. 2022; 38(2): 132-137

Ga-68 DOTA-TATE PET/BT görüntülemenin gastroenteropankreatik nöroendokrin tümörlerin klinik yönetimindeki önemi

Özgül Ekmekçioğlu1, Nihal Bozdag Kaplan2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Medikal Onkoloji Bölümü, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Gallium(Ga)-68 DOTA-TATE PET/BT gastro-entero-pankreatik nöroendokrin tümörlerde (GEP-NET) özellikle heterojen morfolojide olan vakalarda görüntüleme ve tedavide başarı ile kullanımaktadır. Bu çalışmada GEP-NET olgularında tedavi planlamasına Ga-68 DOTA-TATE PET/BT'nin katkısının araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İyi differansiye GEP-NET tanılı 69 hasta (29 kadın, 40 erkek) Ga68-DOTA-TATE PET/BT görüntülemesi retrospektif olarak analiz edildi. Hastalar evreleme (n=18), yeniden evreleme (n=36) ve tedavi yanıtı değerlendirme (n=15) endikasyonları ile PET/BT çekimine yönlendirildi. Olguların tedavi planlaması PET/BT sonuçlarının değerlendirmesinin öncesinde ve sonrasında yapılarak aradaki fark karşılaştırıldı.

BULGULAR: Gruptaki olgular patolojik olarak Grade 1 (n=38) Grade 2 (n=24) ve Grade 3 (n=7) tümörlerden oluşmakta olup ve ortalama yaş 56,63±13,03(27-79) olarak saptandı. Hasta grubunun 53%'under primer tümer ve metastaz bulguları PET/BT görüntülemesinde mevcuttu. Primer tümör lokasyonları pankreas, mide, incebarsak ve kolon olarak saptandı. Ayrıca olgularda karaciğer, lenf nodu, kemik ve akciğer metastazları izlendi. PET/BT sonuçları değerlendirilen 69 olgudan 19'unda (27,5%) tedavi protokolinde değişim saptandı. Tedavi protokolündeki en yüksek değişim Grade 3 tümörlerde izlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ga68-DOTA-TATE PET/BT çalışmamızdaki primer GEP-NET olgularında görüntülemede ve tedavi protokolünü düzenlemede başarılı bir yöntem olarak gözlendi. En yüksek oranda fayda sağlanan hasta grubu Grade 3 tümörler ve takip edilen olgulardan oluşmaktaydı. Ayrıca PET/BT görüntülerindeki lezyon tutulumlarına göre olguların radyonüklid tedavisinden faydalanma şansı da mevcut olarak değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler: pozitron emisyon tomografi, DOTA-TATE, gastroenteropankreatik nöroendokrin tümör, NET


The utility of Ga-68 DOTA-TATE PET/CT on clinical management of Gastro-entero-pancreatic Neuroendocrine Tumors (GEP-NET)

Özgül Ekmekçioğlu1, Nihal Bozdag Kaplan2
1University of Health Sciences, Sisli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital, Nuclear Medicine Department, Istanbul
2University of Health Sciences, Sisli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital, Medical Oncology Department, Istanbul

INTRODUCTION: Gallium(Ga)-68 DOTA-TATE PET/CT is succesfully used for imaging gastroenteropancreatic neuroendocrine tumors (GEP-NET) and guiding treatment management especially in cases with heterogenous morphology. This study aims to investigate the effect of DOTA-TATE PET/CT on therapy management in GEP-NET.
METHODS: 69 patients (29 women, 40 men) with well differentiated GEP-NET were referred to our department for Ga68-DOTA-TATE PET/CT scan analyzed retrospectively. Patients were scanned for staging (n=18), re-staging (n=36) and evaluation for treatment response (n=15). Treatment decisions were blindly correlated before and after PET/CT scan.
RESULTS: The mean age was 56,63±13,03(27-79) years. Patients had Grade 1 (n=38) Grade 2 (n=24) and Grade 3 (n=7) tumors. More than half of the patients (53%) had positive findings for primary tumor and/or metastases. 13 patients with grade 2 tumors; 18 patients with grade 1 tumors; 6 patient with grade 3 tumors had positive findings with PET/CT scan. Primary tumors were in pancreas, stomach, small bowel and colon. Additionally, liver, local lymph node, distant lymph node, bone and lung metastasis were detected. Nineteen out of 69 patients (27,5%) had a change in their treatment protocol. The highest change rate was detected at group with Grade 3 tumors.

DISCUSSION AND CONCLUSION: Ga68-DOTA-TATE PET/CT was shown as a successful method for imaging and guiding management of primary GEP-NET and their metastases in our patient group. The highest benefit in treatment plan has been shown in patients with Grade 3 tumors and group in follow-up. Patients with positive scan have a chance for peptide receptor radionuclide therapy as an alternative treatment.

Keywords: positron emission tomography, DOTA-TATE, gastroenteropancreatic neuroendocrine tumors, NET


Özgül Ekmekçioğlu, Nihal Bozdag Kaplan. The utility of Ga-68 DOTA-TATE PET/CT on clinical management of Gastro-entero-pancreatic Neuroendocrine Tumors (GEP-NET). . 2022; 38(2): 132-137

Sorumlu Yazar: Özgül Ekmekçioğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar