skorlar ile hastaların demografik verileri, taburculuk, servis yatışı, YBÜ yatışı gibi klinik sonlanımları ve 1. ay mortaliteleri analiz edildi. REMS ve MEWS skorlarının 1 aylık mortaliteyi ve hastaneye yatışını ön görebileceği cut-off değeri belirlenebilmesi amacıyla ROC eğrileri analiz edildi.
BULGULAR: Çalışmamıza alınan 392 hastanın %43.4’ü (n=170) kadın, %56.6’sı (n=222) erkekti. Hastalarımızın yaş ortalaması 48.98±19.49 yıldı. Hastalarımızın 1 aylık mortalite oranı %4,3 idi (n=17). Komorbid hastalığı olan hastaların 1. ay sonundaki mortalitesi, olmayanlara göre daha yüksekti (p<0.01). REMS skoru ortalaması mortalitesi olanlarda (7,24±3,77) olmayan hastalara (2,87±3,09) göre daha yüksekti ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (p<0.01). Benzer şekilde MEWS skoru ortalaması mortalitesi olanlarda (2,76±1,86) olmayan hastalara (1,65±1,35) göre daha yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (p<0.01). Servise yatırılan hastaların REMS skoru, taburcu olan hastalara göre daha yüksek saptandı (p<0.01) ve ROC analizinde 3 kesme değeri olarak belirlendiğinde, REMS skoru 3 ve üzeri olan olgularda servis yatışı, taburcu olanlara göre 5 kat fazla idi (OR: 1: 5.022 %95 CI: 3.088-8.168)).
TARTIŞMA ve SONUÇ: cil servise başvuran Covid-19 tanılı hastaların 1 aylık mortalitesini ön görmede, hastaneye yatışı gereken hastaların belirlenmesinde REMS ve MEWS skorlama sistemleri acil hekimlerine faydalı ve yol gösterici olabilir. Bu skorlama sistemlerinin acil servislerde kullanılması, hastaların klinik sonlanımlarını ilk değerlendirme anında ön görülmesini sağlayabilir ve hastaların prognozunu ön görmede de pratik bir yöntem olabilir.

Anahtar Kelimeler: Covid-19, infeksiyon hastalıkları, viral, triyaj, acil servis


Assessment of the relationship of REMS and MEWS Scores with Prognosis in Patients Diagnosed with Covid-19 Admitted to Emergency Department

Behlül Baş, Mucahit Senturk, TUĞÇE NUR BURNAZ, Kubilay Timur, Asim Kalkan
Department of Emergency Medicine, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to predict their clinical termination and the mortality rate at the end of the first month with rapid scoring systems such as REMS and MEWS of COVID-19 patients admitted to the emergency department.
METHODS: A total of 392 patients diagnosed with COVID-19 admitted to the emergency department in 1 month included in the study. REMS and MEWS were calculated for each case. Demographic data of patients, clinical outcomes (discharge, service or ICU hospitalization) and first-month mortality were analysed with ROC curves to determine the cut-off value based on these scores.
RESULTS: The 1-month mortality rate of our patients was 4.3% (n=17). REMS was higher in the mortality of patients which are (7.24±3.77) with COVID-19 than survivals (2.87±3.09), and there was a statistically significant difference between them (p<0.01). Similarly, the average of the MEWS was higher in the mortality of patients (2.76±1.86) than in patients which are survival (1.65±1.35), and there was a statistically significant difference (p<0.01). The REMS of patients admitted to the service was higher than that of patients discharged (p<0.01). When the REMS score was determined as 3 cut-off value in ROC analysis, service hospitalization was 5 times higher in patients with a REMS score of 3 and above than in those who were discharged (OR: 1: 5.022 95% CI: 3.088-8.168)). Also REMS and MEWS were higher in ICU patients than in discharged patients (p<0.01).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In predicting the 1-month mortality of ED patients diagnosed with COVID-19, REMS and MEWS scoring systems can be useful and guiding in determining the patients who need hospitalization for emergency physicians. The use of these scoring systems in emergency departments can help predict the clinical outcomes of patients at the time of the initial evaluation and can also be a practical method of predicting the prognosis of the patients.

Keywords: COVID-19, infectious diseases, viral, triage, emergency department


Behlül Baş, Mucahit Senturk, TUĞÇE NUR BURNAZ, Kubilay Timur, Asim Kalkan. Assessment of the relationship of REMS and MEWS Scores with Prognosis in Patients Diagnosed with Covid-19 Admitted to Emergency Department. . 2022; 38(1): 48-55

Sorumlu Yazar: Behlül Baş, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar