. 2020; 36(1): 32-38

İki Farklı Akomodatif Göz İçi Lensinin Karşılaştırmalı Çalışması: Görsel ve Akomodatif Sonuçlar

Hatice Nur Tarakcioglu1, Ulviye Yigit1, Ismail Umut Onur1, Abdullah Ozkaya2
1Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye
2Memorial Şişli Hastanesi, istanbul, Türkiye ve İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Tetraflex ve Tek-Clear akomodatif göz içi lenslerinin (AGİL) yerleştirildiği gözlerin uzak ve yakın görme ve akomodatif genlik açısından karşılaştırılması.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Karşılaştırmalı, ileriye dönük, randomize olmayan çalışma. Yirmi altı hastanın 33 gözü çalışmaya alındı. On yedi göze Tetraflex, 21 göze Tek-Clear AGİL takılmıştı. Ameliyat sonrası dönemde düzeltilmemiş uzak görme keskinliği (DUGK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), düzeltilmemiş yakın görme keskinliği (DYGK), uzağa göre düzeltilmiş yakın görme keskinliği (UDYGK), en iyi düzeltilmiş yakın görme keskinliği (EİDYGK) ve refraksiyonun sferik eşdeğeri parametreleri değerlendirildi. Ek olarak ameliyat sonrası 3. ve 6. aylarda sübjektif defokus metodu ile ve objektif olarak da pilokarpin öncesi ve sonrası ön kamara derinliği (ÖKD) Scheimpflug/placido disk topografi cihazı ile akomodatif genlik ölçüldü.
BULGULAR: Ameliyat sonrası 1., 3., ve 6. ayda EİDGK, UDYGK ve EİDYGK açısından iki AGİL türü açısından istatistiksel farklılık yoktu (p>0,05). Ameliyat sonrası 1., 3., ve 6. ayda ortalama DUGK Tetraflex grubunda daha iyiydi (p=0,001, p=0,002, p=0,008), diğer taraftan DYGK ise Tek-Clear grubunda daha iyiydi (p=0,008, p=0,01, p<0,0001). Altıncı ayda hem sübjektif hem de objektif değerlendirme yöntemi ile yapılan değerlendirmede akomodasyon genliği açısından iki grup açısından anlamlı farklılık yoktu (p>0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tetraflex AGİL DUGK açısından Tek-Clear AGİL ise DYGK açısından daha iyi gibi görünmekteydi. Akomodatif genlik açısından ise her iki lenste benzer özellik sergilemekte idi.

Anahtar Kelimeler: Akomodasyon, katarakt, göz içi lens, presbiyopi.


A Comparative Study of Two Different Accommodative Intraocular Lenses: The Visual and Accommodative Amplitude Outcomes

Hatice Nur Tarakcioglu1, Ulviye Yigit1, Ismail Umut Onur1, Abdullah Ozkaya2
1Bakirkoy Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Memorial Sisli Hospital, Istanbul, Turkey, and Istanbul Aydin University Medical School, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: To compare distance and near visual acuity along with accommodative amplitude in eyes implanted with the Tetraflex and the Tek-Clear accommodating intraocular lenses (AIOL).
METHODS: Comparative, prospective, non-randomized study. Thirty-eight eyes of 26 patients implanted with the Tetraflex (17 eyes) and Tek-Clear (21 eyes) AIOLs were enrolled. Uncorrected distance visual acuity (UCDVA), best corrected distance visual acuity (BCDVA), uncorrected near visual acuity (UCNVA), distance corrected near visual acuity (DCNVA), best corrected near visual acuity (BCNVA) and spherical equivalent (SE) refraction were the parameters evaluated postoperatively. In addition, accommodative amplitude was assessed with subjective defocus method and objective anterior chamber depth (ACD) measurement before and after topical application of pilocarpine using a Scheimpflug/placido disc topographer at postoperative month 3 and 6.
RESULTS: No statistically significant difference was found between the two AIOL types in regards to BCDVA, DCNVA and BCNVA at month 1, 3, and 6 (p>0.05). The mean UCDVA was significantly better in Tetraflex implanted eyes (p=0.001, p=0.002, p=0.008), whereas the mean UCNVA was significantly better in Tek-Clear implanted eyes (p=0.008, p=0.01, p<0.0001) at postoperative month 1, 3, and 6, respectively. Both subjective and objective accommodative amplitude assessments did not display significant difference between the two groups at month 6 (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The Tetraflex accommodative IOL seemed to be better in UCDVA, whereas Tek-Clear seemed better in UCNVA. Accommodation range of Tetraflex and Tek-Clear lenses was comparable.

Keywords: Accommodation, cataract, intraocular lens, presbyopia.


Hatice Nur Tarakcioglu, Ulviye Yigit, Ismail Umut Onur, Abdullah Ozkaya. A Comparative Study of Two Different Accommodative Intraocular Lenses: The Visual and Accommodative Amplitude Outcomes. . 2020; 36(1): 32-38

Sorumlu Yazar: Abdullah Ozkaya, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar