. 2021; 37(1): 27-31

Hiperemezis Gravidarumda İnflamasyon Belirteçleri

Özlen Emekçi Özay, Ali Cenk Ozay
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, Lefkoşa, Kktc

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, hiperemezis gravidarum (HEG) patofizyolojisinde inflamasyonun rolünü araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu prospektif çalışma, Temmuz 2019 ile Mart 2020 arasında Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalında gerçekleştirildi. Çalışmaya 6-13. gestasyonel haftalar arasında bulunan fetal kalp atımı pozitif saptanmış hastalar dahil edildi. Persistan bulantı ve kusma, gebelik öncesi vücut ağırlığının% 5'inden fazlasının kaybı, rastgele yapılan idrar analizinde en az bir pozitif ketonüri varlığı HEG olarak tanımlandı. Beyaz kan hücresi (WBC) sayısı, nötrofil sayısı (NEU), lenfosit sayısı (LYM), hemoglobin (Hb), hematokrit (Htc), trombosit sayısı (PLT), retikulosit dağılım genişliği (RDW), trombosit dağılım genişliği (PDW) hastaların total kan sayımından analiz edildi. Nötrofil lenfosit (NLR) ve trombosit lenfosit oranları (PLR) hesaplandı.
BULGULAR: Gebeliğin birinci trimesterinde olan 49 HEG hastası ve 121 sağlıklı kadın değerlendirildi. Sağlıklı gebe ve HEG hastalarının yaş, gravida, parite, gebelik haftaları ve vücut kitle indeksi benzerdi. Beyaz kan hücreleri, nötrofiller, RDW, CRP ve idrar keton düzeyleri HEG grubunda istatistiksel olarak daha yüksek saptandı. Nötrofil / lenfosit oranı veya trombosit / lenfosit oranı açısından fark görülmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Beyaz kan hücreleri, NLR, PLR ve CRP seviyeleri gibi enflamatuar belirteçlerin ölçümü, HEG tanısında değerli belirteçlerdir. Çalışma bulgularımıza göre NLR ve PLR kabul edilebilir, ancak CRP seviyeleri hastalığın tanısını ve şiddetini öngörmek için daha iyi bir göstergedir.

Anahtar Kelimeler: hiperemezis gravidarum, inflamasyon, c-reaktif protein, nötrofil lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı


Inflammation Markers In Hyperemesis Gravidarum

Özlen Emekçi Özay, Ali Cenk Ozay
Near East University Faculty Of Medicine, Department Of Obstetrics And Gynecology, Nicosia, Trnc

INTRODUCTION: The objective of this study is to investigate the role of inflammation in the pathophysiology of hyperemesis gravidarum (HEG).
METHODS: This prospective study was conducted in the Department of Obstetrics and Gynecology at Near East University Hospital between July 2019 and March 2020. The patients that were defined as HEG should have the following symptoms: persistant nausea and vomiting, loss of >%5 of prepregnancy body weight, the presence of at least one positive ketonuria test in a random urine analysis, fetal heartbeat positivity at 6-13 weeks of gestation and singleton pregnancy. White blood cell (WBC) count, neutrophil count (NEU), lymphocyte count (LYM), hemoglobin (Hb), hematocrite ( Htc), platelet count (PLT), red cell distribution width (RDW), platelet distribution width (PDW) were analyzed from the patients’ total blood count. Neutrophil lymphocyte (NLR) and platelet lymphocyte ratios (PLR) were calculated.
RESULTS: 49 patients with HEG and 121 healthy women were evaluated in the first trimester of the pregnancy. The healthy pregnant women and HEG patients had similar age, gravida, parity, gestational weeks and body mass index. White blood cells, neutrophils, RDW, CRP and urinary keton levels were statistically higher in HEG group. There were no differences in terms of neutrophil/lymphocyte ratio or platelet/lymphocyte ratio.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Measurement of inflammatory markers, such as white blood cells, NLR, PLR and CRP levels might provide valuable knownledge in HEG diagnosis. NLR and PLR are acceptable, but CRP level is a better indicator for predicting the diagnosis and severity of the disease according to our study findings.

Keywords: hyperemesis gravidarum, inflammation, c-reactive protein, neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio


Özlen Emekçi Özay, Ali Cenk Ozay. Inflammation Markers In Hyperemesis Gravidarum. . 2021; 37(1): 27-31

Sorumlu Yazar: Özlen Emekçi Özay, K.K.T.C.


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar