. 2022; 38(1): 14-18

Tendon kılıfının dev hücreli tümörü: Nüks için risk faktörleri

Mustafa Kara1, Murat Hız2, Bedri Karaismailoglu2
1Siverek Devlet Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Şanlıurfa
2İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Tendon kılıfının dev hücreli tümörleri (TKDHT), ganglion kistlerinden sonra eldeki en yaygın yumuşak doku tümörleridir. Ayrıca ayak, ayak bileği, diz ve uyluk gibi bölgelerde de görülebilirler. %44'e kadar nüks oranları bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı cerrahi uygulanan TKDHT hastalarını değerlendirmek ve nüks ile ilişkili olabilecek herhangi bir klinik veya histopatolojik özelliği araştırmaktı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2011-2015 yılları arasında cerrahi eksizyon geçiren 30 hasta retrospektif olarak incelendi. Hasta dosyalarından klinik, patolojik ve radyolojik inceleme sonuçları alındı. Tümör lokalizasyonu ve histopatolojisi, mitotik figürlerin varlığı ve kemik erozyonu, nüks ile muhtemel bir ilişki açısından analiz edildi.
BULGULAR: TKDHT nedeniyle cerrahi olarak tedavi edilen 30 hastanın 21’i kadın (%70), 9’u erkekti (%30). Ortalama yaş 40 (SS: ± 14.4, aralık: 18-68 yıl) idi. Ortalama takip süresi 51 aydı (SS: ± 29.2, aralık: 16-177 ay). Patolojik olarak 23 olgu nodüler tip, 7'si diffüz tip olarak belirlendi. Sekiz hastada postoperatif nüks gözlendi. Preoperatif kemik erozyonu olan hastalarda nüks oranı anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p = 0.015). Histopatolojik tip, mitotik figürlerin varlığı ve tümör lokalizasyonu dahil diğer değişkenler nüks oranını anlamlı şekilde etkilemedi. Hiçbir hastada malign transformasyon gelişmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ameliyat öncesi kemik erozyonu varlığı, TKDHT'lerde nüks için bir risk faktörü olarak bulundu. Mitotik figürlerin varlığı, histopatolojik tip ve tümör lokalizasyonu nüks ile ilişkili değildi.

Anahtar Kelimeler: tendon kılıfının dev hücreli tümörü, nüks, risk faktorü, histopatoloji


Giant cell tumor of tendon sheath: Risk factors for recurrence

Mustafa Kara1, Murat Hız2, Bedri Karaismailoglu2
1Siverek State Hospital, Orthopaedics And Traumatology Clinic, Sanliurfa
2Istanbul University-Cerrahpasa, Cerrahpasa Medical Faculty, Orthopaedics And Traumatology Department, Istanbul

INTRODUCTION: Giant cell tumors of tendon sheath (GCTTS) are the most common soft tissue tumors of the hand after ganglion cysts. Some other areas such as foot, ankle, knee and thigh can also be involved. The recurrence rates up to 44% have been reported. This study aimed to evaluate the clinical results of GCTTS patients who underwent marginal resection and investigate any clinical or histopathological features that might be associated with increased recurrence.
METHODS: Thirty patients who underwent surgical excision between 2011 and 2015 were analyzed retrospectively. Clinical, pathological and radiological examination results were collected from the patient files. The variables including tumor localization, tumor subtype, bone erosion and presence of mitotic figures were analyzed for a possible association with recurrence.
RESULTS: In 30 patients who were treated surgically due to GCTTS, twenty-one patients were female (70%) and 9 were male (30%). The mean age was 40 (SD: ±14.4, range: 18-68 years). The average follow-up period was 51 months (SD: ±29.2, range: 16-177 months). Histopathologically, 23 cases were identified as nodular type, 7 as diffuse type. In 8 patients, postoperative recurrence was observed. The recurrence rate was significantly higher (p=0.015) in patients with preoperative bone erosion, while other variables including histopathological type, presence of mitotic figures and tumor localization did not significantly affect the recurrence rate. None of the patients experienced a malignant transformation.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Bone erosion at the time of presentation was found to be a risk factor for recurrence in GCTTSs. The presence of mitotic figures, histopathological type and tumor localization were not associated with recurrence.

Keywords: giant cell tumor of tendon sheath, recurrence, risk factor, histopathology


Mustafa Kara, Murat Hız, Bedri Karaismailoglu. Giant cell tumor of tendon sheath: Risk factors for recurrence. . 2022; 38(1): 14-18

Sorumlu Yazar: Bedri Karaismailoglu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar