. 2020; 36(3): 204-208

Elektif cerrahi planlanan çocuk hastada mental retardasyon varlığı ile preoperatif ebeveyn anksiyetesi arasındaki ilişki

yunus emre celep, serdar demirgan, Funda Gumus Ozcan, Ayşin Selcan
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Klinği

GİRİŞ ve AMAÇ: Mental retarde pediatrik hastaların bakımı normal dönemde de zaten zor olup, aileler için ameliyat olacak bu çocukların genel durumlarının yönetimi daha karmaşık ve stresli bir durumdur. Çalışmamızda, genel anestezi altında opere olacak pediatrik hastaların ebeveynlerinde, çocuktaki mental retardasyon varlığının ve seviyesinin ebeveynin anksiyetesi üzerine etkisinin araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Genel anestezi ile opere olacak olan 40 mental retarde (Grup MR) ve 60 mental retarde olmayan (Grup MN) pediatrik hastanın ebeveynlerine preoperatif dönemde durumluluk kaygı ölçeği (DKÖ) ve süreklilik kaygı ölçeği (SKÖ) uygulandı. Ebeveynlerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek ve akraba evliliği gibi demografik verilerinin, çocuğun cinsiyetinin ve mental retardasyon düzeyinin ebeveyn anksiyetesine etkisi incelendi.
BULGULAR: Hastaların demografik verileri incelendiğinde gruplar arasında fark yoktu. İki grubun anne ve babalarının DKÖ ve SKÖ puanları karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı. Benzer şekilde ebeveyn mesleği, eğitim düzeyinin ve çocuğun cinsiyetinin DKÖ ve SKÖ puanları üzerine etkisi olmadığı tespit edildi. Grup MR’ de akraba evliliği varlığı anlamlı olarak yüksek bulundu. Grup MN’ de anne ve babaların DKÖ ve SKÖ puanları arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak; çalışmamızda, çocuktaki mental retardasyon varlığı ve derecesi ile ebeveynlerdeki DKÖ VE SKÖ puanları arasında anlamlı bir korelasyon gözlemlemedik. Bu nedenle çocuktaki mental retardasyon durumu ile ebeveyn anksiyete düzeyleri arasında bir ilişki olmadığını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Ebeveyn anksiyetesi, mental retardasyon, pediatrik anestezi, minor cerrahi, durumluluk-süreklilik kaygı ölçeği


The relationship between the presence of mental retardation in pediatric patient undergoing elective surgery and preoperative parent’s anxiety

yunus emre celep, serdar demirgan, Funda Gumus Ozcan, Ayşin Selcan
Department Of Anesthesiology And Reanimation, Health Science Universty, Bagcilar Training And Research Hospital, Istanbul

INTRODUCTION: The care of paediatric patients with mental retardation who will undergo surgery for families may become complex and stressful. In this study, we aimed to investigate the effect of the presence and grade of mental retardation on anxiety in the parents of paediatric patients who will be operated under general anaesthesia.
METHODS: The parents of 40 paediatric patients with mental retardation(Group MR) and 60 paediatric patients with normal mental state(Group NMS) who would be operated with general anaesthesia were subjected to preoperative State–Trait Anxiety Inventor (STAI) test. In addition to parents’ demographic data such as age, gender, educational status, occupational status and consanguineous marriages, the effect of gender and grade of mental retardation of the children on anxiety were examined.
RESULTS: There were nonsignificant differences in patient’s demographics. There was no significant difference between the parents of the two groups in terms of State Anxiety Inventor (SAI) and Trait Anxiety Inventor (TAI) scores. Similarly, it was found that parental occupation, education level and gender of the child had no effect on the SAI and TAI scores. The presence of consanguineous marriages was significantly higher in group MRI. In Group NMS, there was a significant positive correlation between SAI and TAI scores of the parents.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion we did not observe a correlation between the presence and grade of mental retardation in the child and the parents' SAI and TAI scores. Therefore, we think that there is no relationship between mental retardation in children and parental anxiety levels.

Keywords: Parental anxiety, mental retardation, paediatric anaesthesia, minor surgery, State–Trait Anxiety Inventor


yunus emre celep, serdar demirgan, Funda Gumus Ozcan, Ayşin Selcan. The relationship between the presence of mental retardation in pediatric patient undergoing elective surgery and preoperative parent’s anxiety. . 2020; 36(3): 204-208

Sorumlu Yazar: serdar demirgan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar