. 2022; 38(2): 144-148

ECMO eşliğinde uzak hastanelerden transport edilen hastalarda survey değerlendirmesi

Serkan Ketenciler1, Cihan Yücel1, Tarık Demir2, Kadir Doğruer3, Ali Kocailik4, Nihan Kayalar1, İlhan Sanisoglu1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Kliniği, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Kliniği, İstanbul
3Avrasya Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul
4Bilgi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Perfüzyon Departmanı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Ciddi akciğer ve kardiyak patolojileri olan hastalarda ekstrakorporeal membran oksijenizasyon (ECMO) desteği gerekebilmektedir. Bunun gerekli olduğu durumlarda hastanın daha ileri merkez hastaneye ekstrakorporeal membran oksijenizasyon desteği ile transferi onun için hayat kurtarıcı olabilmektedir. Biz bu çalışmada, ECMO ile uzun mesafe transportun etkilerini irdelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada 2017 ile 2019 tarihleri arasında uzak bir hastaneden ileri bir merkez hastaneye venö-venöz (VV) veya venö-arteriyel (VA) ECMO desteği ile transferi yapılan toplam 10 hasta çalışmaya alındı. Çalışmanın en önemli dahil edilme kriterlerinden biri de transfer mesafesinin en az 1000 km olması idi. Primer sonuç hastaların her ne sebeple olursa olsun hastane ve 1 yıllık mortaliteleriydi. Diğer elde edilen sonuçlar, ECMO ve mekanik ventilatör süreleri, yoğun bakım ünitesi ve hastanede kalış süreleri idi.
BULGULAR: Hastaların ortalama transfer mesafesi 1878.2±440.7 idi. Transfer sırasında sadece 1 hastada istenmeyen mekanik komplikasyon meydana gelmiştir; ECMO cihazı elektrik bağlantı portunun uçaktaki bağlantılara uymaması sebebiyle yedek ECMO cihazı çalıştırılma ihtiyacı doğmuştur. Tüm sebeplere bağlı hastane mortalitesi %40, 1 yıllık hayatta kalım %50 idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Uzak hastaneler arası ECMO ile transfer güvenli ve hasta için hayat kurtarıcı olabilmektedir. Hayatta kalım oranları VV ECMO hastalarında daha iyi olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal membran oksijenizasyon, hastaların transferi, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları


Survival of patients transferred from a distant hospital on ECMO support

Serkan Ketenciler1, Cihan Yücel1, Tarık Demir2, Kadir Doğruer3, Ali Kocailik4, Nihan Kayalar1, İlhan Sanisoglu1
1Cardiovascular Surgery Clinic, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, University of Health Sciences, Istanbul, Turkey
2Pediatric Cardiovascular Surgery Clinic, Başakşehir Çam ve Sakura City Hospital, University of Health Sciences, Istanbul, Turkey
3Anesthesiology and Reanimation Clinic, Avrasya Hospital, Istanbul, Turkey
4Department of Perfusion, Faculty of Health Sciences, Bilgi University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Extracorporeal membrane oxygenation (ECMO) may be used for patients with severe respiratory and/or cardiac pathologies. Transferring a patient on extracorporeal membrane oxygenation support to advanced hospital may become life-saving for whom. We evaluated the effects of very long distance transpostation with ECMO.
METHODS: This study includes 10 patients who were transferred from a distant hospital to an advanced care hospital while on veno-venous (VV) or veno-arterial (VA) ECMO between 2017 and 2019. Transfer distance of at least 1000 km was the required inclusion criteria for the study. The primary outcome was all cause mortality in hospital and in 1-year. The secondary outcomes were duration of ECMO run and mechanical ventilation, durations of intensive care unit and hospital stay.
RESULTS: The mean distance of transport was 1878.2±440.7. One adverse event was occured because inappropiate electrical connection of the plane so backup ECMO device was switched on. Overall hospital mortality of the all patients was 40% and 1-year survival was 50%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Interfacility transfer on ECMO support between too far centers is safe and may be a life-saving procedure for the patient. Survival rates of VV ECMO seems to be better.

Keywords: Extracorporeal Membrane Oxygenation, Patient Transfer, Lung Diseases, Heart Diseases


Serkan Ketenciler, Cihan Yücel, Tarık Demir, Kadir Doğruer, Ali Kocailik, Nihan Kayalar, İlhan Sanisoglu. Survival of patients transferred from a distant hospital on ECMO support. . 2022; 38(2): 144-148

Sorumlu Yazar: Serkan Ketenciler, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar